Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:44, 21. 3. 2011.

| Kultura

Dve manifestacije u čast Bore Stankovića

Autor:Jelena StojkovićIzvor:Južne vesti

VRANJE - Tradicionalna kulturna manifestacija ”Borina nedelja” koja se po 45. put održava u Vranju u čast znamenitog pisca Bore Stankovića, ove godine se pretvorila u pravi kulturni skandal.

Naime, tradicionalno poslednje nedelje marta održaće se dve paralelne manifestacije pod nazivom “Borina nedelja” i istovremeno će biti dodeljena dva prestižna književna priznanja “Borisav Stanković”.

Iza organizacije jedne manifestacije stoji grad Vranje, iza druge Književna zajednica “Borisav Stanković”.
Nesporazumi na relaciji grad–Književna zajednica, a traju više od godinu dana. Lokalna vlast je prestala da finansira Književnu zajednicu „Bora Stanković“ i preuzela odgovornost da organizuje „Borinu nedelju“ i dodelu Književne nagrade „Bora Stanković“, međutim u Književnoj zajednici tvrde da organizacija “Borine nedelje”, pripada njima.

Ovaj sukob je kulminirao i dobiće epilog na sudu u čijoj nadležnosti je trenutno odluka kome pripada ova manifestacija. U međuvremenu, srpska književna scena se podelila na dva dela, tako da će u sreda 23. marta u Vranju biti otvorene dve “Borine nedelje”, doduše na različitim lokacijama i u različitim terminima.

- Borina nedelja će biti otvorena, u “Kući pisaca”, koja je u Vranju poznatija kao Pribojčićeva kuća, a zatim ćemo tradicionalno položiti vence na spomenik Borisavu Stankoviću. U poslednjem momentu je odlučeno, da se celokupan program dislocira iz Vranja. Samo će otvaranje i zatvaranje manifestacije biti održano u Vranju, dok će svi programi biti održavani u Udruženju književnika Srbije u Beogradu. Mi smo na ovakav potez bili primorani, jer su nam uskraćeni sve prostorije u gradu gde bi manifestacija trebalo da se održava, a samim tim je uskraćeno i gostoprimstvo najznačajnijoj kulturno-književnoj eliti, ali je i građanima Vranja uskraćena mogućnost da prate “Borinu nedelju” - kaže urednik Književne zajednice Miroslav Cera Mihailović

Sa druge strane, organizatori druge “Borine nedelje”, kažu da je sve spremno za ovu književnu svečanost i najavljuju novi i drugačiji koncept ove manifestacije.

- Književni program se sastoji iz dva segmenta: „Pisci u školama“ i „Pisci čitaju“, gde će se pisci svake večeri družiti sa publikom u Galeriji Narodnog muzeja, a tokom dana posećivaće škole u Vranju i Vladičinom Hanu u okviru programa „Pisci u školama“. Program manifestacije "Borina nedelja" osmišljen je tako da se publici u Vranju predstave aktuelni pisci raznih generacija iz Srbije i susednih zemalja. Bilo nam je važno da pozovemo autore koji pišu o temama koje smatramo bitnim za društvo u kome živimo, kao i da u književni program uključimo srednjoškolce iz Vranja i Vladičinog Hana. Sve je spremno i svi pisci su potvrdili učešće, tako da smo sigurni da će Vranjanci uživati u ovom kulturnom prazniku – kaže Zoran Najdić, član Gradskog veća zadužen za kulturu i predsednik organicacionog odbora manifestacije.

Poslednjeg dana manifestacije biće dodeljene i dve nagrade „Borisav Stanković“. U okviru manifestacije koju organizuje grad Vranje, završna svečanost biće održana u pozorištu Bora Stanković u Vranju, kada će ovogodišnjem laureatu Veselinu Markoviću biti uručena povelja i novčani deo nagrade u iznosu od 300.000 dinara. Markoviću je ovo priznanje dodeljeno za roman “Mi različiti“.

Dva sata kasnije, sa početkom u 20h u svečanoj sali zgrade Načelstva biće dodeljena još jedno priznanje „Borisav Stanković“. Žiri Književne zajednice je ove godine nagradu dodelio Vladanu Matijeviću za roman „Vrlo malo svetlosti“. Osim tradicionalne nagrade i ovom piscu je dodeljena novčana nagrada čiji iznos još uvek nije poznat. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: