Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:21, 10. 7. 2012.

| Kultura

Danas svečano zatvaranje Horskih svečanosti

Autor:Jelena CvetkovićIzvor:Južne vesti
horske

Treće festivalske večeri Nišlijama su se predstavili horovi iz Bugarske, Republike Srpske i Niša.

Po kvalitetu nastupa ovi horovi nisu zaostali za horovima koji nastupali prethodne večeri. Stručnu ocenu njihovih nastupa žiri će saopštiti tokom dana.

Publika je uglavnom zadovoljna selekcijom horova koji nastupaju na 24. svečanostima, većina njihovih zamerki glavnom se tiču tehničkih stvari organizacije.

Srđan Savić, direktor NKC-a, objasnio je prilikom najavljivanja festivala, da je ove godine nastupa veći broj domaćih horova kako bi bili predstaviljeni niškoj publici, ali i da neki od stranih horova nisu mogli da prihvate učešće iz finansijskih razloga i ekonomske krize u njihovim zemljama.

- Nije važno da na svečanosti budu neki od najboljih horova sveta, to se radi sa nekim drugim i većim finansijskim sredstvima i u nekim većim zemljama. Ali treba videti i dovesti sve one koji nešto znače i pružiti priliku novim mladim horovima, koji imaju potencijala, da se predstave - rekao je Miloje Nikolić, član žirija, teoretičar muzike i dirigent.

horske

Jedan od propusta organzatora je nepostojanje detaljnog programa sa kompozicijama koje horovi izvode.

Takođe, zamorno je naizmenično, iz dana u dan pratiti, sedmočasovni program, a zatim trosatni. U razgovoru sa nekim od posetilaca saznali sno da bi im više prijalo da su nastupi hovava bili ravnomerno raspoređeni

Jedan od posetilaca dobronamerno je predložio da bi, s obzirom na internacionalni karakter manifestacije, bilo lepo da na pozornici ili negde u gradu budu zastave zemalja učesnica.

Takođe, neki od posetilaca su saglasni da bi tokom održavanja manifestacije trebalo i dekoracijom oplemeniti Letnju pozornicu. 

-  Ovakav veliki festival, koji ima velike zahteve, je jedan živi organizam čije se funkcionisanje menja iz sata u sat. Raspored nastupa horova pravljen je u želji da se svim izvođačima izađe u susret i omogući da nastupe u periodu koji je njima najpovoljniji - objasnio je Nebojša Todorović, umetnički direktor festivala.

horske

Večeras, poslednje večeri festivala, nastupiće čak 5 horova, među njima je i Akademski hor "Mirče Acev" iz Skoplja kojem će biti uručeno priznanje "Zlatna značka" za popularizaciju i afirmaciju Internacionalnih horskih svečanosti i dugogodišnju uspešnu saradnju sa brojnim srpskim horovima i festivalima horskog pevanja.

Na svečanom zatvaranju festivala biće proglašeni i najbolji horovi.

Program horskih svečanosti za utorak, 10. jul:

1. Hor mladih Muzičke škole "Dr Vojislav Vučković", Niš(Srbija)

2. Akademski hor "Mirče Acev", Skoplje (Makedonija)

3. Mešoviti hor prijatelja muzike, Kavala (Grčka)

4. Akademski hor Univerziteta iz Varšave (Poljska)

5. Crkveno pjevačko društvo "Ostrog", Novi Banovci (Srbija)

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Adam Ant

    15:40 // 10. 7. 2012.

    E sad se vadimo hahahahahahahah
    Kao ovaj festival je organizam..funkcionisanje semenja iz sata u sat, kakva glupost. Nisu znali da organizuju i sad je tesko da se to prizna.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: