Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

00:01, 12. 6. 2013.

| Kultura

Čuvar niške istorije

Autor:Miloš DinićIzvor:Južne vesti
0763-Niš-Trg-kralja-Aleksandra-P

Nišlija Goran Ćirić koji već 25 godina živi u Kanadi, ima kolekciju od preko 1.000 originalnih fotografija, litografija i mapa Niša od sredine 17. veka do Drugog svetskog rata. Kolekcijsku građu sakuplja u antikvarijatima po Evropi i Americi.

Mapa-Juzne-vesti

Originalne fotografije, razglednice, crteži, litografije, vojne mape nastale su u doba ratova, kada je Niš bio na udaru austrijske, nemačke i bugarske vojske.

- Moja kolekcija sastoji se iz 3 dela. Prvi deo čini zbirka od preko 1.000 originalnih starih fotografija i razglednica Niša. Te fotografije nalazim u Austriji i Nemačkoj, a mogu se naći i u Francuskoj i Belgiji. Arhivi se posle nekog vremena oslobađaju tih dokumenata, pa se oni mogu naći i kupiti po antikvarijatima u ovim zemljama ili se mogu naći na Internetu. Drugi deo zbirke čini veliki broj gravura i litografija našeg grada, dok treći deo zbirke čine mape vezane za Niš i okolinu. – kaže Ćirić.

0962-Niš-Lešjaninova-ulica-P

Fotografija koja ovekovečava susret namačkog cara Vilhelema sa bugarskim carem Ferdinandom u Nišu za vreme I svetskog rata, našla je svoje mesto u kolekciji Gorana Ćirića. Tu su i fotografija nemačkog vojnog groblja iz I svetskog rata, fotografija niških Roma iz istog perioda, originalni akvarel Feliksa Kanica urađen oko 1864. godine, ali i plan austrijske opsade Niša iz 1737. 

- Na mapi je prikazana austrijska opsada Niša u julu 1737. Pored detaljnog prikaza Tvrđave i grada na levoj obali Nišave, vide se selo Medoševac i put ka Beogradu, polja oko grada, šume na okolnim brdima i vinogradi na Viniku. Mali broj Nišlija zna da je na Delijskom visu postojalo nemačko vojničko groblje iz I svetskog rata. Nemci su kasnije čitavo groblje sa spomenicima i kostima vojnika preneli u Nemačku. Takodje u kolekciji imam veliki broj fotografija niških Roma iz perioda I svetskog rata, što dokumentuje da su oni naši sugradjani već vekovima. Tu je i fotografija Beogradske kapije koja je, na sramotu svih Nišlija, danas zaklonjena buvljakom - priča Ćirić.

s1020a

Naredne godine obeležava se 100 godina od početka Prvog svetskog rata, koji je počeo Austro-ugarskom objavom rata Srbiji 29. jula 1914. godine. Ovaj Nišlija iz dijaspore voljan je da ustupi svoju kolekciju, ako bi grad želeo da organizuje izložbu.

- Ja već imam kontakte sa konzulatom Srbije u Torontu i verovatno ćemo tamo, naredne godine i organizovati izložbu fotografija i mapa Niša iz I svetskog rata. Moguće je da celokupni materijal bude izložen i na Univerzitetu u Torontu, a ja bih lično voleo da grad Niš tako nešto organizuje i ovde. Spreman sam da ustupim kopije slika, ali inicijativa mora poteći od grada, koji bi trebalo da na sebe preuzme organizaciju izložbe. Ogroman deo moje kolekcije nije vidjen na ovim prostorima, jer su svi dokumenti kupovani po inostranstvu, a načinile su ih strane trupe tokom svog boravka ovde – kaže Ćirić.

Da podsetimo, Niš je nedugo po izbijanju rata postao „ratna“ prestonica Srbije, a u njemu je 7. decembra 1914. godine doneta Niška deklaracija, kojom je Kraljevina Srbija definisala svoje ratne ciljeve i najavila formiranje zajedničke države južnih Slovena.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • todor todorovic

    08:24 // 13. 6. 2013.

    nazalost ovo je n_kad biograd a onda smo dobili direkciju zavod za zastitu spomnika arhitektonski ...

  • Medosevcanin

    01:03 // 13. 6. 2013.

    Medosevac nije selo nego NASELJE...

  • СТАРИ НИШЛИЈА

    23:06 // 12. 6. 2013.

    Поштовани господине Ћирићу,

    Ако чекате да Вас позову и да Вам овакав предлог упути неко из Града или институција које су на градском буџету, онда се грдно варате. Нема свести и савести о томе у Нишу.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: