Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:34, 24. 6. 2014.

| Društvo

Osmaci najbolje uradili kombinovani test

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Polaganje-zavrsni.jpg
Đaci su ove godine prvi put na testovima maternjeg jezika i matematike imali samo nepoznate zadatke i prvi put se oprobali na kombinovanom testu.

Sudeći prema preliminarnim rezultatima završnog ispita, kombinovani test sa zadacima iz biologije, istorije, geografije, fizike i hemije, niškim osnovcima nije doneo probleme, iako su ga ove godine polagali prvi put.

Podaci Školske uprave pokazuju da su đaci Nišavskog okruga najbolje uradili upravo kombinovani test, na kom su u proseku tačno odgovorili na 13,5 pitanja. Osmaci su u proseku na testu srpskog matematike ispravno odgovorili na 12,5 pitanja, a na testu matematike - na 11,5. Završni ispit Kombinovani test pri put na polaganju mature (foto: pripremazamaturu.com)

- U odnosu na prošlu godinu broj bodova je otprilike isti. Tada je rezultat iz matematike bio bolji nego iz srpskog, ali zbir je približni ovogodišnjem - kaže načelnik Školske uprave Nišavskog okruga Živomir Jovanović.

On dodaje da je možda iznenađujuće to što su đaci na kombinovam testu, od kog su najviše zazirali jer ga prethodne generacije nisu polagale, postigli najbolji rezultat.


Žalbe uglavnom rešile školske komisije

Do okružne komisije stigle su 34 žalbe: 10 su se ticale testa srpskog jezika, 22 matematike, a 2 kombinovanog testa. Uvažena je samo jedna.

- Pokazalo se da su školske komisije dobro radile svoj posao, uvažili smo samo jednu žalbu vezanu za test iz matematike. Ovo je izuzetno mali broj žalbi u odnosu na to da je u bazi bilo 2.459 osmaka u Nišavskom okrugu - kaže Jovanović.

Konačni rezultati ispita biće objavljeni do 26. juna. Zatim će đaci, u skladu sa osvojenim bodovima, 27. i 28. juna popunjavati liste želja za upis u željene škole, a raspored po školama biće poznat 6. jula. Posle toga, 7. i 8. jula, sledi upis u prvom krugu..

Drugi upisni krug traje od 7. do 10 jula.


Kako se računaju bodovi za upis?

Bodovi koje nosi svaki od testova računaju se tako što se broj priznatih zadataka na testu iz srpskog i matematike množi koeficijentom 0,8, što omogućava da učenik na svakom od njih osvoji maksimalno 16 bodova (20 x 0,8 = 16), a broj tačnih zadataka na kombinovanom testu množi se koeficijentom 0,4, tako da on donosi najviše 8 bodova.

Osim uspeha na završnom ispitu koji može doneti ukupno 40 bodova (16+16+8), za upis u srednju školu boduje se i uspeh od 6. do 8. razreda koji maksimalno nosi 60 poena.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Taj sam

    17:23 // 24. 6. 2014.

    Pa uradili smo,najbolje kombinovani,naravno...Kad ti daju da prepisujes sto da ne uradis najbolje?

  • ***

    16:17 // 24. 6. 2014.

    A,osim osmaka,ko je jos trebao da radi test?

    • caca

      17:26 // 24. 6. 2014.

      Zar nije poenta u tome da su osmaci kombinovani test uradili bolje nego test iz matematike i srpskog jezika?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: