Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:40, 4. 7. 2013.

| Društvo

Časovničarska radnja koja odoleva vremenu

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Naslovna-casovnicar.JPG
Miodrag Đurđević u svojoj radnji

Iako penzioner, časovničar Miodrag Đurđević još popravlja satove u radnji koju je 1936. godine u Obrenovićevoj ulici otvorio njegov otac Momčilo.

Nekad jedna od 14 časovničarskih radnji u ovoj ulici, ova radnja nazvana po grčkom bogu vremena Hronosu ostala je bez konkurencije u komšiluku.

Ona se održala i tokom Drugog svetskog rata, čak i dok je njen osnivač bio u zarobljeništvu posle čega je pilotirao u Jugoslovenskoj avijaciji. Za to vreme mušterijama su služili Momčilovi naslednici, a on je zanat naučen u Beogradu prvo preneo na svog, pa supruginog brata, zatim sestrića i konačno sina koji je radnju preuzeo posle očeve smrti 1965. Časovničar

- Zato kažem da smo mi jedna časovničarska familija. Kad je otac umro bio sam na prvoj godini na studijama elektronike. Majka još nije imala penziju, sestra je bila devojka. Morao je neko da ih izdržava, pa sam ostavio fakultet i počeo ovde da radim - priča Đurćević.

Upravo su mu zainteresovanost za elektroniku i završena srednja tehnička škola dobrodošli kada je tehnologija počela da se razvija, a zanat morao da se usklađuje sa novinama, jer na popravke više nisu bili ostavljani samo mehanički satovi.

- Elektronika i savremena tehnologija promenili su naš zanat i potpuno uništile jorgandžije i kazandžije. Vremenom smo morali da se prilagođavamo i usavršavamo - kaže ovaj časovničar.

U kolekciji ima mnogo satova, o tačnoj cifri se ne izjašnjava. Nisu na prodaju iako se mnogi kolekcionari često zainteresuju za jedan od specijalnog orahovog drveta. Na zidu radnje stoji i "sat sa divljeg zapada", isti onakav kakav se može videti u salunima iz kaubojskih filmova. Časovničar Stoni nemački sat proizveden 1902. u Nemačkoj, prvi eksponat u radnji

Ipak, Đurđeviću su najdraži oni koje je kupio njegov otac kada je otvorio radnju. Jedan od njih, takozvani "stoni" sat, visok dva metra, proizveden je još 1902. godine u Nemačkoj. U njegovom dnu nalazi se kutija za koju Đurđević deci priča da se baš tu krilo jare iz poznate priče o vuku i sedam jarića. 

- Jednom dečaku sam pokazao da se baš u toj rupi krilo jare iz priče, a on je odmah sutradan oduševljen doveo drugove iz obdaništa da im sam pokaže - priča Đurđović.

U nekoliko njegovih fioka nalazi se više od 200 satova koji su ostavljeni na popravku, a po koje niko nikad nije došao. Svi su uredno označeni cenom i imenom mušterije.

Problemi su nastajali onda kada su se vlasnici vraćali po sat nekoliko godina nakon što su ga ostavili, jer je bilo teško utvrditi koliko je popravka realno koštala. 

- Žena je ostavila ručni sat u vreme inflacije i vratila se posle 4 godine. Bila je iznenađena što ga čuvam, a šta bih drugo s njim radio?! Cena je imala mnogo nula, u pitanju su bili milioni. Bila je fer. Setila se da je bio veći kvar i da je popravka vredela koliko 4 kg kremenadli i toliko je platila - seća se časovničar. Časovničar Miodrag Đurđević pokazuje "zaboravljene" satove

Dok su ga mušterije prekidale na svakih nekoliko minuta, on je pričao i o tome šta sve mora da ima dobar časovničar.

- Najbitnija je mirna ruka, strpljenje, dobar vid i znanje. Pošto me starost sustiže i preciznost popušta, pokušaću da izguram još neke dve godine, a onda će u ovaj lokal neko drugi doći, sigurno ne časovničar - planira Đurđević

Kaže da časovničari svoj zanat počinju i završavaju budilnicima jer na njima nema sitnih delova, pa nije neophodna ni prevelika preciznost. 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • MakarEnko

    14:00 // 5. 7. 2013.

    Možda ne bi bilo loše da nešto napišete i o čuvenom, sada nažalost, zatvorenom "zdravljaku" i njegovom neprevaziđenom jogurtu ali i mazanim kiflama.
    Ima još oho-ho izuzetnih niških zanatlija. Pišite.

  • Branislav Petrović

    12:53 // 5. 7. 2013.

    Pridružujem se i ja pohvalama redakciji.Dodao bih da su kod pok.Đurđevića svraćale na kratko viđenje mnoge ugledne nišlije.Tradiciju je nastavio i Mića.

  • zek zek dadumle

    22:39 // 4. 7. 2013.

    Bravo za redakciju Južnih vesti, sjajan članak o nekim tradicionalnim vrednostima našega grada, isto kao i onaj od pre neki dan o nekim bivšim kafićima kojih se rado sećamo!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: