Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:18, 19. 12. 2014.

| Kultura

Ciklus francuskih filmova u vranjskoj Biblioteci

Autor:I.M.Izvor:Južne vesti
Francuski-filmski-karavan-u-vranju.jpg
Ulaz na sve projekcije je besplatan

U Biblioteci "Bora Stanković" u Vranju od ponedeljka, 22. decembra, u okviru Francuskog filmskog karavana , tokom četiri dana biće prikazana četiri francuska filma sa prevodom na srpski jezik.

U ponedeljak će publika moći da pogleda film “Crveni krug” koji je režirao Žan-Pjer Melvil, a u njemu igraju Alen Delon, Andre Burvil, Đan Marija Volonte i drugi.

Crveni krug nesumnjivo je jedan od najboljih filmova francuskog filma, prikazuje sudbine nekoliko likova koje pokreću različiti motivi, uz zajedničku nit - usamljenost.

Drugog dana na repertoaru je film “Hirošimo, ljubavi moja” u režiji Alen Rene, a u njemu igraju Emanuel Riva, Eiži Okada, Bernar Freson.

Prvi dugometražni film Alena Renea, sa Trifoovim ''Četiristo udaraca'' i Godarovim ''Do poslednjeg daha'', čini kultnu trilogiju francuskog “novog talasa”. Reč je o drami koja opisuje ljubav između Francuskinje koja snima film u Hirošimi i japanskog arhitekte. Oni će imati dva dana za ljubav, tokom kojih se ne zna da li će se ona nakon toga vratiti u Pariz na snimanje novog filma, i vratiti se svom mužu i deci, ili će ostati u Japanu sa svojom japanskom ljubavi.

U sredu ljubitelji filmske umetnosti mogu pogledati film “Pepe le Moko” koji je režirao Žilijen Divivije, a igraju Žan Gaben, Mirej Balen, Gabrijel Gabrio i drugi.

“Pepe le Moko” u francuskoj predratnoj kinematografiji predstavlja model za opis romantične strane ljudi sa margine i za slikanje mitologije neuspeha.

Poslednjeg dana, u četvrtak, 25. decembra, biće prikazan film “Žil i Džim” koji je režirao Fransoa Trifo, a igraju Žana Moro, Oskar Verner i Anri Ser.

U ovom, prema mnogima najboljeg Trifoovog filmu, glavni junaci Nemac Žil i Francuz Džim zaljubljuju se u Ketrin i trojac postaje nerazdvojno društvo odlučno u nameri da živi život punim plućima, uprkos svetskom ratu koji besni oko njih. Kada Žil izjavi svoju ljubav prema Ketrin, Džim odluči da se povuče, uprkos svojim vlastitim osećanjima. Žil i Ketrin se venčavaju i dobijaju ćerku, međutim, Ketrin je i dalje zaljubljena u Džima...

Filmovi se prikazuju u saradnji sa Francuskim institutom, a ulaz na sve projekcije koje počinju u 17 časova je besplatan.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: