Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:58, 29. 1. 2014.

| Kultura

Branko Miljković - "vulkanski darovita ličnost"

Autor:Tijana NikolićIzvor:Južne vesti
490x370-branko.jpg
"Kada budeš pevao"

Jedan od najistaknutijih srpskih pesnika koji je na današnji dan pre 8 decenija rođen u Nišu Branko Miljković bio je „književni vanzemaljac“ i „vulkanski darovita ličnost“, kažu njegovi prijatelji književnici sa kojima je odrastao.

Oni Branka pamte kao veoma nadarenog, upornog i rečitog dečaka koji se po mnogo čemu razlikovao od svojih vršnjaka.

Vidosav Petrović, književnik, koji je sa Brankom živeo u istoj ulici, pamti ga kao dečaka koji je njega i ostale vršnjake „zarazio čitanjem“ i kaže da bi se čitave knjige mogle pisati o svakom danu pesnikovog života.

- Njegovo sagledavanje sveta bio je čitav jedan univerzum, mnogo kompleksniji od onog koji možemo da zamislimo i ja i dan danas nisam sreo pesnika, čoveka niti filozofa koji je imao toliki spektar pogleda na najrazličitije teme - kaže Vidosav Petrović.

savremenici branka miljkovica Dimitrije Milenković, Vidosav Petrović i Dobrivoje Jevtić

Kada se vratio u Niš, nakon završenog četvrtog razreda u Gadžinom Hanu, Branko je prijateljima govorio da mora da radi i uči kako bi „postao neko“, pa je već sa 12 godina pročitao skoro sva dela koja je pronašao u gradskoj biblioteci.

On se tada pridružio literarnoj družini „Njegoš“, čiji je predsednik postao godinu dana kasnije. Još tada je, kažu njegovi savremenici, bio dominantan u poznavanju književnosti i odskakao je u svakom pogledu od svojih vršnjaka.

- Njegova reč je bila toliko precizna i dalekosežna još u osnovnoj i srednjoj školi da se još tada videlo da je van onog vremena. Da je poživeo, njegovo stvaralaštvo bilo bi potpunije i žanrovski i umetnički od mnogih savremenih dela - kaže književnik Dobrivoje Jevtić.

Književnik Dimitrije Milenković poznavao je Branka još od detinjstva, a nakon jedne književne večeri u Domu Vojske uradio je i poslednji intervju sa njim. Tom prilikom Branko je pričao o svom Nišu, o tome kako se  u njemu sve promenilo a samo su prijatelji ostali isti, ali i o praznini, o kojoj je često pisao.

- Branko je pisao o praznini kao o jednoj celini, govorio je da 'vežba zaborav' i poezijom pamti prošlost. Govorio je da u biblioteci provodi mnogo vremena jer je tamo praznina mnogo dublja i bolje je čuje. Ja sam napisao preko 30 tekstova o njemu, a mogao bih ih napisati još toliko - kaže Milenković.

U Nišu jedna ulica, škola i knjižara nose ime Branka Miljkovića, a tokom ove godine kada se obeležava 80 godina od njegovog rođenja, sredinom juna biće održan i naučni skup u njegovu čas na Filozofskom fakultetu, a ponovo će biti otvorena i njegova spomen-soba. Postoji ideja da se objave sva sabrana dela Branka Miljkovića, ali i da se njegova kuća u kojoj je odrastao otkupi i u njoj napravi muzejska postavka.

Svečanom akademijom u Narodnom pozorištu večeras u 19h, počeće obeležavanje 8 decenija od rođenja Branka Miljkovića, a  na akademiji će između ostalih govoriti i akademik Matija Bećković. 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Vlada

    12:36 // 30. 1. 2014.

    Jel Branko Miljkovic stvarno rodjen u Nisu?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: