Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:16, 12. 10. 2017.

| Ekonomija

Mladi kreativci iskustva Austrije prenose u Niš

Autor:A. StojanovićIzvor:Južne vesti
mladi ambasadori
Mladi ambasadori hoće da mladima pokažu najbolje iz inostranstva što mogu da primene u Nišu; foto: arhiva Udruženja Mladi ambasadori

Kako bi preuzeli ono najbolje iz prakse Austrijanaca u kreativnoj industriji, uspostavili saradnju i predstavili svoj potencijal, šestoro mladih Nišlija koji se bave fotografijom, dizajnom, arhitekturom, advertajzingom i kopirajtingom posetiće uskoro Grac i Beč zahvaljujući projektu „Spark“.

Prema rečima Aleksandra Stamenkovića iz udruženja Mladi ambasadori, koje realizuje ovaj projekat, ideja je da mlade Nišlije iskustva kreativaca iz Austrije prenesu u svoj grad.

Plan je, kaže Stamenković, da se uspostavi dugoročna saradnja mladih profesionalaca i stvore uslovi za razvoj novih tržišta, odnosno da kreativci iz Niša mogu svoj proizvod da plasiraju na austrijsko tržište.

Projekat "Spark" ima za cilj da predstavi kreativni potencijal Nišavskog okruga u Austriji, tačnije u Gracu i Beču, relevantnim akterima i udruženjima Srba u Austriji, sa idejom profesionalne saradnje i stvaranja nekog novog tržišta - objašnjava Stamenković.

U okviru petodnevne posete Austriji početkom novembra mlade Nišlije posetiće državni i privatni tehnički fakultet u Gracu, Klaster kreativnih industrija, kao i različita udruženja i kompanije koje se bave ovom oblašću u Gracu i Beču.

Stamenković objašnjava da će od Austrijanaca pokušati da saznaju na koji način se oni uključuju u privredu.

Povezanost i multisektorska saradnja je ono što nama nedostaje. Uvek fali podrška nekog u nekom sistemu - da li je to u nekom trenutku lokalna administracija koja koči da se nešto realizuje ili nema podrške privrede, pa mladi zbog svega toga nisu zainteresovani da učestvuju. Naša ideja je da iskoristimo praksu Austrijanaca i vidimo na koji način su oni uspeli da povežu sve aktere lokalne zajednice na jednom projektu koji daje jako dobre rezultate. Kada to uspemo, mislim da smo napravili veliki korak napred ka tome da Niš postane grad kreativnih industrija - kaže Stamenković.

mladi ambasadori foto: arhiva Udruženja Mladi ambasadoriOn napominje da su dugoročni ciljevi ovog, kao i drugih projekata Mladih ambasadora, da mladi dobiju znanja i iskustva koja će im pomoći da ostanu u Nišu.

Ideja svih naših projekata nije da mlade pošaljemo u inostranstvo jer je tamo mnogo dobro, nego da pokažemo da to što tamo dobro funkcioniše, uz malo prilagođavanja, može da funkcioniše i ovde. Svi mladi ambasadori jesu aktivisti koji imaju ideje kako im može biti bolje, i to je naša najveća vrednost – pružanje šanse mladima da nešto promene - poručuje Stamenković.

Projekat "Spark" podržalo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije, odnosno Kancelarija za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

Inače, ove godine izabrana je peta generacija Mladih ambasadora u Nišu, čiji će zadatak u narednoj godini biti da promovišu kulturu, sport i preduzetništvo kod svojih vršnjaka i da podstiču omladinu na društveno angažovanje.

Pored niških ambasadora, ove godine izabrane su i generacije Mladih ambasadora u Novom Pazaru i Kruševcu.

Veliki odliv mladih školovanih ljudi usled nemogućnosti zapošljavanja i teška ekonomska situacija u kojoj se nalazi Srbija, dodatno ugrožavaju ekonomski prosperitet zemlje.

Kroz aktuelne priče koje promovišu angažovanje mladih ljudi, cilj nam je da afirmišemo njihov aktivizam i sve veću ulogu u donošenju odluka i njihovu zastupljenost u javnim politikama.

Južne vesti će promovisati projekte i događaje u koje su uključeni mladi ljudi, kao i pozitivne promene u nerazvijenim opštinama južne i jugositočne Srbije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: