Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:13, 12. 4. 2023.

Praunuk Julijana Djupona porodičnu kuću ne želi da proda investitorima

Djupon Ljubićska Porodična kuća Julijana Djupona nalazi se pod zaštitom, za koju Grad Niš i dalje ne mari, tvrdi praunuk; foto: JV / Jelena Mišić

Inicijativu arhitekte Zorana Čemerikića iz Društva arhitekata Niša da Julijan Djupon dobije spomen-sobu, praunuk čuvenog arhitekte Petar Đorić smatra konkretnim rešenjem, ali napominje da on i dalje živi u toj porodičnoj kući, koju ne može da rekonstruiše zbog toga što je pod zaštitom, a za koju svakodnevno dobija ponude investitora.

Povratak na vest
Pošalji komentar
Poslednji komentari:
  • Aleksandra

    10:41 // 12. 4. 2023.

    Gospodine, želim Vam da istrajete u odupiranju investitorima. Svi znamo šta će desiti sa divnom kućom u kojoj živite: porušiće je, kao i sve stare, lepe građevine u Nišu. Te kuće ne može da zameni nijedna savremena građevina, ni po lepoti ni po kvalitetu. Tužno je što grad ne mari za onim što se čuva u evropskim metropoloma, jer lok. funkcioneri se dive Pragu, Rimu, Parizu, ali Niš ruše.

    • Tajanstveni Alan

      20:38 // 12. 4. 2023.

      Aleksandra, a koji grad ? Steciste vagabunda na vlasti, skorojevica, samozivnika ! Ne moze da sredi kucu, bez da narusi izgled a "investitori" dolaze i hoce da plate bedne pare da je sruse i naprave nakaznu gradjevinu !
      Svi ovde pricaju o unakazavanju Zlatibora, Beograda, Soko banje a ne zele da vide na sta im se grad u kome zive pretvara !

  • nebitno

    11:31 // 12. 4. 2023.

    Gospodine, s obzirom da je ta kuća Vaša nepokretnost, Vaša imovina, nezahvalno je tražiti od grada da tu istu kuću čuva ili održava. Investirajte novca u kuću, ako Vam je do nje stalo. Samo razglabanje o problematici ne vodi nikuda.

    • Bolje vreme

      12:10 // 12. 4. 2023.

      Slazem se sa tobom da ne moze grad da ti sredjuje i odrzava kucu.Ali da budemo realni,niko nam nije kriv sto smo prestali da se druzimo sa svojim komsija da resavamo zajednicke stanbene probleme.Nije bitno da li zivis u stanu ili u kuci.Bio sam u Svajcarskoj kod tetke i tamo komsija ne moze da gradi kucu iznad tvoje ili zgradu,morate da pricate sa komsijama koje ce boje da vam bude fasada....itd

    • Nislija

      12:58 // 12. 4. 2023.

      Taj isti grad je stavi kucu pod zastitom sto znaci da vlasnik ne moze nista bez grada! Ne moze da proda kucu, ne moze da je sredi

    • Branka

      13:01 // 12. 4. 2023.

      Kuća je pod zaštitom države i ne može bez njihovog pristanka i odobrenja da radi bilo šta na kući.

    • Aleksandra

      22:46 // 12. 4. 2023.

      Grad treba da čuva ono što je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika, ali i one građevine koje to nisu, ali su deo niške istorije. Svaki objekat nastao pre Drugog sv. rata treba da bude prioritet Gradu, a ne da ulaže u narušavanje Niša, kao što je npr. slučaj sa Trgom kralja Milana koji je, u najmanju ruku, jeziv.

  • poljoprivrednik

    13:17 // 12. 4. 2023.

    Niška vlast u fazonu- pa što je tu pravio kuću i za šta se on zalagao ne postoji više, daj da mu otmemo i da se ovajdimo malo.

  • Gradjanin

    13:45 // 12. 4. 2023.

    Kad je kuća pod zaštitom ne može bez saglasnosti da nadležnog organa da se renovira. Potrebno je naći rešenje i zaštiti iovako mali broj lepih objekat

    • Pera

      14:24 // 12. 4. 2023.

      Kuća može da se spolja renovira, ali da se ne narušava sadašnji izgled i oblik kuće. Za svoje pare, pišto je tvoja imovina. Unutra kuća može da se renovira kako hoćeš i želiš! Za svoje pare, a ne da se čeka da ti neko drugi renivira kuću. Sve je jasno, samo se svi prave ne informisani. Kao Koštunica.

  • Ortak Velja

    14:18 // 12. 4. 2023.

    Vlasnik ne sme da radi renoviranje a investitor sme da sravni sve sa zemljom i posadi zgradu???

  • Palilulac

    14:28 // 12. 4. 2023.

    Iz pouzdanih izvora znam da kuća nije pod zaštitom države i da je praunuk gospodina Dipona vlasnik samo četvrtine kuće.

    • Torpedo

      20:41 // 12. 4. 2023.

      Slagali te na mesnom odboru,da se manes lazova ! Ne brukaj lazima Palilulce !

  • Alex

    14:44 // 12. 4. 2023.

    Bilo nekad lepo sad idemo dalje. Ne možemo samo u prošlosti da živimo. I nove moderne zgrade i objekti imaju i imaće svoju vrednost u budućnosti. Da se komentatori pitaju u kazandžijsko sokače bi se još pravili kazani za rakiju i ćurčije bi držali lokale a blato bi bilo nas sve strane. Idemo dalje!

    • Snežana

      15:26 // 12. 4. 2023.

      Svi svetski gradovi čuvaju svoja stara gradska jezgra koja su srca grada i deo istorije. Ovde se misli da se dolaskom iz sela u grad daleko stiglo.

    • Aleksandra

      23:05 // 12. 4. 2023.

      A je l bi se slikali ispred Luvra ili pod Ajfelovom kulom? Naravno da biste. To bi Vam bile super fotke za Instagram. Ali kada se radi o arhitektonskom nasleđu Vašeg grada i države, Vi biste da rušite. Odlika malograđanštine i pokondirenosti.

    • Срба

      23:25 // 13. 4. 2023.

      Која ли си ти тиква без корена…? Тужно.

  • B. R.

    14:49 // 12. 4. 2023.

    Zbog toga što je kuća pod zaštitom, njen vlasnik i stanar nema pravo da na njoj vrši ikakve izmene bez saglasnosti državnih organa. Međutim, investitor koji bi je kupio bi - gle čuda - mogao da radi šta želi, a najverovatnije bi želeo da je sruši i tu zida višespratnicu.

    • Ivan Milovanović

      21:25 // 12. 4. 2023.

      Da, to me sad čudi, pa zar nije bio pod zaštitom države i onaj žuti kućerak u Dušanovoj, blizu raskrsnice sa Vojvode Mišića?

  • Prki

    15:47 // 12. 4. 2023.

    Ako je kuca pod zaštitom države kao je to onda drzava stiti? Tako sto pusta da propada? Ako je znala da kucu uzme u zastitu neka zna i da da pare za njenu sanaciju i odrzavanje. Para ima koliko hoces jer nas deru kroz porez na imovinu. Srbija je od stanovništva napravila podstanare na dedovini. Hrvatska nema porez na imovinu ali zato ima duplo jaci standard od nas.

  • Donina cesma

    20:46 // 12. 4. 2023.

    Petre, obrati se Ruskoj ambasadi, s obzirom da ti je predak Ruski izbeglica, referentni arhitekta iz davnih vremena, da vidis ,kako " stra lojze cuva" ! Ima da te obidju,slikaju se i kazu kako su ti pomogli , ovi nasi nistaci !

  • Alex

    21:26 // 12. 4. 2023.

    Bolje prihvatiti ponudu investitora jer će komšije da prodaju placeve a onda ima da im dignu objekte pored kuće i ostaće jedini tu.A drugo, ta Ljubićska ulica je jedna katastrofa. Ivičnjaci oštećeni, ulica sa kraterima, trotoari polupani da neko noge ima da izlomi daleko bilo. Ne mogu da shvatim da se stanari ne organizuju i da ne traže od Grada da im sredi ulicu od 100 m,nego žive kaou 19.veku?!

  • Гага

    23:09 // 12. 4. 2023.

    Овакве куће,са архитектонском вредношћу се,нигде у свету не руше;измене се инсталације,а изглед остаје исти...то је споменик културе...

  • Гага

    23:16 // 12. 4. 2023.

    ...Такав је и читав низ лепих,али запуштених кућа код "Моста младости"!?Нека их град откупи и у њих смести институције културе?!

  • Djoka

    11:59 // 13. 4. 2023.

    Davno je neko rekao:
    "Da je svaka NOVA VLAST,od raznih Cezara,Musolinija i ostalih razno raznih VLADALACA Rima (osnovan 21.aprila 753.p.n.e.) rusila ono sto je predhodna VLAST (citaj ljudi iz predhodnih vremena i istorije) sagradila,ni kamen na kamen, cigla na ciglu ostala nebi."
    p.s. Srbija Nije Italija, Nis Nije Rim,ali zato je Prazi Luk,Prazi Luk.
    Ovde ga je UVEK BILO i UVEK ce ga BITI.
    Plo

  • Ivan

    02:41 // 14. 4. 2023.

    U zarobljenoj i rasturenoj državi bez institucija. "Sposobni" kolo vode.

  • Pavle

    08:30 // 15. 4. 2023.

    Đoriću evo ja ne znam kako to investitori rade i kakve ponude donose, ako te ucenjuju i prete, ti brate kaži da svi znamo, kako ne bi došli u tu situaciju nego odmah da damo !!! Jedva čekam da dođu za moju kuću!
    Čemerkiću, ostavi čovekovu sobu na miru ! Sa kuće ne sme oluk da fali a kamo li kuća od istorijskog značaja. A be nišlije ima li vas, to li je ostalo od vas !!!

comments_report_caption
comments_report_notice
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: