Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:09, 14. 3. 2024.

| Zabava

Mladi niški muzičari prikupljaju novac za održavanje festivala

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Underground festival
Atmosfera sa prošlogodišnjeg, prvog Underground festivala; foto: Jelena Perić

Nakon prošlogodišnjeg prvog Underground festivala koji je održan u prostorijama nekadašnjeg kluba MK81, poznatijeg i kao Banker, niški alternativci počinju sa prikupljanjem novčanih sredstava kako bi organizovali novi, trodnevni festival. Zbog toga će u četvrtak, 21. marta od 21 sat u klubu Feedback biti organizovana svirka bendova Nemir i Blue Mondays, kao i di-džej set Music To Play In The Dark. Kupovinom ulaznica publika će doprineti održavanju festivala.

Jedan od organizatora festivala Jakov Živković rekao je da je prošlogodišnji festival debitovao ekslozivnom energijom i raznovrsnim izvođačima istražujući širinu niške underground scene, kao i to da je sav prihod bio usmeren u humanitarne svrhe.

Za ovogodišnji najavljuje da će biti trodnevni događaj, te da će festival ponovo pružiti prostor mladim bendovima, za koje tvrdi da kroz svoju muziku prenose jedinstvene priče.

Underground festival, kao odgovor na taj trend, stvoren je s jasnim ciljem podrške ovim mladim bendovima. Osim što pruža platformu za njihovu izvođačku umetnost, festival postaje epicentar zajedništva, jačajući vezu između izvođača i publike. Njegova svrha nije samo promocija muzike, već i podsticanje osećaja podrške i pripadnosti među mladim talentima u Nišu - rekao je Jakov.

Govoreći o trenutnoj rokenrol sceni, Jakov Živković ističe da su novi bendovi doneli svežu energiju i autentičnost žanra, kao i to da njihova autorska muzika i iskrene poruke koje šalju, doprinose bogatstvu muzičke scene Niša.

Zbog toga napominje da su prošle godine i pokrenuli Underground festival i seriju koncerata i događaja na kojima će prikupljati novčana sredstva kojima će finansirati prjekat.

Ova okupljanja služe kao prilika da se zajednica okupi, uživa u ritmovima gradskih izvođača, ali i doprinese održavanju festivala. Novina u odnosu na prošlu godinu jeste priprema prve kompilacije bendova, čiji izlazak je planiran za jesen ove godine, a kojom ovaj kolektiv želi dodatno da podstakne mlade autore na stvaralaštvo - kaže Živković.

Underground festival Prve svirke u klubu MK81 pri NKC-u posle 40 godina; foto: Jelena Perić Proslavu nepoznatog, eksperimentalnog i izuzetnog, kako Jakov kaže da započinju u saradnji sa koncertnom agencijom Los Bushos, predstavnicima avangardnog muzičkog kolektiva.

Ovo partnerstvo unosi novu dimenziju u festival, pružajući učesnicima potpuno novi doživljaj s puno novina u odnosu na prethodnu godinu“, ističe Jakov.

Prvi od nekoliko najavljenih “fundraisera” biće održan u klubu Feedback, kada će nastupiti eksperimentalni instrumentalni bend Nemir, čija autorska muzika je mešavina fanka, džeza, bluza, do stonera, panka i drugih žanrova.

Najavljen je i nastup benda Blue Mondays, koj izvodi muziku čuvenog mančesterskog benda Joy Division, kao i di-džej set Music To Play In The Dark.

Ulaz će minimalno iznositi 300 dinara, a sav prihod biće usmeren za podršku Underground festivala, čime će biti obezbeđena sredstva za iznajmljivanje prostora, opreme, promocije i honorare umetnika.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: