Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:50, 20. 3. 2016.

| Kultura

Aplauzi i "srednji prst" za predstavu koja "vređa naciju"

Autor:RedakcijaIzvor:Južne vesti
Predstava Crveno samoubistvo nacije u Leskovcu
Vređanje nacije ili vređanje inteligencije?; Foto: JV

Predstava BITEF teatra "CRVENA: Samoubistvo nacije", koja je u jednom trenutku za upravnika Pozorišta bila nepoželjna, odigrana je sinoć u skoro punoj sali Narodnog pozorišta, ali uz prisustvo policajaca u civilu.

Rečenica zbog koje je uprava pozorišta i pravdala prvobitnu zabranu njenog izvođenja "Jebi se, Srbijo", odjekivala je salom preko stotinu puta.

Ovo je često dočekivano aplauzom, ali je bilo i onih koji to nisu odobravali, pa je nekoliko gledalaca stajalo i prema pozornici pokazivalo srednji prst.

Čula se iz publike po neka psovka, a nekoliko minuta nakon početka predstavu je demonstrativno napustia grupa gledalaca.

Zgrožena sam ovolikom količinom psovki i vulgarnostima. Nikada ovako nešto nisam čula u pozorištu - rekla je jedna Leskovčanka.

Predstavu do kraja nije odgledala ni članica Saveta odbora za rodnu ravnopravnost Leskovca Marina Momčilović, koje se prvobitno pobunila zbog ranijeg otkazivanja predstave.

Od psovki nisam uspela da shvatim ni temu, ni suštinu i poruku predstave, koja je više performans - rekla je Momčilovićeva.

Crvena samoubistvo nacije Ovacije za glumce u LeskovcuIpak, druga članica Saveta za rodnu ravnopravnost Ana Volf kaže da je oduševljena predstavom i da je glumcima aplaudirala punih 10 minuta.

Ono što većina od nas misli ovi momci su to javno izneli. Ali dobro, ne može svako da shvati suštinu. Evo i ja ću ponoviti: Jebi se, Srbijo, što si dozvolila da se deca leče SMS-ovima, što su ti starlete i kriminalci ideali, što ti deca gladuju i što "zarađuješ" na trudnicama i porodiljama, što je PDV na dečju garderobu isti kao na alkoholnim pićima, što ti građani gladuju i hrane se po kontejnerima - kaže Volfova.

Reditelj predstave Vojislav Arsić kaže da je zadovoljan.

Priznajem da smo se pribojavili dolaska u Leskovac, jer nije lepo znati da je predstava visokog rizika, da je policija u sali i brinuti se kako će publika da reaguje. Ali sada više ne želim da se sećam toga jer nam je ovaj dugački aplauz na kraju predstave pokazao da je leskovačka publika shvatila predstavu”, kazao je za “Južne vesti” reditelj Vojislav Arisić.

Narodno pozorište u Leskovcu, u kome sinoć nisu viđeni ni prvaci iz gradske vlasti, ni opozicije stranaka, nalazi se preko puta policije, ali je sve vreme ispred ulaza teatra bio parkiran policijski automobil. Kako je novinarima "Južnih vesti" nezvanično rečeno, u publici je bilo petnaestak policajaca u civilu.

Podsetimo, upravnik leskovačko pozorišta Stanislav Grujić je najpre zabranio igranje ove predstave, smatrajući da "vređa naciju", ali ju je pod pritiskom javnosti ipak vratio na repertoar.

Predstava "Crvena: samoubistvo nacije" govori o položaju žena u Srbiji, mizoginiji. Autor teksta je Milena Bogavac, a režirao ju je Vojislav Arsić.

Jednu od recenzija predstave možete pročitati na portalu "Pulse".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Oscar Pitagor

    10:34 // 21. 3. 2016.

    Мањи је проблем то да ли се неко осећа увређеним или не. Много је већи проблем ако је то што се говори истина.
    Ја бих рекао да јесте. Без обзира на то што полтрони свих режима дубоко сањају неку другу реалност.

  • fabrikant

    10:31 // 21. 3. 2016.

    Bravo za ove ljude. Nacionalisticka cenzura nije prosla. I bravo za 90% publike koja je razumela da je ovo 21. vek. Gledao sam predstavu i ta predstava je dosta toga saopstila ovom drustvu u lice, bez kursadzijskog podilazenja masama.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: