Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:52, 1. 8. 2016.

| Sport

Prvenstvo Srbije u konjičkom sportu u Nišu

Autor:Aleksandar NikolićIzvor:Južne vesti
Konjički-sport---Savez-za-konjički-sport-Srbije-za-olimpijske-I-FEI-discipline.jpg
Pobednici su onaj konj i jahač koji trodnevno takmičenje završe sa najmanjim brojem kaznenih poena; foto: FB stranica "Savez za konjički sport Srbije za olimpijske I FEI discipline"

Oko 20 takmičarskih kombinacija konja i jahača nastupiće na Prvenstvu Srbije u svestranom ispitu spremnosti koje će se od 4. do 6. avgusta održati u Konjičkom klubu Nonius u Gornjem Međurovu.

Svestrani ispit zrelosti ili “3 day event” jedna je od tri olimpijske discipline konjičkog sporta i na programu Olimpijskih igara se nalazi od 1912. godine. U pitanju je svojevrsni triatlon za konje i jahače, gde se tokom tri dana oni takmiče u tri različite discipline.

Prvog dana, 4. avgusta, na programu je dresurno jahanje, gde konj i jahač izvode seriju tačno definisanih pokreta na određenim, obeleženim tačkama u manježu, u testiranju stepena treninga i poslušnosti konja.

Drugog dana, 5. avgusta, na "cross country"-ju konj i jahač moraju da savladaju stazu od nekoliko kilometara po prirodnom terenu, preskačući pritom fiksne prepreke sa kojima bi se susretali u prirodi: grane, balvane, potoke i slično u određenom vremenu. Ova disciplina testira izdržljivost i hrabrost konja.

Poslednjeg dana takmičari se nadmeću u parkuru, gde im je zadatak da sve prepone preskoče sa što manjim brojem kaznenih poena. Obzirom da se penali dobijaju za svaku srušenu preponu, ova disciplina testira preciznost i pažnju konja, ali i sposobnost oporavka nakon prethodna dva dana.

Pobednici svestranog ispita spremnosti, originalno osmišljenog kao test vojnih konja, su onaj konj i jahač koji trodnevno takmičenje završe sa najmanjim brojem kaznenih poena.

Oko 20 takmičarskih kombinacija konja i jahača iz Beograda, Novog Sada, Aranđelovca, Bora i Niša boriće se za titulu državnog prvaka kroz utakmice koje počinju svakog dana u 17 sati.

Svečano otvaranje planirano je za četvrtak 4. avgusta u 16 časova.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Kaza

    15:59 // 1. 8. 2016.

    Treba pogledati

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: