Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:38, 28. 8. 2019.

| Zabava

U Blacu završeni 17. "Dani šljive"

Autor:Lj. MitićIzvor:Južne vesti
dani sljive foto ljm
Proglašeni najbolji voćari, ali i proizvođači rakije od šljive; foto: Lj. M.

Najbolji proizvođači šljiva, ali i proizvoda od ovog voća po kojem je Blace prepoznatljivo, izabrani su po 17. put, a brojni posetioci su toko 4 dana imali prilike da vide i brojne prateće programe i koncerte koji su održali Miroslav Ilić, Boban Zdravkovic, Alen Islamovic, Željko Joksimović i grupa Balkanika.

Na kraju manifestacije dodeljene su i nagrade najuspešnijima za najbolji šljivik, najbolju rakiju, najuspešnijeg ženskog proizvođača šljive, najboljeg mladog proizvodjača.

Između ostalih, za najbolje uređen izložbeni štand nagrađena je Srednja škola Blace, najbolji mladi voćar je Vladica Nikolić iz Međuhane, najuspešnija žena u poljoprivredi je Slavica Petrović iz Kutlovca, najbolji šljivik ima Goran Janić.

U izboru za najbolje rakije, treće mesto za kvalitet šljivove rakije podelili su Vladica Stevanović iz Surdulice i Marija Đurković iz Blaca. Drugoplasirana je destilerija Vitez iz Beograda, a šampion kvaliteta i proizvođač najbolje, odnosno Zlatne šljivove rakije je Ivan Nešović iz Međuhane.

Najukusnije tradicionalno jelo u takmičenju mesnih zajednica spremili su građani MZ Stubal.

Osim promocije šljive, ova manifestacija doprinosi i unapređenju poslovne saradnje privrednika iz čitave Srbije koji se bave preradom i trgovinom poljoprivrednih proizvoda. Zadovoljni smo kako je sve proteklo i već narednih dana započinjemo pripreme za iduću godinu i Dane šljiva - rekao je predsednik Opštine Milan Ćurčić.

On podseća da je ovogodišnja manifestacija održana u senci nedavnih elementarnih nepogoda koje su pogodile blačku opštinu, te da će lokalna samouprava u narednom periodu pronaći mogućnost da pomogne najugroženijim poljoprivrednim proizvođačima.

Opština Blace je jedna od najvećih po proizvodnji šljive u čitavoj Srbiji, a ove godine, zbog niske cene od 15 do 17 dinara za kilogram, umesto za prodaju, većina roda završiće u kazanima za pečenje rakije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • xyz

    15:21 // 28. 8. 2019.

    Mogli su da imaju i kategorije "najveci gubici", "najveci bogatitelj hladnjacara i izvoznog lobija"..

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: