Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

godišnjica

  • litije

    22 godine od bombardovanja Duvaništa, bez litija kroz naselje

    Na današnji dan pre 22 godine na niško naselje Duvanište bačeno je preko 2.000 kasetnih bombi, 11 ljudi je povređeno, a na sreću tog dana nije bilo žrtava. Tradicionalne litije u čast Svetog Vasilija Ostroškog, koji ih je po verovanju žitelja toj naselja spasio u danu bombarodovanja, ove godine neće biti organizovane zbog epidemiološke situacije.

    (12) detaljnije
  • 22. godisnjica bombardovanje aleksinca foto Optina aleksinac

    U Aleksincu obeležena 22. godišnjica bombardovanja grada

    Dan kada su 1999. godine u bombardovanju Aleksinca ubijena 11 civila, a ranjeno više od 50 ljudi, kao i kada je razoreno 2.000 objekata, danas je obeležen polaganjem venca u ulici Dušana Trivunca, saopštili su iz Opštine Aleksinac.

    (1) detaljnije
  • Godišnjica bombardovanja - Vranje

    Na jugu Srbije obeležen Dan sećanja na žrtve NATO agresije

    Polaganjem venaca i pomenom za nastradale u Nišu, Leskovcu, Vlasotincu, Medveđi, Vranju, Prokuplju, Pirotu i Surdulici obeležen je 24. mart, Dan sećanja na stradale u NATO agresiji. Od početka bombardovanja koje je trajalo 78 dana prošle su 22 godine, a cveće i vence na spomen-obeležja u gradovima na jugu Srbije su, osim porodica poginulih, položile i gradske i opštinske, delegacije vojske i policije i udruženja građana.

    (12) detaljnije
  • spomenik đinđića

    Prokupačke demokrate obeležile 18. godišnjicu ubistva premijera Đinđića

    Polaganjem venaca na spomenik ispred Sportske hale "Dr Zoran Đinđić“ u Prokuplju, članovi Demokratske stranke, simpatizeri i građani obeležili su 18. godišnjicu smrti premijera koji ubijen na današnji dan 12. marta 2003. godine.

    (2) detaljnije
  • Narodno pozoriste, avgust 2020; foto: JV

    Narodno pozorište Niš između dva rođendana u doba korone - teatar kao utočište

    Da su se planovi u Narodnom pozorištu u Nišu od prošlog rođendana do danas, kada obeležavaju 134. godina postojanja, pravili uz rečenicu “ako sve bude u redu” i da je pozorište za vreme epidemije bilo utočište za normalan razgovor, ističe direktor Spasoje Ž. Milovanović. Godinom u kojoj je korona proredila sedišta u pozorištima i odložila pojedine premijere, naglašava da su na neki način zadovoljni, imajući u vidu sve probleme kroz koje zbog epidemije prolaze.

    (7) detaljnije
  • logor

    79 godina od proboja nacističkog logora u Nišu

    Na današnji dan pre 79 godina u Nišu se dogodilo prvo organizovano i veliko bekstvo iz jednog nacističkog koncentracionog logora za vreme Drugog svetskog rata - logora "12. februar" na Crvenom krstu.

    (8) detaljnije
  • Južne vesti obeležavaju 11. rođendan

    "Južne vesti" obeležavaju 11. rođendan

    Južne vesti danas na “virtuelnu” rođendansku tortu stavljaju 11. svećicu, jer godišnjicu od osnivanja redakcija obeležava radom od kuće zbog epidemije virusa korona. Statistika kaže da je za 11 godina ukupno 27 miliona čitalaca na više od 230 miliona otvorenih stranica provelo ukupno preko 800 godina.

    (20) detaljnije
  • Vojna bolnica

    Dan Vojne bolnice u Nišu - za 143 godine prošla brojne nedaće

    Zdravstvena ustanova Vojna bolnica u blizini Ćele-kule u Nišu, osnovana je 22. januara 1878. godine, samo deset dana nakon oslobođanja Niša od Turaka. Kroz više od jednog veka kako postoji prošla je golgotu srpskog naroda, bila je utočište za vreme ratova, NATO agresije, a tokom pandemije virusa korona nedavno je ušla i u kovid sistem, te je sada mesto koje pomaže obolelima od novog virusa.

    (4) detaljnije
  • Aleksinački rudnik

    31 godinu od nesreće Aleksinački rudnik zatvoren, bez proizvodnje najkvalitetnijeg uglja

    Uoči prethodne godišnjice rađen je probni iskop uglja u Aleksinačkom rudniku, a danas, na 31. godišnjicu od velike nesreće u jami je ponovo pusto i rudnik i dalje ne radi. Upravnik gradilišta Ljubiša Stanojević kaže da su prošle godine za tri dana proizveli 3.000 tona najkvalitetnijeg uglja u Srbiji, ali da su ponovo zatvoreni i da ne veruje da ima volje aktuelne vlasti da ponovo oživi ovaj kraj. Predsednik Opštine Aleksinac Dalibor Radičević kaže da podržava inicijativu rudara o obnovi rudnika i da su spremni da razgovaraju sa nadležnima o tome.

    (4) detaljnije
  • bakljada

    Sto baklji za sto godina postojanja FK Vlasina

    Stogodišnjicu postojanja Fudbalskog kluba Vlasina iz Vlasotinca, navijači ovog kluba obeležili su paljenjem baklji kod brane, a fudbaleri su uzvratili pobedom u 8. kolu Srpske lige Istok.

    (1) detaljnije
  • Gimnazija Vranje

    Jedna od prvih Gimnazija u Srbiji osnovana na današnji dan 1881. godine u Vranju

    Jedna od prvih gimnazija u Srbiji koja sada nosi ime jednog od najznačajnijih pisaca srpskog realizma, Vranjanca Bore Stankovića, osnovana je na današnji dan, pre 139 godina u Vranju, tri godine nakon oslobođenja grada od Turaka. Do pre 30 godina, kada je po drugi put otvorena kao Gimnazija “Bora Stanković”, bila je “Nemanjina gimnazija”, kako se prvobitno zvala ili “Vranjska gimnazija” kako su je zvali prvi đaci. Bila je smeštena u zgradi Haremluka i imala samo dva razreda, pretvarana u policijski kazamat, zatvarana u oba svetska rata, delila se na mušku i žensku, da bi postala Gimnazija “Bora Stanković” koju danas pohađa oko 780 učenika.

    (2) detaljnije
  • biblioteka

    Upola jeftnija članarina i izložba na 141. rođendan niške Biblioteke

    Izložbom i popustom od 50 % na godišnju članarinu za decu i odrasle, Narodna biblioteka "Stevan Sremac" u Nišu obeležava danas 141 godinu svog rada i postojanja.

    (3) detaljnije
  • Most Grdelica Nato foto Bojana Stamenković

    Godišnjica stradanja civila u Grdelici u NATO bombardovanju

    Na današnji dan 1999. godine u NATO agresiji avioni NATO alijanse pogodili su na mostu u Grdeličkoj klisuru međunarodni ekspresni voz 393 koji je saobraćao na relaciji Beograd - Niš - Skoplje. Tačan broj poginulih nikada nije utvrđen, ali se pretpostavlja da je u tom napadu stradalo više od 50 ljudi.

    (11) detaljnije
  • bulatović nis

    Na jugu Srbije bez velikih okupljanja obeležen Dan sećanja na žrtve NATO agresije

    Umesto velikih okupljanja kojima se inače svakog 24. marta obeležava Dan sećanja na stradale u NATO bombardovanju, na jugu Srbije gradonačelnici i predsednici opština postavili su vence na spomen-obeležja. Pomen stradalima održan je u Nišu, Leskovcu, Vlasotincu, Vranju, Surdulici i Prokuplju.

    (2) detaljnije
  • Urgentno odeljenje Vranje

    Zaposleni u vranjskom Urgentnom za 20 godina zbrinuli više od 80.000 pacijenata

    Krenuli su kao Prijemno-trijažna služba i s godinama menjali imena, ali zaposleni u Urgentnom odeljenju u Vranju 20 godina brinu o pacijentima. Za 2 decenije, koliko zvanično postoje, kroz njihovo odeljenje prošlo je više od 80.000 pacijanata. Trenutno rade sa 6 lekara specijalista i 2 opšte prakse, a jubilej obeležavaju pod sloganom “Bili smo 20 godina sa Vama kada vam je bilo najteže”.

    detaljnije
  • spomenik oslobodiocima

    Niška vlast u zadnji čas odlučila da obeleži Dan oslobođenja 14. oktobar

    75 godina od oslobođenja u Drugom svetskom ratu Niš obeležava 14. oktobra, a gradska vlast je 10 dana pre toga odlučila da veliki jubilej i proslavi, ali ne i kako. Osim da će to učiniti na prikladan način, kako su rekli na Gradskom veću, i da traže da u organizaciji učestvuju kulturne ustanove, 10 dana pred godišnjicu - program je nepoznat.

    (8) detaljnije
  • Toma Zdravković

    Godišnjica smrti večitog romantika i boema Tome Zdravkovića

    Aleksinčanin koji je živeo u Pečenjevcu kraj Leskovca, a svojim pesmama "dirao u dušu" u beogradskim kafanama - večiti romantik i boem Toma Zdravković, preminuo je na današnji dan pre 28 godina.

    (1) detaljnije
  • gospodin pinokio

    Bend "Gospodin Pinokio" koncertom slavi 25. rođendan

    Niški rok sastav "Gospodin Pinokio" održaće povodom četvrt veka postojanja slavljenički koncert u klubu "Feedback" u četvrtak, 18. aprila od 22 sata. Gosti na koncertu biće niški mladi rok bend "Hazel" i beogradski pank rok sastav "Grešnici".

    (1) detaljnije
  • 20godinaNATO11-foto-ja

    Dan sećanja: Na centralnoj ceremoniji u Nišu više hiljada ljudi

    Zvukom sirene za vazdušnu opasnost, u istom terminu kada je pre 20 godina pala prva bomba na Saveznu republiku Jugoslaviju, na centralnom trgu u Nišu počela je i završila se državna ceremonija Dan sećanja na stradale u NATO agresiji.

    (72) detaljnije
  • nato bombardovanje

    U Nišu se danas obeležava 20 godina od početka NATO agresije

    Zvuci sirena za vazdušnu opasnost označili su početak NATO bombardovanja, koje je počelo na današnji dan pre 20 godina i trajalo 78 dana, tokom kojih su građani dane i noći provodili u skloništima. Niš je bombardovan 29 dana, poginulo je 26 civila, a teže ranjeno 60 njih. Dan sećanja na stradale se ove godine obeležava na Trgu kralja Milana, gde se privode kraju pripreme za ceremoniju za koju je najavljen dolazak državnog vrha Srbije.

    (37) detaljnije
KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: