Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:58, 5. 12. 2014.

| Društvo

Protest protiv uklanjanja bašti

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
protest
Ugostitelji se okupili na platou ispred Kalče

Deo niških ugostitelja organizovao je kratak protest ispred Tržnog centra Kalča zbog nezadovoljstva gradskom odlukom koja ih obavezuje da u zimskom periodu uklone svoje bašte.

Ugostitelji tvrde da je odluka o uklanjanju u suprotnosti sa dogovorom koji su imali sa gradonačelnikom Niša 21. novembra.

Naime, oni kažu da je tada dogovoreno da se zajedničkom saradnjom uklone sve nepravilnosti sa postavljenjem bašti, a jedini zahtev koji su oni imali je da sami sklone montažne objekte i da to ne radi Grad.

Nažalost, suprotno dogovoru, brojne kolege su ovih dana dobile rešenja o uklanjanju bašti i zakazane termine o rušenju od građevinske inspekcije počevši od 5. decembra - pričaju ugostitelji.

Vlasnici niških kafana i kafića kažu da su prinuđeni na protest, jer ih gradsko rukovodstvo ne vidi kao partnera i veruju da će na ovaj način naći adekvatnog sagovornika u Gradu.

Iako protest zvanično nisu mogli da održe, jer su ga kasno prijavili, oni su se spontano okupili, dok je nekoliko njih pre skupa pozvano na razgovor u Gradsku kuću.

Kako kaže njihov predstavnik Bojan Mitić, sastanku su prisustvovali zamenik gradonačelnika Ljubivoje Slavković i gradski većnik za komunalne delatnosti Miloš Banđur. Mitić tvrdi da konkretan dogovor nije postignut.

Jedino što smo dogovorili je da se uklanjanje bašti trenutno stopira i da bašte onih koji su dobili rešenja neće biti uklonjene. Čeka se razgovor sa gradonačelnikom Zoranom Perišićem narednih dana. Što se nas tiče, mi smo spremni da sarađujemo sa Gradom u regulisanju ove oblasti i smatramo da bi trebalo da budemo konsultovani - kaže Mitić.

ugostitelji Neki sami uklonili svoje bašteIpak, pojedini ugostitelji u Kazandžijskom sokačetu su već sami uklonili svoje bašte, a mnogima su, kako sami kažu, stigla izvršna rešenja za uklanjanje.

Kafedžije imaju, kako kažu, samo 3 zahteva - stopiranje rušenja, stavljanje van snage doneti plan razmeštaja bašti i donošenje novog plana razmeštaja letnjih i zimskih bašti u dogovoru sa ugostiteljima.

Podsetimo, Plan razmeštaja bašti usvojen je početkom jula ove godine, a podrazumevao je, kako je tada pojasnio zamenik načelnika Uprave za planiranje Miroljub Stanković, legalizaciju postojećeg stanja.

Ipak, komunalna inspekcija je imala mogućnost da kažnjava one koji su zauzeli veću površinu ili nisu imali važeći ugovor o zakupu. Jedna takva akcija je sprovedena polovinom oktobra.


Učestale inspekcijske kontrole

poreska Ugostitelji: Kafići zatvarani zbog "apsurdnih stvari", arhivska fotografijaU Udruženju zantalija Niša, u odseku koju okuplja stotinak ugostitelja, kažu da je problem bašti samo jedan deo problema koji muči sve one koji se bave ovom delatnošću.

Poslednjih meseci nije retka slika da su mnogi poznati kafići u Nišu imali crvenu traku i da su bili zatvarani na po nekoliko dana po nalogu brojnih inspekcija.

Objekti su zatvarni zbog apsurdnih situacija, zbog 20 dinara, ne poštujući specifičnost profesije da je bakšiš sastavni deo pazara. Zatvarani su zbog manjka od 8 ili 10 piva, mimo uredbe koja podrazumeva i toleriše rastur i lom, s obzirom na vrstu ambalaže. Sprema se i Zakon o zabrani pušenja koji će bitno da utiče na naše poslovanje - pričaju ugostitelji. 

Vlasnici lokala u kojima obitavaju brojne NIšlije kažu da upošljavaju 4.000 do 5.000 ljudi i da kažnjavanje nije udarac samo na vlasnike, već i na zaposlene koji žive od plata iz kafića.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • miki

    16:09 // 7. 12. 2014.

    JA NE MOGU DA VERUJEM..pa meni su te baste najlepse u gradu ,secam se kad je pobedina bila prazna obicna ulica,pa kakvo je ruglo bilo kazandzijsko,pa niko tamo bre nije prolazio..sta, ocete opet tako?

  • cobi

    19:08 // 6. 12. 2014.

    ma nisu to baste to je pravo ruglo grada,treba im dozvoliti samo suncobrane u letnjem periodu i to u središnjem delu ulice u širini 5 do 6 m. i ništa više.

    • Jedan Kafic

      20:10 // 7. 12. 2014.

      Cobi,SUNCOBRANI SU NAJ-NEBEZBEDNIJI ZA UPOTREBU, MALO JACI VETAR I ODE NEKOM NA GLAVU.Sve ostalo je skuplje za nas ali mnogo bezbednije za Vas.Mora i o tome da se misli!!!

  • CVETKO

    14:32 // 6. 12. 2014.

    ZAŠTO U Knez Mihajlovoj ulici u BGD-u nema BAŠTI?
    Zna se gde su nekada bile BAŠTE... U POLJU... A NE NA ASFALTU I GDE JE PEŠAČKA ZONA!
    Mada , možda , nije sigurno, da su u pravu ako imaju dozvolu !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: