Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

hronične bolesti

 • klinicki centar

  Niški KC u ljubičastoj boji u znak podrške obolelima od zapaljenskih bolesti creva

  Kako bi se pružila podrška onima koji boluju od ulceroznog kolitisa i Kronove bolesti, nova zgrada Kliničkog centra Niš u subotu 18. maja od 19:30 biće “obojena” u ljubičasto. Svetski dan obolelih od IBD bolesti (inflamatornih bolesti creva) obeležiće se 19. maja i akcijom na Trgu Kralja Milana od 13 do 15 sati.

  (8) detaljnije
 • Goran Janković pulmolog

  Pulmolog: Od aero-zagađenja ne štite hirurške, već specijalne maske

  Niš je poslednjih meseci jedan od najzagađenijih gradova u Srbiji, a da je aero-zagađenje značajan faktor rizika za nastanak masovnih nezaraznih plućnih bolesti kao što su akutne disajne infekcije, hronična opstruktivna bolest pluća, hronični bronhitis, primarni rak bronha, potvrđuje i pulmolog niškog Zavoda za plućne bolesti Goran Janković. Zaštita od čađi, gara, pare i štetnih gasova nisu hirurške maske sa kojima, kaže ovaj specijalista, viđa ljude na ulici, već specijalne 3M maske.

  (13) detaljnije
 • Vladimir Jovanović

  Niški doktor leči rane “lepkom” od krvi pacijenata

  Jedinstvena metoda lečenja je namenjena pacijentima kojima rane teško zarastaju, priča Vladimir Jovanović, a “lepak” se pravi od venske krvi u specijalnom aparatu. Zasad se primenjuje samo u privatnoj niškoj Klinici, ali doktor ističe da je pokrenuo inicijativu da počne da se koristi i u Kliničkom centru u Nišu.

  (15) detaljnije
 • 490x370-kalca-trzni-centar.jpg

  Sve više obolelih od reumatoidnog artritisa

  Razgovorima lekara sa građanima Niša, podsticanjem obolelih od reumatoidnog artritisa da se bave sportom i isticanjem da je ovo oboljenje najučestalije od masovnih nezaraznih biće obeležen Svetski dan borbe protiv artritisa u ponedeljak 12. oktobra ispred Kalče.

  (1) detaljnije
 • hitna-vranje.jpg

  Promenljivo vreme loše utiče na hronične bolesnike

  Lekari na Urgentnom odeljenju i Službi Hitne medicinske pomoći u Vranju ovih dana imaju pune ruke posla, a jedan od razloga je i promenljivo vreme koje loše deluje naročito na pacijente sa hroničnim zdravstvenim problemima.  

  detaljnije