Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:49, 9. 5. 2014.

| Društvo

Nema nadležnih za "odbranu" od zmija

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Zmija.jpg
Volonteri "zoopatrole" Udruženja "Zooplanet" jedini je hvataju u koštac za zmijama u gradu. (foto: "Zooplanet")

Nakon što je videla da zmija ulazi direktno u njeno dvorište na Bulevaru Nemanjića, Nišlijka Anđelija Aranđelović bezuspešno je pokušala da istog dana pronađe službu koja je zadužena da u takvoj situaciji reaguje.

Uznemirena, prvo je pozvala policiju. Oni su je uputili na vatrogasce, a vatrogasci dali broj telefona komunalne policije, ali i volonterskog udruženja "Zoo planet".

- Ljubazna gospođa iz komunalne policije mi je objasnila da sam ja prvi slučaj koji se tiče zmija ove godine i da ne može sad da mi pomogne jer ne zna kako, pa da ja pozovem ujutru da me uputi na neku službu u mojoj opštini - ispričala je Anđelija.

Zahvalna je jedinoj osobi koja joj je objasnila kako da postupi u ovoj, za nju rizičnoj situaciji, volonteru "Zoo planeta". Zato Anđelija postavlja pitanje ko je iz lokalne samouprave odgovoran što se ovakvim poslom ne bave plaćeni profesionalci.

- Taj gospodin mi je objasnio kako da postupim i rekao da trenutno nemaju volontera koji bi izašao na teren. Ne zelim ni da pominjem da sam stigla i da se informišem da kao neprofitna organizacija nemaju ni adekvatnu opremu. Sve u svemu, ostalo je da čekam jutro - kaže Anđelija.

Dušan Stojanović iz "Zoo planeta" kaže da niko iz ekipe nije mogao da ode do njenog dvorišta jer je već bilo veče, ali joj je objasnio kako da postupi i rekao da mu se javi narednog dana ako primeti zmiju u dvorištu.

- U ovakvim slučajevim, tražimo da građani opišu zmiju i kažemo im da li je reč o otrovnoj ili ne, onda pokušamo da ih razgovorom smirimo, jer su uglavnom u panici. Kada imamo kako, izađemo na teren. Gradske službe daju naš telefon kao da smo nadležni za zbrinjavanje zmija - kaže Stojanović.

On obaveštava građane da moraju biti spremni na ovakve situacije jer se sela u okolini sve više napuštaju, pa zmije, u potrazi za hranom, dolaze i do grada. Sada im je sezona parenja, zbog čega su aktivnije i agresivnije.

Tokom prošle godine, volonteri "Zoo planeta" zbrinuli su 64 zmije zbog kojih su primili više od 200 poziva uznemirenih građana.

Da bi i ove sezone mogli da pomažu građanima, ljubiteljima životinja neophodni su oprema, hvataljke, zaštitne rukavice, gorivo, a pošto zbrinjavaju i druge divlje životinje, nužni su i transporteri za njihov prevoz. U toku je akcija prikupljanja novca za nabavku te opreme.

Zooplanet Akcija pomoći "Zooplanetu" traje do kraja maja.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • SF

    20:11 // 10. 5. 2014.

    Vazno da ima para za kancelariju Milanskog edikta i parazitiranje partijskih vojnika.

  • prijatelj

    18:32 // 10. 5. 2014.

    Imao sam istu situaciju prosle godine, zvao sam sve vise puta ali niko nije bio nadlezan a iz Zoo Planeta su rekli da nemaju koga da posalju. Zmiju vise nisam video ali treba vec jednom naci nadleznog

  • Nenad

    10:51 // 10. 5. 2014.

    Kako bre gospodju nije sramota da proziva zooplanet.
    Nek radi ona besplatno i nek placa iz svog dzepa pa nek se buni.
    Nisam njihov clan ali podrzavam njihovo zalaganje.
    Treba drzava da nadje sretstva.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: