Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:05, 12. 8. 2014.

| Društvo

Slika bez dana škole slikarstva

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Ilija.jpg
Ilija Fonlamov, maturant niške Gimnazije "Svetozar Marković"

Iako se za to ne školuje, maturant niške Gimnazije "Svetozar Marković" Ilija Fonlamov slika inspirisan religijskim i istorijskim motivima, a talenat koji su mnogi već pohvalili pokušaće da neguje na Sorboni. Carev-edikt "Carev edikt" - ulje na platnu dimenzije 1,80 x 1,50

Na učeničkoj razmeni u Austriji, jedan od tamošnjih profesora uporedio ga je sa nemačkim renesansnim slikarem Matijasom Grinenevaldom, nazvavši ga njegovom reinkarnacijom.

- Videli su crteže koji su mi slučajno ispali na pod i dali ovakav kompliment. To poređenje verovatno dolazi zbog tamne pozadine na mojim slikama iz koje izranja jasan, oštar i emotivni lik - kaže Ilija.

Zbog obaveza koje mu nameće školovanje u bilingvalnom francusko-srpskom odeljenju, vremena za slikanje ima samo tokom raspusta. Dok je većina njegovih vršnjaka odmarala od učenja i domaćih zadataka, on je prošle godine na velikom formatu naslikao "Carev Edikt" i povodom obeležavanja 17 vekova od donošenja Milanskog edikta sliku poklonio Niškom kulturnom centru.

- To je bio moj način da dam doprinos obeležavanju značajnog jubileja. Za obeležavanje 7 decenija od holokausta poklonio sam sliku "Jevrej i njegova vera" Jevrejskoj opštini, a završavam jednu za 6 decenija od osnivanja moje gimnazije koja će uskoro stajati u biblioteci - kaže ovaj talentovani momak.

Jevrej-i-njegova-vera "Jevrej i njegova vera" - poklon Jevrejskoj opštini povodom obeležavanja godišnjce holokaustaNada se da će doći trenutak kada će njegove slike tražiti i ozbiljni kupci. Bavi se i pisanjem i redovno učestvuje na likovnim i literarnim konkursima.

Od toga da se posveti isključivo umetnosti odvraća ga to što je uspešan i u nauci.

Gradsku Vidovdansku nagradu koja se dodeljuje đacima uspešnim na republičkim i međunarodnim takmičenjima dobija u kontinuitetu od 2008. godine.

Čak 7 ovakvih priznanja zaslužio je uspesima koji se, od kad je išao u Osnovnu školu "Branko Miljković" ponavljaju iz godine u godinu.

Bogorodica- Na slikama dominiraju religijski i istorijski motiviOsvojio je prvo mesto na republičkom takmičenju iz istorije, pobednik je republičke debate u čast obeležavanja 17 vekova od donošenja Milanskog edikta, dva puta je osvajao druga mesta na republičkim takmičenjima iz biologije i istorije i treće mesto na republičkom takmičenju iz poznavanja svetske geografije i antičke istorije.

Posle boravka u Francuskoj na još jednoj razmeni početkom školske godine, u novembru će pokušati da upiše Departman likovnih umetnosti na Sorboni, ali ne isključuje mogućnost da se ipak opredeli i za diplomatiju. 

Odlazak će, osim toga hoće li biti primljen, zavisiti i od toga da li će njegovo studiranje u inostranstvu biti finansijki podnošljivo za njegovu porodicu.

Do kraja raspusta će nastaviti da slika uljem na platnu i piše, a nada se da će talenat za pisanje uskoro podeliti sa javnošću objavljivanjem prvog romana.  

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jovanovic

    12:23 // 16. 8. 2014.

    Svaka cast decku,prelepe su mu slike! Zelim mu blistavu karijeru.

  • BarcelonaFC

    17:29 // 14. 8. 2014.

    Rej, a ti bi znao da nacrtas ovo? Da naslikas jos manje! Prelepooooooo je i samo napred.Steta sto ces jednom otici, a da te zameni neko tesko, jer takvi se radjaju u milion ili vise miliona!

  • Djordje R.

    17:20 // 14. 8. 2014.

    PREDIVNOOOOO!Da li ce ovaj Nis da vidi sta ima u sebi, pre nego sto sve sto vredi otera iz sebe? Mlad, uspesan, DIVIM TI SE, Ilija! A i taj roman cekamo!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: