Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

reportaža

  • rosulja

    Vlasotinčani dobili nadimak po biljci mesožderki

    Nadimak Rosuljci, po kome su poznati stanovnici Vlasotinca, potiče od imena biljke mesožderke koja uspeva samo u ovom kraju. Takođe, jedno naselje u Vlasotincu i Ženski fudbalski klub nose ime Rosulja, a jedan od nadimaka navijača Vlasine je “rosuljci”. Vlasinska rosulja, koja je jedna od 170 vrsta rosulja, raste samo u okolini Vlasotinca i danas ju je vrlo teško naći.

    (4) detaljnije
  • Momčilov grad, Kale ili Gradić?

    Zbog istorijske zabune vojvoda Momčilo "dobio" tvrđavu i muzičko društvo u Pirotu

    Pirotsku tvrđavu na ulazu u grad, koja je proglašena za jednu od 8 najlepših tvrđava Srbije, mnogi Piroćanci nazivaju Kale ili Gradić, a retko ko će reći Momčilov grad. Prema legendi, koja je nastala zbog zabune u istorijskim rukopisima gde je grčki Periterion postao Pirot, veruje se da je ovo utvrđenje izgradio čuveni vojvoda Momčilo sa južnih Rodopa.

    (4) detaljnije
  • jefimija najdic foto i.m.

    Mlada Vranjanka najbolji eko-reporter

    Talentovana i više puta nagrađivana Jefimija Najdić, učenica 3. razreda vranjske Gimnazije "Bora Stanković", osvojila je 1. mesto na Nacionalnom takmičenju mladih eko-reportera.

    (1) detaljnije
  • Aerodrom

    Nekada do Londona, Beograda, Skoplja iz Niša, sada do Ciriha, Stokholma, Milana

    Na mapi gradova iz kojih može da se leti Niš se našao još pre 82 godine. Potom je tri decenije pista bila prazna, pa je u leto 1971. godine Niš ponovo uvršten u red letenja. Bombardovanje i ratne godine zatvorile su na kratko nišku vazdušnu luku koja je sada "oživela" letovima niskotarifnih avio-kompanija. Godinama unazad iz Niša je moglo da se leti do brojnih destinacija, među kojima su i prestonice Velike Britanije, Srbije i Makedonije.

    (10) detaljnije
  • radio nis

    “Radio Niš” nostalgični muzej gradskog duha

    Prvi radio signal kojim je Vrhovna komanda komunicirala sa Vladom Srbije emitovan je u Nišu ratne 1915. Trideset godina kasnije, u novogodišnjoj noći, iz nekadašnje kafane “Njujork” emitovan je prvi signal "Radio Niša".

    (2) detaljnije
  • pri percu

    Krčma u planini iznad Dimitrovgrada

    Na obroncima planine Vidlič, na putu od Dimitrovgrada prema Staroj planini mnogi nalaze predah u etno kući “Bekov” koje lokalno stanovništvo na šopskom dijalektu zove i “Pri Perču”. Tamo svraćaju svi oni koji bi zimi da se ugreju, leti osveže, i uživaju, a ponekad i zanoće uz zvuke frule, gitare, harmonike ili kontrabasa.

    (1) detaljnije
  • Mitsko čudovište iz Vrmdžanskog jezera dovodi sve više turista u selo

    Većina meštana sokobanjskog sela Vrmdže ne veruje da, prema staroj legendi, u njihovom jezeru živi ogromna neman, ali su joj bez obzira na to ipak dali ime. Tako priču o čudovištu Vrmdžila, koje niko nikada nije video, rado prepričavaju gostima i turiste pozivaju da dođu i pronađu ga.

    (3) detaljnije
  • Spomenik "Pametnik"

    "Pametnik", čuvar Dimitrovgrada i anti-ratni simbol

    Na Neškovom brdu, iznad Dimitrovgrada, odakle se kao na dlanu vidi grad na putu Evrope ka Aziji, leže zajedno u smrti, slavi i večnosti bivši neprijatelji iz srpsko-bugarskog rata 1885.godine. Tu ponosno i prkoseći svim podelama stoji spomenik “Pametnik”, jedinstvena i univerzalna opomena budućim generacijama i simbol besmisla rata.

    (1) detaljnije
  • Muzej-3---fot--stefan-markovic

    Kako je lukavstvom industrijalaca Leskovac postao “Mali Mančester”

    Pored paprike i roštilja, Leskovac je bio prepoznatljiv i kao najveći centar tekstilne industrije na Balkanu, a malo ko zna da počeci njenog razvoja počivaju na neverovatnoj priči o domišljatosti i lukavstvu Leskovčana, koji su prve mašine krijumčarili iz Bugarske na naopako potkivanim konjima.

    (1) detaljnije
  • muzej

    Virtuelni muzej čuva istoriju Dimitrovgrada

    Anegdote i priče o običnim, “malim” ljudima iz Dimitrovgrada, kao i one iz ratova, fotografije, stare mape nekadašnjeg Caribroda, pisma i dokumenta, samo su neke od stvari koje se mogu pronaći na onlajn Virtuelnom muzeju “Caribrod”. Pokretač muzeja uspomena Marjan Milanov, kaže da je on namenjen za nostalgičare, kao i za one koji bi da nešto nauče o Dimitrovgradu.

    (1) detaljnije
  • lokošnica---naslovna---foto---vanja-keser

    Carstvo paprike nadomak Leskovca

    Ljute, slatke, krupnije, ali i one sitnije, crvene paprike, takozvane nizače, prekrivaju fasade kuća sela Donja Lokošnica koje se prostire na brdu nedaleko od Leskovca. Meštani kažu da je njihova paprika jedinstvena po tome što ne uspeva nigde drugde i po tome što je seme koje koriste staro više od 5 vekova, a čak joj pripisuju i lekovita svojstva.

    (1) detaljnije
  • Dragiša Cvetković i Vlada Ilić

    Vlasotinčanin kao gradonačelnik modernizovao Beograd

    Tek u poslednje vreme o Vladi Iliću više se saznaje u njegovom rodnom Vlasotincu, odakle se kao momak zaputio u Beograd i postao prvi "moderni" gradonačelnik srpske prestonice. Izgradio je mostove, fabrike, škole i bolnice, osnovao Zoološki vrt, a kum mu je bio kralj Aleksandar Karađorđević.

    (3) detaljnije
  • lisac

    Slikar iz Leskovca koji je u čamcu oplovio Jadran

    U maloj sandolini sa veslom i improvizovanim jedrom od čaršava akademski slikar Dragan Jović Lisac oplovio je Jadransko more, a plovio je i po Baltiku, Crnom i Egejskom moru, šefovao umetnici Marini Abramović, družio se Momom Kaporom i Matijom Bećkovićem, ručao je kod Ive Andrića i naposletku spustio sidro u rodnom Leskovcu.

    (4) detaljnije
  • vodenica bela palanka

    Vodenica koju nije samlelo vreme

    Proizvodnja brašna na starinski način i vodenice koje još uvek rade u Srbiji su prava retkost, a jedna od onih čiji se točkovi još uvek okreću nalazi se u samom centru Bele Palanke, na ulazu u kompleks Vrelo.

    (1) detaljnije
  • Danica Mirić foto i.m.

    Novinarki iz Vranja nagrada za reportažu

    Na 8. Festivalu autorskog filma zemalja Podunavskog regiona "Profest 2017" održanom u Bačkoj Topoli, dokumentarni film "Vladimir" autorke Danice Mirić, u proizvodnji dopisništva RTS-a u Vranju, dobio je treću nagradu u kategoriji televizijskih reportaža.

    detaljnije
  • Planinarenje Jerma

    Kanjon Jerme - raj za avanturiste i zaljubljenike u prirodu

    Neobične stene, najuži kanjonski usek u Evropi, pećine i prelepi pejzaži krase kanjon reke Jerme, koji može biti idealno mesto za avanturiste, jer se u ovom specijalnom rezervatu prirode mogu oprobati u planinarenju, brdskom biciklizmu, planinskom trčanju ili se odvažiti da obiđu neosvetljenu pećinu.

    (1) detaljnije
  • Dragoljub Zlatković

    Više od pola veka beleži govor i čuva duh pirotskog kraja

    Abdal, odslni, oplazal, abar i druge reči koje koriste samo u Pirotu i okolini, pa teško mogu da ih razumeju ljudi koji nisu iz tog kraja, Dragoljub Zlatković preveo je na književni jezik. Čak 33.000 reči na dijalektu objasnio je i kroz primere kako ih Piroćanci koriste u svakodnevnom govoru.

    (2) detaljnije
  • Naslovna-foto-JV

    Najveću farmu koza u Pčinjskom okrugu pokrenuo od nule

    U selu Stubal nadomak Vladičinog Hana najpre je nikla mala staja, a onda i prava farma koza koju iz godine u godinu vlasnik Zoran Stevanović oplemenjuje i zanavlja da bi njome ne samo zaradio, već pokazao primer da se poštenim radom u stočarstvu može dobro poslovati.

    (1) detaljnije
  • Naslovna-JV

    Vranjanci ponosni na govor, trpezu i stare zanate

    Specifičan govor je jedna od prvih stvari koju gosti ptimete u Vranju. Vranjski dijalekt obiluje arhaičnim izrazima, pa se vrlo često mogu čuti reči poput ovam', tam', s'n, d'n, l'žov... Vranjanci kažu da iim je rečnik bogat, a govor ekonomičan.

    detaljnije
  • sokobanja

    U Sokobanji uživali Andrić, Nušić i kralj Petar (video)

    U Sokobanji su boravile su boravile mnoge poznate ličnosti - istaknuti književnik i nobelovac Ivo Andrić, književnik i komediograf Branislav Nušić koji je i napisao stih „Sokobanja, Sokograd, dođeš star, odeš mlad“. A ćešće od svih u Banji je boravio kralj Petar I Karađorđević.

    detaljnije
KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: