Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:26, 6. 7. 2016.

| Sport

Prva izviđačka regata celim tokom Južne Morave

Autor:Aleksandar NikolićIzvor:Južne vesti
Regata-Južnom-Moravom---arhivska-fotografija:-D.-K..jpg
Preko 300 učesnika za 10 dana; foto: arhivska fotografija D. K.

Nakon trogodišnje pripreme od 17. do 26. jula biće sprovedena 232 kilometara duga izviđačka regata “Tužna Morava” celim tokom Južne Morave od Bujanovca do Varvarina koja će okupiti 300 učesnika.

Reč je o jedinstvenom spustu koji niko do sada nije pokušao da izvede upravo zbog male plovnosti gornjeg toka Južne Morave, kaže Jovan Kocevski, starešina Odreda izviđača Zavičaj 1093 iz Vranja, koji je je realizator projekta.

Sve ono što karakteriše izviđače primenićemo u praksi. Uradićemo pregled leve i desne obale Južne Morave, da pre svega vidimo kakvo je njihovo stanje, da li je došlo do degradacije, koliki je stepen pošumljenosti, odnosno koliki je branjeni deo obale - rekao je on.

Projekat je podržan i finansiran od Ministarstva odbrane pa će svi podaci biti ustupljeni ovom organu i Sektoru za vanredne situacije, dok će svaka opština dobiti sređenu dokumentaciju za svoj deo.

Iz odreda najavljuju i druge aktivnosti.

U svakom mestu gde se budemo zaustavljali i noćili držaćemo prezentacije izviđaštva, gde će meštani imati priliku da se upoznaju sa načinom rada izviđača. Takođe, upoznaće se i sa uslovima potrebnim za formiranje novih odreda u sredinama gde nisu postojali tj. da se obnovi rad u onim opštinama u kojima je nekada postojao makar jedan odred - istakao je on.

Tokom regate izviđači će obići Vranje, Leskovac, Niš i Kruševac kao i opštine Bujanovac, Vranjsku Banju, Vladičin Han, Vlasotince, Gadžin Han, Palilulu, Crveni Krst, Doljevac, Aleksinac, Ćićevac, Ražanj i Varvarin.

Podsetimo, ova regata je nastavak čuvene priče “Tužna Morava” kada su članovi Kluba ekstremnih sportova plovivši rekom zabeležili katastrofalnu ekološku sliku reke.

Iako je film urodio plodom i organizovano čišćenje reke, nekoliko godina kasnije, kada je ista ekipa ponovo zaplovila najvećom rekom južne Srbije, zadesila je identičnu sliku i dokazala da se Južna Morava i dalje zagađuje. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: