Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:35, 6. 11. 2015.

| Društvo

Prinuđeni da fakultet biraju prema zgradi, a ne sklonosti

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Kolica
Studiranje na nekim fakultetima otežano ili onemogućeno; foto: flickr.com/zeevveez

Umesto da se za fakultet odlučuju u zavisnosti od sklonosti ka određenim naukama ili oblastima koje vole, maturanti sa invaliditetom koji žele da studiraju na niškim fakultetima moraju da vode računa o tome koja im je zgrada dostupna.

Članovi Niškog udruženja studenata sa hendikepom i Udruženja paraplegičara Niš uočili su da je Elektronski fakultet jedan od najdostupnijih za studente koji se otežano kreću. Ima prilaznu rampu za osobe sa invaliditetom na ulazu i u holu fakulteta, lift za sve studente, tako da je kolicima moguće doći do svih spratova, učionica, amfiteatra, studentskog kluba, kopirnice, pošte i šaltera za prijavu ispita.

Fakultet-umetnosti Fakultet Univerziteta u Nišu koji je na brošuri označen kao jedini u koji se ne može ući kolicimaOne koji su skloni muzici ili slikarstvu, a imaju invaliditet, od studiranja na Fakultetu umetnosti verovatno bi odvratila činjenica da je ovo jedini fakultet Univerziteta u Nišu bez prilaza za kolica.

Na ostalim fakulteta ovakve rampe za ulaz postoje, ali one često omogućavaju kretanje samo do prizemlja.

I pored ovih otežavajućih okolnosti niški studenti sa invaliditetom požrtvovanošću i zalaganjem pokazuju da prevazilaze mnoge prepreke. Među njima je Miloš Stojiljković koji se nakon udesa od pre nekoliko godina kreće kolicima, ali sada mu je, da bi nastavio školovanje, potreban personalni asistent.

Miloš je iz Sečanice i zato mu je jako teško, to znam iz iskustva - zamislite da živite u neasfaltiranoj ulici, a krećete se kolicima. On je uspeo da se osamostali i živi sam u gradu, ali da bi studirao neophodan mu je personalni asistent - kaže Jasmina Barać, predsednica NUSH.

Elektronski-fakultet Na Elektronskom fakultetu kretanje najjednostavnije, Pravni i Ekomonski jedini imaju toalet za osobe sa invaliditetomOna dodaje da ni sama ne bi završila Pravni fakultet da nije imala podršku porodice i ističe primere ostalih članova koje ni teški invaliditeti, ni arhitektonske barijere na fakultetskim zgradama, nisu odvratile od puta do diploma.

Podaci o tome koji je fakulet koliko prolagođen onima koji se otežano kreću predstavljeni su na brošuri koja je odštampana kao deo projekta ,,Lakše do visokog obrazovanja". Ona će biti postavljena na  sajtu Univerziteta u Nišu i Mreže udruženja studenata sa hendikepom Srbije.


Taktilne trake na Filozofskom, Pravnom i Ekonomskom

Kako piše u brošuri, svi fakulteti osim Fakulteta umetnosti, imaju uređen prilaz za osobe sa invaliditetom, ali u zgradi Fakulteta sporta i Fakulteta zaštite na radu nema lifta, pa je nemoguće kretanje po spratovima.

Na Prirodno-matematičkom i Filozofskom fakultetu lift mogu da koriste samo oni sa karticom koja se dobija za zahtev, ali na PMF-u ostaju nedostupni pošta, dve učionice i amfiteatri.

Zgrada Ekonomskog i Pravnog fakulteta jedina je na Univerzitetu u Nišu koja ima toalet za studente sa invaliditetom, a lift je dostupan svim studentima, kao i na Elektronskom i u zgradi Građevinsko-arhitektonskog i Mašinskog.

Medicinski fakultet ima prilaz sa osobe sa invaliditetom koji vodi do lifta u novoj zgradi, a pošto je ona povezana sa starom - ceo fakultet je dostupan, osim prostorija u podrumu gde su kopirnica i biblioteka.

Na Filozofskom, Pravnom i Ekonomskom postoje taktilne trake za slepe i slabovide.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Momčilo Stojković

    10:39 // 6. 11. 2015.

    Ima na Filozofskom fakultetu u Nišu svega što je potrebno studentima sa invaliditetom: prilazne rampe, platforme za pristup liftu, muških i ženskih toaleta po najvišim svetskim standardima. Studenti sa invaliditetom mogu da pristupe amfiteatru i bifeu koji se nalaze na poslednjem spratu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: