Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

rode

  • Rode stradale od elektrokucije, Novo groblje, Niš, foto_DZPPS (1)

    Društvo za zaštitu ptica: "Na niškom groblju ptice stradaju od struje"

    Nakon dojave građana da je na Novom groblju u Nišu, sa stuba dalekovoda nekoliko dana visio leš nastradale bele rode, ornitolog Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije izašao je na teren i ustanovio da je situacija mnogo tragičnija - na teritoriji groblja pronašao je više od 10 ptica različitih vrsta, koje su stradale od strujnog udara.

    (6) detaljnije
  • rode 3

    Rode u Nišu dobile zaštitnike - đaci će brinuti o njihovim gnezdima

    Dodo i Astra čine jedan od 34 para roda koje su svoj dom pronašle u Nišu i o čijem gnezdu će brinuti osnovci. Gotovo svako selo duž Južne Morave može se pohvaliti bar jednim parom belih roda, a gnezda su dobila zaštitnike kako bi se sprečilo maltretiranje, upucavanje i udari struje. Iz Društva za zaštitu ptica kažu da će tako deca dočekati rode iz Afrike u sklopu prolećne seobe i imati priliku da se zbliže sa prirodom.

    (3) detaljnije
  • DM Rode (9)

    Rode dobile mural u Donjem Međurovu

    U čast belih roda, koje se svake godine vraćaju u svoja gnezda, nacrtan je mural na fasadi isturenog odeljenja Osnovne škole "Desanka Maksimović" u selu kod Niša Donjem Međurovu koje predstavlja pravi fenomen jer je ovo selo domaćin najveće kolonije belih roda južno od Save i Dunava.

    detaljnije
  • Bele rode zimuju i u Leskovcu

    S obzirom da sve više belih roda tokom zime ostaje i ne odlazi u toplije krajeve, jedna od destinacija u Srbiji gde je ova vrsta ptica viđena jeste i Leskovac, kažu iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i dodaju da se u okolini Leskovca trenutno nalazi tri rode.

    detaljnije
  • roda

    Zbog povrede krila, mladunče rode zimu će provesti u Nišu

    Roda koja zbog povrede krila nije mogla da odleti sa svojim jatom u toplije krajeve, zbrinuta je u Udruženju “Zoo planet” u Nišu gde će sa još dve rode ostati do proleća. 

    (3) detaljnije
  • kuca-s-gnezdom.jpg

    Rodama ukrali jaja iz gnezda

    Vlasnik kuće u centru Prokuplja planirao je da ove godine završi krov, ali zbog novih jaja u gnezdu roda odlučio je da posao odloži dok se ne izlegnu mladi. Ipak, u subotu je neko ukrao jaja, a o svemu je obaveštena i policija.

    (6) detaljnije
  • GNEZDO 4

    Električari spasili gnezdo roda u Blacu

    Ekipa električara Elektrodistribucije u Kuršumlliji, u blačkom selu Suvi Do, spasila je gnezdo roda u kojem je bilo 4 jajeta. Požar na gnezdu ugasili su vatrogasci, a borba da se održi gnezdo,staro 12 godina, trajala je 4 sata.

    (5) detaljnije
KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: