Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:21, 8. 4. 2023.

| Društvo

Šta država planira protiv zagađenja vazduha - gašenje kotlarnica, pošumljavanje, energetsku efikasnost

Autor:J. StojanovićIzvor:Južne vesti
toplana i zagađenje
Šta država narednih godina planira da bi smanjila zagađenje u Srbiji? ilustracija; foto: JV/Ljubica Jocić

Gašenje kotlarnica koje koriste ugalj, mazut i lož-ulje za grejanje, jedan je od planova države protiv zagađenja vazduha, a pošumljavanje im je takođe prioritet, posebno u Nišu kao jednom od najzagađenijih, kao i subvencije za prelazak na ekološke načine grejanja. Sve to je rezultat Radne grupe za sistemsko rešavanje pitanja zaštite vazduha, kojim predsedava premijerka Ana Brnabić, koja je rekla da joj je utisak da građani nisu dovoljno obavešteni o tome da država ovaj problem prepoznaje i da intenzivno radi na njemu.

Zagađenje vazduha bilo je aktuelno i minule zimske sezone, a utisak je da se ništa drastično nije promenilo u odnosu na ranije i da su građani u više srpskih gradova, od kojih je i nekoliko njih na jugu, udisali nezdrav vazduh.

Međutim, predsednica Vlade Ana Brnabić kaže da je primetila da građani nisu dovoljno obavešteni o tome da država ovaj problem prepoznaje i rešava. sastanak vazduha Održan još jedan sastanak Radne grupe koja se bori protiv zagađenja; foto: Vlada Srbije

Predsednica Vlade je primetila da građani Srbije nisu dovoljno informisani o tome da Vlada prepoznaje ovaj problem, da intenzivno radi na njemu i da će uskoro javnosti biti predstavljen čitav Akcioni plan koji prati Program zaštite vazduha u Srbiji za period od 2022. do 2030. godine, kako bi uvideli konkretne projekte koji se sprovode - saopšteno je iz Vlade.

A šta je to država uradila povodom zagađenja vazduha - održan je sastanak Radne grupe koja se bavi sistemskim rešavanjem pitanja zaštite vazduha, a kažu da je ovaj problem podeljen na četiri segmenta: individualna ložišta, saobraćaj, energetska efikasnost i izvori zagađenja vazduha iz poljoprivrede.

Na sastanku su utvrđeni dalji koraci koji se odnose na pošumljavanje poljoprivrednog zemljišta lošijeg kvaliteta u 10 jedinica lokalne samouprave, kao što su Beograd, Niš, Kragujevac i druge, koje spadaju u najzagađenije kada je reč o PM česticama. Brnabić je naglasila da je neophodno ustanoviti šta će biti dodatni efekti većeg pošumljavanja i istakla da već sada postoje konkretni rezultati, ali da je namera da se mnogo više uradi u budućnosti. - navode iz Vlade.

Radna grupa kojom je predsedavala premijerka Ana Brnabić je, kako je saopšteno, odlučila da se u naredne dve godine ugase kotlarnice u javnim institucijama, koje trenutno koriste ugalj, mazut i lož-ulje za grejanje, a za koje postoje tehničke mogućnosti priključenja na sistem daljinskog grejanja ili na gasovod.

Takvih javnih ustanova ima i u Nišu, a kako je pre nekoliko meseci objašnjeno - najveći zagađivači su Univerzitet, Pravni i Ekonomski fakultet, koje gradska vlast već nekoliko godina bezuspešno pokušava da ubedi da pređu na ekološki prihvatljiv način grejanja.

Kada je reč o načinu grejanja koje koriste građani u svojim domaćinstvima - saopštili su da će intenzivno raditi na tome da se svim građanima finansijski olakša prelazak na ekološki prihvatljive energente koji ne zagađuju vazduh.

Članovi Radne grupe konstatovali su da je za domaćinstva jedno od rešenja subvencionisan prelazak na ekološke načine grejanja, a kada je reč o smanjenju zagađenja koje nastaje iz saobraćaja tokom ove godine biće postavljeno 10 novih elektropunjača na auto-putevima - dodaju u saopštenju.

Ono što je premijerka ranije navela je da su osnovne tačke Programa zaštite vazduha u Srbiji, za period od 2022. do 2030. godine, sa Akcionim planom - smanjenje emisija u sektoru energetike, stacionarnih postrojenja za sagorevanje, saobraćaja, velikih industrijskih postrojenja i poljoprivrede.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović je precizirala da su ukupni investicioni troškovi za sprovođenje ovog programa oko 2,6 milijardi evra, dok je za sprovođenje Akcionog plana od 2022. do 2026. godine potrebno izdvojiti oko 2,1 milijardi evra.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nemanja Ugljesic

    19:56 // 15. 3. 2024.

    najveci problem su termoelektrane koji su najveci zagadjivaci u celoj evropi, drzava je dobijala novac da taj problem resi jos 2018 i do sada nista

  • Jastrebac

    20:42 // 9. 4. 2023.

    Posekoše Jastrebac da bi se što više obogatile veće firme partiskih oligarha koji proizvode pelet.Gradovi bez novih toplana, dozvole za gradnje ovde međ kućama zgrada pa na kilonetar sledeća kako to priključiti na daljinsko grejanje? A puna usta ekologije

  • Miki

    14:58 // 9. 4. 2023.

    Celo duvanište, a verovatno i još naselja može bukvalno za sledeću sezonu da pređe na gas.
    Samo treba da im se omogući pristupačniji priključak jer je očigledno većini nedostižan (na rate, subvencije, otplaćivanje kroz račun), a time bi se praktično rešio problem.
    Tako da priče da za rešenje treba mnogo vremena ne stoje. Samo nema sluha i niko ne razmišlja dalje od svog interesa.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: