Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:45, 5. 2. 2014.

| Društvo

Niške opštine i preduzeća bez antikorupcijskih planova

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
gradska-kuca-velika.jpg
OPštine i javna preduzeća u Nišu krše zakon, arhivska fotografija

Iako je rok davno istekao niške opštine i 18 preduzeća čiji je osnivač Grad nisu izradili planove integriteta, dokumente kojima se prepoznaje i sprečava korupcija u javnom sektoru.

Na ovaj problem ukazao je Lokalni antikorupcijski forum (LAF) koji je svoj dopis uputio gradskim čelnicima.

Rok za izradu planova integriteta, prema Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije, bio je 31. mart prošle godine, ali ni posle skoro godinu dana niške opštine i brojna preduzeća nemaju ovaj važan dokument u borbi protiv korupcije.

- LAF smatra nedopustivim da svih pet niških opština, kao i 18 javnih preduzeća i ustanova čiji je osnivač Grad, još uvek nemaju planove integriteta. Među preduzećima i ustanovama koje ih nemaju nalaze se i one koje su najznačajnije za komunalni život grada, raspolažu najvećim budžetima ili pripadaju oblastima u kojima je korupcija najizraženija - stoji u saopštenju LAF-a.

Prema podacima Agencije, pored niških opština, planove integriteta još uvek nisu izradili: Zavod za hitnu medicinsku pomoć, Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata, Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika, Zavod za plućne bolesti i tuberkulozu, Apoteka Niš, Narodni univerzitet, Narodni muzej, Niški kulturni centar, Turistička organizacija Niš, Aerodrom Niš, Direkcija za izgradnju grada, Gradska stambena agencija, Gradska toplana, Tržnica, Niška televizija, JKP Naisus, Parking servis i Objedinjena naplata.


I republičke institucije krše zakon

Da situacija bude gora kritične tačke za nastanak korupcije, što je osnova Plana integriteta, nisu odredili ni Osnovni i Upravni sud u Nišu, kao ni Klinički centar Niš i 8 državnih fakulteta.

Ovi dokumenti, saoštavaju iz LAF-a, sprečavaju rizik za nastanak i razvoj koruptivnog, nemoralnog i neprofesionalnog postupanja u radu javnog sektora.

Njihovo neusvajanje, uprkos jasnoj zakonskoj obavezi, šalje loš signal da javni sektor i funkcioneri, kako kažu u LAF-u, još uvek ne shvataju značaj sistemske borbe protiv korupcije, kao i da nisu spremni na takvu borbu u sopstvenim redovima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • samo-kritičar

    09:41 // 6. 2. 2014.

    Demant na NTV: Ja (niški univerzitet)imam plan za korupciju, ali nisam znao da mojih osam fakulteta nema!

  • TARGET

    22:11 // 5. 2. 2014.

    bravo za LAF.

  • Nepoznati poznanik

    21:54 // 5. 2. 2014.

    Al zato imaju korupcijske planove..

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: