Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Štab za vanredne situacije

  • Tiodorović

    Tiodorović o gradonačelnici bez maske: Svi moraju da je nose

    Da maske svi moraju da nose, bez obzira na to ko su, obavezno u zatvorenom prostoru, ali i na otvorenom ako ne mogu da budu na distanci - poručuje epidemiolog Branislav Tiodorović. Napominje da fotografije na kojima gradonačelnica Niša ne nosi masku nije video, a da jeste rekao bi i njoj, kao i svima koji ne nose maske kada je neophodno, da je pogrešila.

    (15) detaljnije
  • jura8-nis-protest-korona-foto-vkeser

    Niški Štab zasedao zbog "Jure", najviše novoobolelih iz ove fabrike

    Više od polovine novoobolelih od korone u Nišu je iz fabrike "Jura", kaže epidemiolog Mirko Ilić iz Instituta za javno zdravlje, a tokom septembra i u prvom delu oktobra ukupno je 68 zaposlenih zaraženo. Zato je zasedao Gradski štab za vanredne situacije, a epidemiolog Branislav Tiodorović kaže da je uočeno da se u "Juri" ne poštuju sve mere, ali da oni ne mogu da zatvore fabriku i da zato traže pomoć Republike.

    (27) detaljnije
  • Kafic korona; foto: Vanja Keser

    Sotirovski: U Nišu mnogi ugostitelji ne poštuju mere

    Da je epidemiološla situacija u Nišu bolja, ali da nije za opuštanje, kaže gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i napominje da će se kažnjavati ugostitelji koji ne poštuju mere, posebno kafići u kojima gosti nisu na distanci i koji rade duže nego što je dozvoljeno.

    (20) detaljnije
  • nisvil

    Ipak će biti Nišvila - od sutra počinje besplatan program uz ograničen broj posetilaca

    Iako je pre 10 dana odluka Gradskog štaba bila da zabrane kulturne manifestacije u Nišu, dogovoreno je između Grada i organizatora da će festival ipak biti održan od 17. do 21. septembra, ali za značajno manji broj posetilaca - samo 20 stolica u publici. Program će biti besplatan, a poštovanje mera obavezno - ograničen broj mesta i obavezno nošenje maski.

    (7) detaljnije
  • Vlasotince

    Pojačana kontrola mera protiv kovida u Jablaničkom okrugu

    Zbog toga što je, kako objašnjavaju u Štabu za vanredne situacije u Vlasotincu, primećeno nepridržavanja mera zabrane okupljanja i nošenja zaštitnih maski, nadležne inspekcijske službe, u saradnji sa policijom, počinju danas sa pojačanom kontrolom i kaznama. Pojačana kontrola od danas biće u celom Jablaničkom okrugu, odlučio je Okružni Štab.

    (1) detaljnije
  • Blace

    Ukinuta vanredna situacija u Blacu

    Štab za vanredne situacije u Blacu ukinuo je vanrednu situaciju na svojoj teritoriji progglašenu 23. jula ove godine zbog pandemije i širenja virusa korona. Kako je rečeno u obrazloženju vanredna situacija se ukida nakon poboljšanja epidemiološkog stanja na čitavoj teritoriji Blaca.

    detaljnije
  • Nišvil

    Sotirovski kaže odlažu se sve manifestacije u Nišu, iz "Nišvila" pitaju zašto su kafane privilegovane

    Da će obavezujuća naredba Štaba za vanredne situacije u Nišu biti da se za neko bolje vreme odlože sve kulturne manifestacije, poput Nišvila i Filmskih susreta , jer su takva okupljanja rizična - najavljuje gradonačelnica Dragana Sotirovski. Ipak, direktor Nišvila Ivan Blagojević tvrdi da im je Vlada dozvolila organizaciju festivala za do 500 ljudi i da su takav program i pripremili, a pita i zašto su kafane privilegovane u odnosu na umetničke festivale.

    (29) detaljnije
  • gradska kuća

    Za održavanje manifestacija niški Štab čeka procenu IZJZ

    Gradski štab za vanredne situacije uputio je Institutu za javno zdravlje zahtev da proceni epidemiološku situaciju u Nišu, zbog mogućnosti održavanja manifestacija. Neke od manifestacija koje su potpuno ili delimično odložene, pa sada čekaju "zeleno svetlo" Kriznog štaba su Nišvil, Filmski susreti i Teatar na raskršću.

    (2) detaljnije
  • opština

    Posle Kuršumlije i u Prokuplju ukinuta vanredna situacija

    Nakon izveštaja o epidemiološkoj situaciji zbog pandemije virusa korona na teritoriji grada Prokuplja, na današnjoj sednici Gradskog štaba ukinuta je odluka o uvođenju vanredne situacije, koja je na snazi od 8. jula ove godine. Prokupčani su i dalje u obavezi da se pridržavaju mere obaveznog nošenja zaštitne maske u zatvorenom prostoru.

    detaljnije
  • kuršumlija

    Ukinuta vanredna situacija u Kuršumliji

    Posle skoro 2 meseca kuršumlijski Štab ukinuo je vanrednu situaciju na teritoriji te opštine, jer je, kako kažu, epidemiološka situacija na čitavoj teritoriji mnogo povoljnija i stabilnija u odnosu na prethodni period. Na snazi ostaju pojedine preventivne mere za sprečavanje širenja virusa korona.

    detaljnije
  • Prodavnice maske korona; foto: Vanja Keser

    Prekršajni sud u Nišu odbacio prijave gradskih inspektora za kršenje mera - Sekretarijat nije nadležan da kažnjava

    Prvih nekoliko prijava gradskih inspektora u Nišu, koji su tražili kažnjavanje ugostiteljskih i trgovinskih radnji zbog kršenja mera protiv korone, Prekršajni sud je odbacio. Predsednik Suda Mišel Marković objašnjava i zašto - Sekretarijat za inspekcijske poslove nije nadležan za sprovođenje zakona na koji se poziva, Skupština grada kao jedina nadležna nije propisala kazne, a nije bilo ni vanredne situacije kada su navodno učinjeni prekršaji.

    (15) detaljnije
  • leskovac znak

    Ukinuta vanredna situacija u Leskovcu

    Nakon više od mesec dana od uvođenja, vanredna situacija u Leskovcu je ukinuta jer je, kako je rekao gradonačelnik i komandant Štaba za vanredne situacije Goran Cvetanović, epidemiološka situacija u ovom gradu stabilnija. Ipak, ranije donete mere za sprečavanje širenja virusa korona, poput nošenja maski u zatvorenom prostoru i održavanja distance, ostaju na snazi.

    (5) detaljnije
  • korona

    Još 170 osoba u Srbiji pozitivno na koronu, na lečenju na jugu 181 pacijent

    U poslednja 24 sata testirano je još 8.670 građana, a na virus korona pozitivno je 170. Prema podacima Ministarstva zdravlja, preminule su još 3 osobe, od kojih jedna u Vranju. U bolnicama u Nišu, Leskovcu, Vranju i Surdulici od kovida se ukupno leči 181 pacijent.

    (4) detaljnije
  • Opština Aleksinac

    U Aleksincu više nije vanredna situacija, za 3 dana 7 novoobolelih od korone

    Na osnovu procene epidemiološke situacije u Aleksincu, koja je povoljnija poslednjih dana, jer je drastično opao broj novoobolelih od korone, ukinuta je vanredna situacija u ovoj opštini. Direktor Opšte bolnice Goran Vidić kaže da je od 108 testiranih u 3 dana samo 7 građana imalo pozitivan rezultat, ali da je veći broj prvih pregleda, te da će zato sa posebnim oprezom pratiti epidemiološku situaciju.

    (1) detaljnije
  • pirot

    Nevreme na jugu Srbije - Pirot bio bez struje, kod Leskovca poplave

    Olujno nevreme pogodilo je sinoć delove juga Srbije, a kako kažu u Sektoru za vanredne situacije, nema veće materijalne štete. Pirot je na par sati bio bez struje, dok je u okolini Leskovca bilo poplavljeno nekoliko kuća. Nadležni kažu da se prati situacija i da su ekipe spremne da reaguju ukoliko dođe do novih padavina.

    (1) detaljnije
  • bazen babušnica

    Ponovo otvoren bazen u Babušnici

    Nakon što je krajem jula Štab za vanredne situacije u Babušnici, zbog nepovoljne epidemiološke situacije, zabranio rad bazena, kupanje je od danas ponovo dozvoljeno.

    (2) detaljnije
  • krov

    Niš usred sezone sa jednim građevinskim inspektorom koji se bavi građevinom, ostali kontrolišu kafiće

    Da u Nišu sprovođenje mera protiv širenja korone kontrolišu i oni inspektori kojima to nije posao, građani su već upoznati, a prema novim svedočenjima zaposlenih u Gradskoj upravi najviše trpi građevinska inspekcija. Objašnjavaju da od 6 gradskih građevinskih inspektora koliko ih ima u Nišu, više od mesec dana taj posao radi jedan čovek. Novinari nisu uspeli da dobiju objašnjenje nadležnih o tome, ali zaposleni jesu - rečeno im je da su oni od sada "inspektori Gradskog kriznog štaba i da to znači da ćute i rade šta im se kaže".

    (16) detaljnije
  • klinicki centar

    Još 6 preminulih od korone, od toga jedan u Kliničkom centru u Nišu

    Prema poslednjim podacima koje je izneo republički Krizni štab, u Srbiji je od 8.086 testiranih, još 235 osoba pozitivno na korona virus. U poslednja 24 sata preminulo je 6 osoba, od kojih jedna u niškom Kliničkom centru. Na bolničkom lečenju u Srbiji je 2.871 pacijent, od kojih u Kliničkom centru u Nišu 221, u Opštoj bolnici u Leskovcu 72, dok je u Vranju i Surdulici ukupno hospitalizovan 131 pacijent.

    detaljnije
  • crkva rudare

    Prijava protiv sveštenstva zbog kršenja mera protiv korone na liturgiji u crkvi kraj Leskovca

    Zbog nepoštovanja mera za sprečavanje širenja korona virusa prilikom liturgije u Crkvi svete Petke u Rudaru kraj Leskovca, Odeljenje za inspekcijske poslove podnelo je prijavu. Kako kaže zamenik šefa ovog Odeljenja Srđan Stefanović, njihov posao je da uoče nepravilnosti, a o daljim merama i sankcijama odlučivaće Gradski štab za vanredne situacije. Starešina crkve nije se javljao na telefonske pozive novinara, a komentar Eparhije niške se očekuje.

    (14) detaljnije
  • maske kupovina

    U niški Prekršajni sud stigle prve prijave gradskih inspektora - traže kažnjavanje zbog kršenja mera

    Na dan kada republički inspektori zvanično mogu da počnu da kažnjavaju građane i privrednike koji se ne pridržavaju mera protiv širenja korone, Prekršajni sud u Nišu dobio je prve zahteve za pokretanje prekršajnih postupaka. Kažnjavanje traže gradski inspektori, a predsednik Suda kaže da je ukupno 14 prijava podneo Sekretarijat za inspekcijske poslove.

    (15) detaljnije
KOMENTAR DANA

I? Kvo ce bidne u četvrtak iznad Univerzitet? Beli dim ili crni dim?

Qgo čitalac

Tekst: O rektoru iza zatvorenih vrata - Jovan Stepanović dobio najviše glasova Senata

Pronađite nas na: