Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

šljive

  • šljive

    Počela berba ranih sorti šljiva, cena od 10 do 15 dinara za kilogram

    Na teritoriji Prokuplja počela je berba ranih sorti šljiva "čačanske lepotice", "čačanske rane" i ruske "džanarike", po ceni koja je na nivou prošlogodišnje i kreće se od 10 do 15 dinara po kilogramu. Voćari smatraju da je ove godine kvalitet odličan, da su šljive nešto slabije rodile, ali da je cena kao i prethodnih godina manja od očekivane.

    (3) detaljnije
  • dani sljive foto ljm

    U Blacu završeni 17. "Dani šljive"

    Najbolji proizvođači šljiva, ali i proizvoda od ovog voća po kojem je Blace prepoznatljivo, izabrani su po 17. put, a brojni posetioci su toko 4 dana imali prilike da vide i brojne prateće programe i koncerte koji su održali Miroslav Ilić, Boban Zdravkovic, Alen Islamovic, Željko Joksimović i grupa Balkanika.

    (1) detaljnije
  • sljiva

    "Balkanika", Željko Joksimović i Alen Islamović na "Danima šljive" u Blacu

    Osim promocije blačkih proizvoda i prerađevina od šljive po kojima je ovaj kraj poznat širom Srbije, kao i niza predavanja o ovom voću, na "Danima šljive" u Blacu od 22. do 25. avgusta biće održan i kulturno-zabavni program. Organizatori manifestacije najavljuje nastupe Željka Joksimovića, Alena Islamovića, Jovane Dejić i grupe Balkanika.

    (6) detaljnije
  • Dani šljive Blace

    Tokom vikenda u Blacu "Dani šljive"

    Niz edukativnih i kulturno-zabavnih manifestacija, na kojima će učestvovati pevači i grupe poput "Amadeus benda", Ace Lukasa, Goce Tržan, Dejana Petrovića i grupe "Van Gog", od petka do nedelje održavaće se u Blacu, na tradicionalnoj manifestacija “Dani šljive”, tokom koje organizatori očekuju preko 100.000 posetilaca iz svih krajeva Srbije i okruženja.

    (2) detaljnije
  • otkup sljive foto ljm

    Počinje otkup šljive, voćare muči otkupna cena

    Iako proizvođači još ne znaju cenu po kojoj će prodati ovogodišnji rod, nezvanično se može čuti da će ona biti od 8 do 12 dinara po kilogramu, što je skoro tri puta manje u odnosu na prošlu godinu, kada su otkupljivači plaćali 40 dinara za kilogram šljive.

    (4) detaljnije
  • arhiva dani sljive foto lj.m

    Počinju "Dani šljive" u Blacu

    Predavanjima o proizvodnji i preradi, izborom za najbolje voćare i najbolje proizvode od šljive, ali i uz koncerte "Lexington benda", "Crvene jabuke", Halida Bešlića i grupe "Legende", u Blacu se od 25. do 27. avgusta održava tradicionalna manifestacija "Dani šljive".

    (1) detaljnije
  • visnje-prokuplje-lj-m.jpg

    Niske temperature i kiša smanjuju rod voća

    U prokupačkom kraju gde su višnje i šljive zasađene na površini većoj od 4.000 hektara, rod će biti mani od 30 do 40 odsto zbog nedavnog mraza, kiše i niskih temperatura, kažu iz Poljoprivredne stručne službe.

    (4) detaljnije
  • sljiva.jpg

    Proizvođači zadovoljni cenom šljive

    Iako je rod šljive u Opštini Prokuplje slabiji za 30 odsto, proizvođači su zadovoljni otkupnom cenom koja za šljivu stenlej, čija je berba u toku, iznosi od 27 do 30 dinara.

    detaljnije
  • IMG-2683.jpg

    Nagrada za brežansku šljivovicu

    Miodrag Tanović iz blačkog sela Brežane osvojio je treće mesto na “Smotri najboljih srpskih šljivovica” u Čačku od ukupno ocenjenih 38 uzoraka ovog pića.

    (2) detaljnije
  • Dodela-priznanja---Nirvana.JPG

    Otvoren turistički centar u Blacu

    U okviru projekta "Blace, festival šljive“ otvoren je turističko-informativni centar u toj opštini čiji je cilj promocija šljive i svih turističkih potencijala Blaca, ali i cele Toplice.

    (2) detaljnije
  • KCS-009.jpg

    Predavanje za svrljiške voćare

    U sali Skupštine opštine Svrljig, u okviru stalne akcije Fonda za poljoprivredu, održano je predavanje za svrljiške voćare o gajenju šljiva, zaštiti i vrstama rezidbe voća.

    detaljnije
  • DSCF5791

    Prokuplje: cena šljive ispod očekivane

    Otkupna cena šljive "stenlej“ u Prokuplju je 20 dinara za kilogram, a voćari kažu da sa ovom cenom ne mogu da podmire ni osnovne troškove proizvodnje.

    (2) detaljnije
  • sljiva

    "Dan za šljivu" u Nišu

    U petak će u selu Hum kod Niša biti održana manifestacija posvećena proizvodnji, rezidbi i zaštiti šljiva.

    (1) detaljnije
  • blace, dani sljive

    Dani šljive u Blacu od 23. avgusta

    Manifestacija "Šljivo moja 2012" biće održana u Blacu od 23. do 26. avgusta, a u cilju afirmacije otvoren je i sajt sa svim informacijama.

    detaljnije
  • 490x370_blace

    "EU Progres" pomaže Blace

    Program evropskog partnesrtva sa opštinama "EU Progres" odobrio je opštini Blace 30.000 evra za brendiranje šljive, odnosno za otvaranje turist-info centra.

    detaljnije
KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: