Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:11, 5. 1. 2017.

| Društvo

Za Badnje veče riblja čorba "na srpski način"

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Uz riblju čorbu obavezan kuvani krompir; ilustracija; foto: Flickr-Pixabay-Congerdesign
Uz riblju čorbu obavezan kuvani krompir; ilustracija; foto: Flickr-Pixabay-Congerdesign

Tradicionalnu trpezu za Badnje veče uglavnom čine pasulj, riba, suvo voće i drugi posni recepti koje domaćice najčešće pripremaju za svoje ukućane. Umesto klasičnih posnih jela, predlog ugostitelja Zorana Miraševića su pečurke, riblja čorba i neizostavan slatkiš na kraju.

U jelovnik za Badnje veče, mogu se, između ostalog, uvrstiti pečurke, a preporuka ugostitelja je da to budu šampinjoni na roštilju. Mirašević kaže da je potrebno samo nekoliko namirnica i malo truda.

Oni koji žele da naprave ovo jelo treba da pripreme 1 kg šampinjona, malo zejtina, mlevenog bibera i soli, kao i peršunov list.

Pečurke se operu, ocede od vode i skinu im se drške. Zatim se glave pečuraka (šeširići) opet operu i ocede od vode. U svaki šeširić stavite malo soli, bibera, sitno iseckanog peršunovog lista i zejtina. Pečurke se stave na dobro zagrejan, očišćen i podmazan roštilj. Poklope se odgovarajućom činijom ili komadom folije. Pečeni su kada su se šeširići ispunili sopstvenim saftom. Pažljivo se skidaju sa roštilja i serviraju na toplom ovalu u koji je, kao podloga, stavljen dinstani pirinač - objašnjava Mirašević. Pečurke kao predjelo; ilustracija; foto: Pixabay-Congerdesign Pečurke kao predjelo; ilustracija; foto: Pixabay-Congerdesign

Umesto ispržene ili pečene ribe, koja je uvek neizostavan deo posne trpeze, on kao glavno jelo predlaže riblju čorbu na srpski način. Za ovo ukusno jelo potrebno je nešto više namirnica i strpljenja, ali će ukućani sigurno biti zadovoljni rezultatom.

Potrebne namirnice za 5 osoba su: ulje 100 g, crni luk 100 g, lovorov list, biber u zrnu, mešana korenasta zelen 250 g, aleva paprika 10 g, riblja supa ili voda 2 l, neljute paprike 2 komada, riblje meso - tri vrste (šaran, kečiga, smuđ) 800 g, pire paradajz 100 g, svež paradajz 100 g, belo vino 2 dl, celerov list polovina veze, peršunov list polovina veze, mirođija (nije obavezna) i 2 limuna.

Kod pripreme ove čorbe najvažnije je da riba bude sveža i dobro očišćena. Komadi ribljeg mesa mogu se seći po želji, a veličina je obično 3 x 3 cm. Povrće se seče na rezanca u dužini oko 5 cm. Pre stavljanja svežeg paradajza u čorbu, poželjno bi bilo da se prethodno spusti u ključalu vodu, izvadi i stavi u hladnu vodu, a potom oljušti i iseče na rezance. Sve ostale namirnice (kao što su neljuta paprika, celerov list, peršunovo lišće) treba ranije iseći - kaže Mirašević.

Dodaje da je za nastavak pripreme potrebno da se “zejtin zagreje u posudi u koju se stavi sitno iseckan crni luk, lovorov list i biber u zrnu. Dinsta se, pa kad luk porumeni doda se pripremljeno korenasto povrće. Nastavi se sa dinstanjem i čim povrće omekša doda se polovina aleve paprike, malo promeša i nalije ribljom supom ili vodom. Kad tečnost zavri, smanji se temperatura i pusti se da sasvim lagano kuva”. Povrće i riba glavni sastojci riblje čorbe; ilustracija; foto: Pixabay-Niekverlaan Povrće i riba glavni sastojci riblje čorbe; ilustracija; foto: Pixabay-Niekverlaan

Kada je povrće upola omekšalo, doda se po želji isečena paprika babura, a na kraju pripremljeno riblje meso. Posle kratkog kuvanja u čorbu se doda belo vino, svež paradajz i malo limunovog soka i produži se sa kuvanjem. Kad su riblje meso i povrće skuvani, posuda se skloni sa šporeta i kad se malo prohladi, čorba se začini pireom od paradajza, limunovim sokom, sitno iseckanim celerom, peršunovim lišćem i, po želji, seckanom mirođijom - objašnjava Mirašević.

Na samom kraju pripreme treba proveriti ukus i oni koji žele mogu dodati još soli i ostalih začina. Kaže da je čorba specifična po tome što ima slano-nakiseli ukus. Uz nju kao prilog treba dodati krompir koji je prethodno isečen na kocke i skuvan.

Trpeza ne bi bila kompletna bez slatkog zalogaja koji dolazi na kraju, pa kao dezert preporučuje posnu turist tortu. Namirnice potrebne za koru: 250 g šećera, 4 šoljice vina, 2 šoljice ulja, sok i kora od limuna, 1 kesica praška za pecivo, 13 kašika oštrog brašna, malo kakao praha i crveni ekstrakt za kolače. Za fil je potrebno: 250 g šećera, 200 g mlevenih oraha, 2 štangle čokolade za kuvanje i 2 kašike pekmeza. Za kraj obavezan slatkiš; ilustracija; foto: Pixabay-Couleur Za kraj obavezan slatkiš; ilustracija; foto: Pixabay-Couleur

Koru ćete napraviti tako što šećeru dodate vino, ulje, sok i koru od limuna i sve dobro mutite dok masa ne pobeli. Dodate prašak za pecivo i izmešate. Masu podelite na 3 dela. Jedan ostaje beo, u drugi dodajte malo kakao praha, a u treći stavite crveni ekstrakt. Odvojeno pecite sve 3 kore. Za fil je potrebno da ušpinujete šećer i u to dodate mlevene orahe, pekmez i čokoladu. Kada se sve sjedini, treba filovati kore i ređati ih jednu na drugu. Prvo ide roze kora, zatim bela i na kraju braon. Odozgo prelijte belu ili obojenu glazuru - kaže Mirašević.

Dan uoči Božića uglavnom se provodi u miru i uz bogat jelovnik, a tada su suve šljive, smokve, mandarine i drugo voće neizostavni, kao i slama i badnjak koji krase dom.

Predloženi recepti nalaze se u knjizi “Neodoljiva kuhuinja”, autora Zorana Miraševića i Petka Jovančića.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: