Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:52, 10. 12. 2015.

| Ekonomija

Budžet Niša usvojen, javna rasprava u poslednji čas

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
gv
Gradsko veće jednoglasno usvojilo predloženi budžet; foto: JV arhiva

Gradsko veće predvidelo je za sledeću godinu budžet od 11,8 milijardi dinara, a javna rasprava propisana zakonom na kojoj bi i građani mogli da daju svoje predloge, održana je, kao i prošle godine, nekoliko sati pre usvajanja budžeta.

Iako je ovaj projektovani budžet od prošlogodišnjeg veći za bezmalo 2 milijarde dinara, nikakve velike investicije nisu najavljene i opet će najveći deo budžeta, čak 8,8 milijardi, kako je rekao načelnik Uprave za finansije Miljan Stevanović, otići na tekuće rashode - plate zaposlenih i usluge.

Gradonačelnik Zoran Perišić kaže da je suma uvećana jer su u predlog budžeta za 2016. godinu morale da uđu i stavke kreditnih zaduženja i potencijalno kredit za tekuću likvidnost koji bi se možda podigao tokom naredne godine.

Sve to da bismo obezbedili funkcionisanje grada u periodu kada po novom Zakonu o redovnom izmirivanju nastalih obaveza prema javnom komunalnom sektoru ne bi došli u problem. Tu su i prenešene obaveze od oko 2,5 milijarde i obaveze koje će nastati tokom godine. Predvideli smo deficit od oko 560 miliona dinara - rekao je Perišić.

Kreirani budžet je okarakterisao kao logičan i konzervativan “gde će se voditi računa o svakom potrošenom dinaru”.


Manje para za opštine

Iz gradske kase naredne godine manje će para otići za pet gradskih opština, i to za 45 miliona u odnosu na prošlu godinu.

Tako će Pantelej dobiti 50 miliona, Crveni Krst 46,5, Palilula 52,2, Medijana 53,3, a Niška Banja 43 miliona dinara.

Opštine će morati da se ponašaju racionalnije. Čeka nas i primena odluke o broju zaposlenih u gradskim upravama i želim da onaj primer koji dajem u Gradu prilikom potrošnje, da taj isti primer primenimo i na opštine - rekao je Perišić.


Ko je znao za javnu raspravu?

Iako obaveštenje o javnoj raspravi o budžetu za narednu godinu nije moglo da se pronađe nigde, ni na jednom gradskom sajtu, ni u medijima, gradonačelnik Niša Zoran Perišić tvrdi da je ona održana, i to svega nekoliko sati pre sednice Veća na kojoj je budžet i usvojen.

Javna rasprava nije izostala. Održana je danas u 14:30 i o tome postoji i zapisnik. Osim toga, predlog budžeta će biti na sajtu i moguće je na njega dostaviti amandmane do 48 sati pre početka Skupštine - rekao je Perišić.

Međutim, u Zakonu o budžetskom sistemu jasno piše da je neophodno javnu raspravu o nacrtu budžeta, na kojoj i građani mogu da daju svoje predloge, održati pre dostavljanja nacrta izvršnom organu vlasti, što je u ovom slučaju Gradsko veće.

Podsetimo, i prošle godine je javna rasprava održana sve nekoliko sati pre usvajanja budžeta na Gradskom veću.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Putin

    09:18 // 12. 12. 2015.

    Evo vidite koliko gradjane Nisa zanima budzet Grada Nisa, nema komentara a za razne kluposti kojwe se desavaju ima.

  • B.R. MAKROEKONOMISTA

    13:41 // 11. 12. 2015.

    Ako je konsultovan Bata-drvar, nema problema.

    • shaft

      08:32 // 12. 12. 2015.

      Ne zaboravi i Gusku!

  • dr Jakov Zlatar

    09:11 // 11. 12. 2015.

    Putin@:Ma ti si bio tamo i video si.Nadimak govori sve o tebi.Nacrt je izradjen u Upravi za finansije, tamo već dvadesetak godina radi ekipa vrsnih ekonomista.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: