Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:00, 4. 11. 2015.

| Kultura

Srpski gudački kvartet izvodi dela Borodina

Autor:J. C.Izvor:Južne vesti
gudaci
Dela Borodina na repertoaru ovih muzičara

Vrhunski srpski muzičari - violinisti Jovan Bogosavljević i Marija Rajković, violončelista Dragan Đorđević i Panta Veličković na violi, nastupiće večeras od 20 sati u Niškom simfonijskom orkestru u okviru 41. NIMUS-a.

Ovo veče biće, kako su najavili organizatori Niških muzičkih svečanosti, veče kompozitora Borodina.

Ovaj gudački kvartet čine muzičari iz Srbije koji su nastupali širom sveta i osvajali brojne nagrada.

Jovan Bogosavljević, rođen u Beogradu, svirao je kao solista širom planete, a izdvaja se njegova turneja 2010.godine sa Nacionalnim orkestrom Pekinga. Od 2009. nastupa po Evropi kao solista na koncertima sa minhenskim kvartetom “Basiona Amorosa”, a redovni je profesor na Fakultetu Umetnosti u Nišu i Muzičkoj Akademiji u Istočnom Sarajevu.

Nišlijka Marija Rajković osnovne studije je završila u klasi istaknutog violiniste Jovana Kolundžije, a magistarske studije u klasi prof. Dejana Mihailovića. Prvi put je kao solista sa simfonijskim orkestrom nastupila u 11. godini. Upravo je sa Jovanom Bogosavljevićem osnivač centra za muziku “Strad Art”, Internacionalnog Kolegijuma Umetnika i gudačkog orkestra „ Hibridi“ sa sedištem u Nišu.

Violista Panta Veličković kao solista je nastupao sa Simfonijskim orkestrom RTS, Crnogorskim simfonijskim orkestrom, kao i mnogobrojnim kamernim ansamblima kod nas i u Nemačkoj. Bio je član gudačkog kvarteta „Mokranjac“ i jedan je od osnivača eminentnog kvarteta „ Rubikon“.

Bio je i gostujući profesor kamerne muzike na Univerzitetu u Osnabruku, a osim što svira na njima, Veličković i pravi gudačke instrumente.

Violončelista Dragan Đorđević počeo je da uči violinu sa 6 godina i to po Suzuki metodi, ali se kasnije opredeljuje za violončelno. Školovao se u “Guildhall“ školi za muziku i dramu u Londonu i Visokoj školi za muziku u Esenu, a svirao je i u Londonskom Simfonijskom orkestru.

Sarađivao je sa eminenetnim muzičarima i orkestrima, član je gudačkog kvarteta “Rubikon”, solo čelista Simfonijskog orkestra RTV Slovenije i profesor čela na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Svira na unikatnom čelu “James& Henry Banks” iz 1797.godine.

Ulaznice za ovaj, kao i za sve ostale koncerte u okviru NIMUS-a, mogu se kupiti u Niškom simfonijskom orkestru svakog radnog dana i subotom od 8 do 20 sati, po ceni od 400, odnosno 250 dinara za đake, studente i penzionere.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: