Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:15, 3. 11. 2014.

| Društvo

Strane sile utiču na grejanje i u Nišu

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
toplovod
Firma "Strabag" uz pomoć KFW banke letos rekonstruisala 6 km toplovoda u Nišu, arhivska fotografija

Pored smanjenja isporuke gasa iz Rusije problema sa grejanjem u Nišu ima i zbog, kako kaže većnik Miloš Banđur, kašnjenja nemačke razvojne banke sa projektom rekonstrukcije toplovoda.

Radijatori hladni, niška Toplana štedi, prvih dana grejanja velike havarije, a najkritičnije je u toplani “Jug” kod Starog groblja, gde cure i kotlovi. 

Gradski većnik za komunalne delatnosti Miloš Banđur kaže da nisu krivi ni Toplana, ni Grad, već nemačka razvojna banka KFW koja radi rekonstrukciju toplovoda širom Srbije.

Procena KFW-je da se zamena kotolova radi naredne sezone. Ove godine su menjali toplovode, a centralizovana nabavka kotlova za toplane u Srbiji je pomerena. Tako za ovu situaciju nisu krivi ni Grad, ni Toplana, već partner koji diktira dinamiku revitalizacije toplovodnog sistema - rekao je Banđur.

bandjur Banđur kaže da su za hladne radijatore krivi Nemci, arhivska fotografijaPošto havarisani kotlovi ove godine nisu zamenjeni, Banđur je rekao da je rukovodstvu Grada i Toplane ostalo samo da ih “krpe” kako bi “izgurali” i ovu grejnu sezonu.

Toplana je pre nekoliko dana saopštila da štedi na grejanju zbog dugovanja koja se stvaraju kašnjenjem sa redovnim plaćanjem “Jugorosgasu” za utrošeni gas. Međutim, najnovija odluka ruskog predsednika Vladimira Putina da Srbiji smanji isporuku gasa zbog velikih dugovanja odraziće se i na grejanje Nišlija.

Dodatni problem u snabdevanju tolplotnom energijom predstavlja i smanjenje isporuke ruskog gasa Srbiji za 28 odsto, što je potvrdila i Vlada Srbije - stoji u saopštenju niške Toplane.

U Gradskom odboru Socijaldemokratske stranke kažu da su zabrinuti zbog “mnoštva neistinitih informacija kojima rukovodstva Grada i Tolane pokušavaju da opravdaju katastrofalan početak grejne sezone u Nišu”.

Iznošenje neistina i skrivanje iza međunarodnih institucija (KFW), koje su u velikoj meri doprinele da Toplana unapredi kvalitet svojih usluga u prethodnom periodu, urušava kredibilitet i institucija i samog Grada Niša i ni na koji način ne može da posluži kao opravdanje za sopstvenu nestručnost - kažu u SDS-u.

Sa druge strane većnik Miloš Banđur, i pored kritike stranih partnera, kaže da je Gradsko veće od rukovodstva Toplane zatražilo nov, detaljan izveštaj o funkcionisanju sistema daljinskog grejanja i da će taj izveštaj biti “osnova za eventualno pokretanje odgovornosti”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Marija Antoaneta

    13:22 // 4. 11. 2014.

    I ovde kod mene u 18. veku se niži sloj ne greje. Moram da štedim za svečanu haljinu. A inače sam sve oko sebe zaposlila lepe mlade momke, neka rade za kraljicu. Podržaće me masa za jednu kobasicu.

  • nn

    09:52 // 4. 11. 2014.

    eto stigao mi je racun za prosli mesec i naravno nije umanjen ni jedan jedini dinar.i sta sad? radijatori i dalje jedva mlaki a racuni normalni. hoce li neko da odgovara za ovo? ima li svrhe zaliti se

  • oni putuju a narod ????

    08:47 // 4. 11. 2014.

    e neka oni putuju a mi da se smrzavamo i da trošimo pare za dodatno grejanje neka je alal gradu i toplani i onome ko je to dozvolio da u vreme krize putuju dok narod grca u bedi i nemaštini

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: