Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:06, 23. 6. 2014.

| Društvo

Otkupljivači se nisu odazvali pozivu višnjara

Autor:A. Stankov, B. RoganovićIzvor:Južne vesti
visnje34-*pixabay.com*.jpg
Višnje i dalje neobrane, cena niska, foto: pixabay.com

Iako je sastanak odložen i poziv otkupljivačima ponovo upućen, na dogovor sa višnjarima pojavio se samo jedan vlasnik hladnjače. Dogovor o ceni nije postignut, a višnjari situaciju opisuju rečima “opšti haos”.

Prvobitna, ujedno i trenutna, cena od 40 dinara po kilogramu, koja ne odgovara proizvođačima, ostaće i dalje važeća, a u merošinskom Udruženju višnjara ne znaju šta im je činiti.

- Od 18 otkupljivača, ovde u našem kraju, na sastanak je došao jedan. Nikakvog dogovora nema, oni rade po svome, nas niko ništa ne pita. Neki proizvođači beru, neki ne beru... Opšti haos - kaže Hranislav Perić iz Udruženja višnjara u Merošini.

Višnjari i otkupljivači trebalo je o ceni da razgovaraju još u sredu, ali zbog nedolaska otkupljivača, sastanak je odložen za subotu. Međutim, tada su u zgradu Opštine Merošina došli samo višnjari.


U Prokuplju cena još niža

Zbog manjka suve materije u višnji i slabog prometa na tržištu, otkupna cena višnje danas je pala na 30 dinara, što je za deset dinara manje u odnosu na 16. jun, kada je počeo otkup. Proizvođači iz krajkovačkog kraja kažu da cena otkupa varira za 5 dinara i u toku dana. 

Kako kaže vlasnik otkupne stanice „Jeka“ Goran Ranđelović, svega tri preduzeća uzimaju višnju, a njihov kapacitet je oko 400 tona dnevno.

– I proizvođači višnje, i mi otkupljivači smo u problemu i, ukoliko se uskoro ne pojave novi kupci, sigurno će 30 odsto roda višnje ostati neotkupljeno - kaže Ranđelović.

On pojašnjava da je ovih dana zbog malih kapaciteta onih koji uzimaju višnju došlo do zagušenja i da se u najvećim otkupnim stanicama uzimaju samo manje količine.

Trenutno je obrano oko 5 odsto od 2.085 hektara, koliko u prokupačkoj opštini ima pod višnjom.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zoran

    09:16 // 1. 7. 2014.

    Visnja je 30 dinara, beraci 13 dinara plus prevoz da im platis, a gde su ulaganja u rezidbi, obradi, zastiti i drugo.
    Tako se ne razvija Tolicki i susedni okruzi a sela ce i dalje izumirati.

  • Zoran

    09:10 // 1. 7. 2014.

    Ово са откупом вишања ове године је пример колико "ДРЖАВА" мисли на сељака.
    Град десетковао вишњу, штету нико не надокнађује сељаку, цену одређују холштапери - откупљивачи који, све богатији а сељак?

  • Namuceni sekjak

    12:44 // 25. 6. 2014.

    Na kraju cu da ostavim visnje da istrule,jel se ne isplati da ih berem dok platim radnike meni ne ostaje ni da pokrijem troskove. . .Braco sramota cujte 30din posle kazu ljudi na selu nece da rade !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: