Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15+15 minuta

  • vida ognjanović dragoslav šumarac

    Vida Ognjenović i Šumarac: Nismo pučisti u DS, treba nam reset stranke

    Najveću žrtvu svoje odluke o bojkotu izbora podnela je Demokratska stranka jer je izgubila poslanike i izvor finansiranja, navodi potpredsednik ove partije Dragoslav Šumarac. Književnica Vida Ognjenović vodi struju koja traži direktan izbor novog predsednika stranke i objašnjava da je DS-u potrebno resetovanje, a opoziciji mobilizacija svih demokratskih snaga.

    (7) detaljnije
  • 15+15

    Riki Nedović i Petko Nišavac: Staroniški jezik je nematerijalna kulturna baština

    Da se ne može očekivati da mladi govore kao stare Nišlije, ali da staroniški treba da bude očuvan kao naša nematerijalna kulturna baština, saglasili su se u novogodišnjoj emisiji “15+15 minuta” glumac i dobitnik nagrade “11. januar” Miodrag Riki Nedović i dobitnik UNS-ove nagrade za satiru Dragoslav Petković - Petko Nišavac.

    (13) detaljnije
  • gerilci

    Niška urbana gerila: Mi smo alternativa neradu, bahatosti i apatiji u gradu

    Meta niške urbane gerile su društveni i komunalni problemi, kao i nerad gradskih institucija, a oružje su im akcije sa dozom humora i ironije. Sađenjem cveća u udarnim rupama, pecanjem riba po asfaltu, preimenovanjem Nišave u Savu, kažu da žele da opomenu političare da rade svoj posao, a građane da se probude iz apatije i pokrenu ideje korisne za svoj grad.

    (7) detaljnije
  • disleksija

    Nišlije inicirale da test na disleksiju postane obavezan, na potezu Grad

    Disleksija je poremećaj čitanja i razumevanja pročitanog o kome se jako malo govori, iako neke statistike pokazuju da je ima bar 10 % dece. Zato je niška organizacija “Nauči me” pokrenula inicijativu da test na disleksiju bude obavezan na sistematskim pregledima, a trebalo bi da ih u tome podrži i gradski Savet za zdravstvo koji će uskoro zasedati.

    (3) detaljnije
  • emisija

    “Deo vlasti stoji iza napada na novinare”

    Izjave državnog sekretara Ministarstva kulture i informisanja da novinari sami treba da se zaštite, ali i njegove sumnje da su uopšte napadnuti, za novinarku Tamaru Skrozzu nisu iznenađenje, jer smatra da deo vlasti zapravo stoji iza tih napada. Novinar Vlado Mareš ističe i da vladajuća garnitura u inostranstvu govori kako su mediji u Srbiji slobodni i time se diči, a onda se vrate “i sve nas podave”.

    (3) detaljnije
  • Emisija 15+15 minuta lažne vesti

    "Mediji su fontane propagande koje imaju ogroman uticaj na nepismene"

    Tabloidi su oni koji najčešće obmanjuju javnost lažnim vestima i poluistinama, a “fontane propagande” su i mediji sa nacionalnom frekvencijom. Navodni državni udari, nerealno povećanje plata, ratovi sa Albanijom i Hrvatskom, teme su koje odvraćaju pažnju građana od veoma važnih društveno-političkih pitanja, slažu se novinaka "Raskrikavanja" Marija Vučić i direktor "CINS"-a Branko Čečen.

    (7) detaljnije
  • Razgovor porodično nasilje

    "U proseku 7 prijava porodičnog nasilja u Nišu dnevno i na svaku se reaguje"

    Od primene novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici u Nišu je više od 500 ljudi dobilo zabranu prilaska i komunikacije sa mogućom žrtvom i ovo je mera koja je bila najčešće izricana, kaže Nataša Zorić Živanović iz Policijske uprave Niš. Ona dodaje da zakon deluje preventivno i da se svaka prijava porodičnog nasilja razmatra.

    (6) detaljnije
  • 15+15 minuta djordjevic i lapcevic

    Homofobija - realnost ili izmišljena tema?

    Na Međunarodni dan borbe protiv homofobije, u srpskom društvu ima nekoliko mišljenja o LGBT osobama i njihovim slobodama i pravima. Dragan Đorđević iz niškog Odbora za ljudska prava u Nišu smatra da je neophodno da se stalno pa i na današnji dan govori o njihovim problemima, dok narodni poslanik DSS Milan Lapčević smatra “da je homofobija izmišljena tema”.

    (2) detaljnije
  • Sloboda medija

    Procvat tabloidizacije i gušenje aktivizma u Srbiji

    Srbija po slobodi medija, prema podacima Reportera bez granica, Svetski dan slobode medija 3. maj, dočekuje na 66. mestu, što je u veliki pad u odnosu na prošlu godinu. Sociolog Zoran Jovanović i aktivista Mladen Jovanović slažu se da današnju medijsku sliku kroje tabloidi, a da nestaju “dubinski mediji” koji traže istinu.

    (2) detaljnije
KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: