Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:50, 15. 8. 2010.

| Društvo

Romi nepoželjni u Predejanu

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti

Milan i Verica Stojanović i njihovo četvoro dece, posle pada njihove trošne kuće, danima spavaju na ulazu ispred mesne zajednice u Grdelici.

- Ovde nama je sve što imamo, kompletno pokućstvo i tu ćemo biti dok nam se ne reši problem u Grdelici – kaže Verica Stojanović (48), dok grli svoju nejaku decu.

Milan Stojanović (60), koji je slep, ističe da im je u desetak kilometara udaljenom mestu Predejane data velika prostorija stare kafane da je koriste dok se njihove nevolje trajno ne reše, ali se tamo nisu dugo zadržali.

- Ima zmija, guštera i drugih životinja koje su poplašile decu i suprugu. Istina, ja ne vidim, i ne znam da li je sve to tačno, ali mi je rečeno da su miševi zapretili da pojedu deci uši - kaže Milan.

Stojanovići, takođe, tvrde da u Predejanu nisu dobrodošli kao romska porodica.

- Tamo su, brate, počeli da gunđaju i govore: "Što nam doseljavate grdeličke Rome u naše Predejane?". Zato se nismo osećali prijatno i vratili smo se u Grdelicu - kaže Milan.

Stojanovići pričaju da su od rođenja živeli u Grdelici, u skromnom domu, koji se srušio.

- Da nije dobrih ljudi, umrli bismo od gladi! – govore Stojanovići.

Neki Grdeličani svakoga dana donose jaja, hleba, sira i drugu hranu, ali kažu da su ovde gotovo svi siromašni i da bi problem ove porodice društvo moralo trajno da reši, jer je neprihvatljivo da spavaju na ulazu samu Mesnu zajednicu.

Neki Grdeličani kritikuju Stojanoviće što nisu održavali kući, jer, kažu da sigurno ne bi pala, a drugi se ljute što zbog njih ne mogu mirno da uđu u Mesnu zajednicu i posvršavaju najhitnije poslove.

Iz mesne zajednice Predejane, povodom optužbi da su se pojedini stanovnici te varoši prema Stojanovićima nekorektno ponašali, proteklih dana nije bilo reakcije.

Dani romske porodice Stojanović, kojoj prete mnoge bolesti zbog neodržavanja higijene i nedostatka elementarnih uslova za život, teku u nadi da će se javiti neko ko će im, makar privremeno, ponuditi smeštaj.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: