Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:13, 27. 4. 2015.

| Društvo

Novi dogovor sa Belotinčanima, prohodno do deponije

Autor:J. C.Izvor:Južne vesti
deponija
Ukoliko i novi dogovor ne bude ispoštovan, opet sledi blokada; foto: arhiva JV

Meštani sela Belotinac i Knežica su nakon četvorodnevne blokade niške deponije postigli načelni dogovor sa Gradom Nišom i Opštinom Doljevac o dovođenju pijaće vode i do kraja dana će pustiti kamione JKP “Mediana” da istovare smeće.

Prema rečima predsednika Mesne kancelarije Belotinac Saše Miljkovića, predstavnici vlasti su im dali obećanje da će rešiti problem vodosnabdevanja, a ukoliko ne ispune dogovor, opet će biti blokirana deponija. Zbog blokade nije bilo moguće odvoženje smeća, pa su kontejneri i kante u Nišu prepuni đubreta.

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić kaže da će Grad Niš na sebe preuzeti dovođenje pijaće vode do Belotinca, dok će Opština Doljevac finansirati izgradnju sekundarne mreže, odnosno razvođenje vode prema domaćinstvima.

Dogovorili smo da do sutra struka, odnosno JKP “Naissus”, da svoje mišljenje na koji način je moguće izvršiti snabdevanje vodom sela Belotinac, a da se time ne ugroze druge lokacije u gradu. Potom će biti urađen projekat preko Uprave za poljoprivredu, a preko Uprave za privredu biti plaćeno izvođenje radova - rekao je Perišić.

belotinac Belotinčani u novembru blokirali deponiju zbog brige zbog zagađene vode, vazduha i zemlje; Dodaje da je na današnjim sastancima razmatrano da li voda može da se dovede sa Keleša ili Međurova, ili sa Ledene stene i Bubnja, te da će tu stručnjaci dati konačnu reč.

Drugi deo zahteva tiče se izgradnje kanalizacione mreže i promene pravca kanala koji odvodi ocedne vode. Preusmeravanje kanala je definisano PDR-om za deponiju Keleš, a pitanje kanalizacije je potpuno u domenu Opštine Doljevac - rekao je Perišić.

Gradonačelnik Niša će, kako je najavio, sa predsednikom Opštine Doljevac Goranom Ljubićem potpisati danas protokol, dok će ugovor, kao dopuna osnovnog sporazuma, biti potpisan u ponedeljak.

Ukoliko ovaj ugovor ne bude potpisan u ponedeljak, meštani Belotinca najavljuju ponovnu blokadu deponije.

Podsetimo, Belotinčani su u petak blokirali deponiju jer nije ispoštovan raniji dogovor sa gradskim vlastima u Nišu. Dokumentom koji su potpisali, trebalo je da se u selu postave tri javne česme sa pijaćom vodom i da do kraja marta bude završen projekat za priključenje na vodovod, a aprila ili maja da krenu radovi.

Česme jesu postavljene, ali se nije počelo sa projektom i izgradnjom novog vodovoda.

Delom je taj dogovor ispoštovan, u pogledu dovođenja vode i stavljene su česme. Ono što nije ispoštovano je oko uslova koja će ova sela dobiti u otplati vode i koja važe za neka niška sela - rekao je Perišić.

Inače, meštani ovih sela su deponiju prvi put blokirali novembra prošle godine, a razlog je bio nedostatak pijaće vode, jer su izvori iz kojh se snabdevaju zagađeni deponijom.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: