Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:52, 16. 7. 2012.

| Društvo

Poziv za besplatno testiranje na HIV

Autor:Jelena CvetkovićIzvor:Južne vesti
HIV
ilustracija; foto: hivpodrska.org.rs

U letnjim mesecima u 22 grada u Srbiji organizovana je kampanja "Ne možeš da znaš dok se ne testiraš" tokom koje će svi zainteresovani moći da urade HIV test i da se više informišu o ovoj temi i zaštiti.

Zainteresovani se mogu testirati u Institutu za javno zdravlje u Nišu od 8h do 14h, a kao i u medicinskim centrima u Pirotu, Vranju i Leskovcu.

Organizatori kampanje napominju da su testiranja besplatna, anonimna i poverljiva, a uz testiranje organizovano je i savetovanje.

Od 2004. godine, kada je počelo testiranje na HIV, do danas je urađeno oko 2.000 testova, a godišnje se testira između 200 i 400 ljudi. U Institutu za javno zdravlje Niš kažu da je to mali odziv.

Iako postoje razni načini infekcije, oni objašnjavaju da je ova kampanja najviše usmerena na sprečavanje prenošenja HIV-a seksualnim odnosima jer je to u letnjim mesecima najrasprostranjenije.

- Ovih meseci aktuelna su letovanja i razna putovanja na kojima su mladi skloni da se opuštenije ponašaju, da lakše stupaju u odnose i ne razmišljaju mnogo o posledicama. Otprilike dva meseca nakon završetka sezone letovanja imamo veći broj testiranja, zato želimo na vreme da opomenemo mlade - objasnila je Biljana Kocić, šef odseka za polno prenosive infekcije Instituta za javno zdravlje Niš.

U okviru kampanje pokrenut je i sajt za podršku prevencije od HIV-a, čiji je cilj da pruži više informacija i pomogne mladima da zaštite i sebe i druge prilikom stupanja u seksualne odnose.

- U Srbiji svaki 4. seksualno aktivan stanovnik ne koristi zaštitu kad ima odnose sa neregularnim partnerom, što znači da je još veći broj onih koji ni sa svojim partnerom ne koriste kondom - rekla je Biljana Kocić.

Ona je dodala da je zabrinjavajuće i to što su skorija istraživanja pokazala da iako mladi znaju dosta o upotrebi kondoma i polno prenosivim bolestima, ipak, kada stupaju u seksualne odnose retko primenjuju ta znanja.

Kampanja namenjena i trudnicama

Tokom prošle godine u Srbiji je na HIV testirano 1.200 trudnica, a nakon toga je utvrđeno da je 31 zaražena virusom HIV-a.

Nakon što su to saznale i uz konsultacije lekara, desetoro žena odlučilo je da prekine trudnoću, a ostale su počele da primaju terapiju. Sve one, carskim rezom, dobile su 21 zdravu bebu.

- Postoji način da se sa HIV-om živi, ali moramo učiniti sve što možemo da bismo predupredili da do infekcije dođe - rekla je Biljana Kocić.

Kampanja "Ne možes da znaš dok se ne testiraš" - Ljubavna priča HIV

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: