Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:07, 16. 4. 2010.

| Istražujemo

Niš: sporni ugovori i u Vodovodu

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti
foto: topnews.net.nz

Scenario koji je primenjen kod nabavke skupe opreme za satelitsku kontrolu gradskog prevoza na niškom Aerodromu otkriven i u niškom vodovodu.

Jedno preduzeće bi pobedilo na tenderu za zakup GPS opreme, zakup bi bio plaćan duplo duže od ugovorom predviđenog roka, a onda bi ceo ugovor bio prenet na preduzeće SkySoft, čiji su vlasnici bili najbliži rođaci tadašnjih visokih javnih funkcionera. 

Nakon teksta Južnih vesti "Manipulacije na niškom aerodromu", rukovodstvo JKP Naissus proverilo je svoju dokumentaciju vezanu za GPS kontrolu vozila i došlo do firme i lica koja su povezana i sa nabavkom u JP Aerodrom.

Dokumentacija do koje su došle Južne vesti pokazuje da je tadašnji direktor JKP Naissus, Dragoslav Marković, potpisao ugovor sa preduzećem InfoSky iz Kruševca o zakupu GPS centrale na period od 4 meseca. Ipak, prema podacima iz Naissusa, zakup je plaćan više od 9 meseci.

Početkom aprila 2008. godine InfoSky je obavestio rukovodstvo Naissusa da čitav posao prenosi na SkySoft iz Niša.

Direktor i jedan od vlasnika tog preduzeća bila je Nataša Blagojević, ćerka Bratislava Blagojevića, tadašnjeg pomoćnika ministra za kapitalne investicije, Velimira Ilića. Bratislav je, inače, samo godinu dana ranije bio predsednik tenderske komisije koja je sprovodila postupak nabavke GPS centrale na Aerodromu, koji je takođe kasnije dobilo preduzeće SkySoft, a pri tom bio i jedan od autora projekta sa kojim je pobednička firma konkurisala.

Osim Nataše, trećinu vlasništva u Sky softu imala je i Gordana Antić, lekar, inače supruga Vlade Antića, tadašnjeg gradskog većnika, resorno zaduženog za saobraćaj. Treći vlasnik bio je Dejan Rančić, profesor Elektronskog fakulteta u Nišu. Ipak, i Nataša Blagojević i Gordana Antić u međuvremenu su povukle svoj vlasnički udeo iz ovog preduzeća.

Svega mesec dana nakon prenosa prava sa InfoSky na SkySoft, Naissus je odlučio da kupi zakupljenu GPS centralu i raspisao je konkurs, na kome je pobedio SkySoft.

Ipak, vredi pomenuti da je, kao i u slučaju Aerodroma, Naissus odlučio da zakupljenu opremu otkupi svega mesec dana pred lokalne izbore u Nišu, nakon kojih je dotadašnja koalicija izgubila vlast u gradu.

Direktor JKP Naissus, Aleksandar Mitić, povtrdio je Južnim vestima da je o svemu obaveštena Policijska uprava u Nišu.

Istraga koju je nakon pisanja Južnih vesti sprovelo Osnovno tužilaštvo u Nišu, rezultirala je podnošenjem krivične prijave protiv tadašnjeg direktora Aerodromai još nekoliko lica.

Više detalja o nabavci GPS opreme na Aerodromu možete pročitati u tekstu "Manipulacije na niškom aerodromu".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ognjen Matic

    10:31 // 21. 4. 2010.

    Pored pomentog profesora u tekstu, treba pomenuti i nepomenutog aktuelnog dekana, koji je uz pomoc svoje laboratorije a koja se finansira iz inostranstva odradio posao sa predhodnim partijskim direktorom (DSS) JKP Naissus. Radi se milionskim sumama.

  • sludjen

    09:50 // 19. 4. 2010.

    Profesore Kocicu,

    Malo ste mi nepismeni za jednog profesora?

  • Prof Dragan Kocic

    11:42 // 17. 4. 2010.

    Intereseantno je da novinar komentarise neke stvari koje ne poznaje dobro. Naime radi se o opremi isoftweru koji su vrlo sofisticirani i koji mogu biti ugradjivani od malog broja strucnjaka u Srbiji (desetak).
    Kolikom ja znam a bavim se ovom problematikom godinama softvwerski paketi se NAMENSKI RADE prema zahtevima firmi i u vecini slucajeva nema gotovih paketa pa otuda i probnog rada koje zahteva prilagodjenje zelajam kupca. Ovakvi sistemi prisutni su u svetu i cena ima se kretala od 500 evra do 1500 evra po pracenom vozilu ili objektu u zavsnosti od dodatnih upravljackih fukcija koje omogucava treker (uredjaj za pracenje( u vozilu.
    NEKA SVAKO RADI SVOJ POSAO PO ZAKONU I NECE BITI PROBLEMA

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: