Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:22, 18. 8. 2016.

| Društvo

Pomoć u kući za stare u Aleksincu i Ražnju

Autor:V. M.Izvor:Južne vesti
Pomoć
Negovateljice će pomagati po 40 osoba u Aleksincu i Ražnju; Ilustracija; Foto: negastarih.rs

Stare, bolesne i nemoćne u Aleksincu i Ražanju narednih 10 meseci obilaziće negovateljice Centra za socijalni rad. Uslugu “Pomoć u kući” koristiće 80 osoba sa teritorije ovih opština.

Negovateljice su prošle akreditovanu obuku za negu i pomoć, a opštinski Centri za socijalni rad opredelili su ovu pomoć najugroženijima, posle dvomesečnog obilaska terena, saopštili su.

Osim što pomažu korisnicima da se kreću i u održavanju lične higijene, negovateljice čiste njihove stanove, idu u nabavku i prirpemaju im obroke - kazala je asistentkinja projekta Katarina Crnjanski.

Paralelno sa ovim uslugama koje su za korisnike besplatne, obezbeđene su i higijenske usluge za korisnike iz romskih naselja u objektu "Karitasa" u Aleksincu. Za njih i one koji koriste “Pomoć u kući” obezbeđen je i vešeraj.

Sve usluge su deo projekta “Smanjenje društvene isključenosti u ruralnim oblastima kroz održivu uslugu pomoć u kući” koji finansira Evropska unija.


Podrška Evropske unije inkluziji

Projekat u Aleskincu i Ražnju je deo projekta “Evropska podrška inkluzivnom društvu”, koji Evropska unija finansira sa 5,4 miliona evra. On ima za cilj da obezbedi veću društvenu uključenost ugroženih grupa u Srbiji kao što su starija lica, deca, pripadnici manjina, uključujući Rome i Romkinje i drugi.

EU je kroz projekat bespovratno dodelila 4,3 miliona evra u vidu 28 grantova, koji će se realizovati u 36 gradova i opština u Srbiji do kraja 2017. godine.

Projekti, koje sprovode republičke i pokrajinske institucije socijalne zaštite, opštine i gradovi, centri za socijalni rad, udruženja građana, fondacije, obrazovne ustanove i javna preduzeća, povećaće, kažu, obim i kvalitet usluga na lokalu u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite, stanovanja, obrazovanja i zapošljavanja i time ojačati društvenu uključenost ugroženih grupa. 

Projekat sprovodi Delegacije Evropske unije u Srbiji u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: