Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:51, 27. 11. 2014.

| Društvo

Niška nastavnica “Majkrosoftov” predavač za 21. vek

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
anazivkovic.jpg
Učenicima su časovi koje Ana organizuje uvek zabavni

Profesorka engleskog u niškoj OŠ “Čegar” Ana Živković jedna je od 3 nastavnika iz Srbije i njih 800 na svetu koje je kompanija “Majkrosoft” uvrstila u inovativne predavače za 2015. godinu.

Ana je prepoznala značaj upotrebe tehnologije u nastavi i već dve godine koristi “Skajp” i druge programe kako bi njeni učenici praktično primenili znanje.

Tako su u junu pričali sa posadom podvodne ekspedicije “Misije 31” koju predvodi unuk Žaka Kustoa, a išli su i u virtuelne posete NASA centru, Nacionalnom parku Jelouston i Muzeju Drugog svetskog rata u Nju Orleansu...

Korišćenjem “Skajpa” postala je i jedan do 26 nastavnika iz celog sveta koji su “Skajp” ambasadori i imaju zadatak da inspirišu svoje kolege da koriste ovaj program na časovima.

Priznanje “Majkrosofta” niška nastavnica dobila je kombinovanim časom engleskog i istorije na temu "Stogodišnjica od početka Prvog svetskog rata", koji je radila u saradnji sa koleginicom Danijelom Maksimović. fabijan Niški đaci razgovarali su sa posadom podmorinice

Kriterijumi za odabir su bili da prikaz časa sadrži inovativni pristup i metode nastave koje omogućavaju učenicima razvijanje veština 21.veka. U našem slučaju, učenici su za vršnjake iz inostranstva pripremali multimedijalne sadržaje na engleskom jeziku u vezi Velikog rata, koristili razne veb-alate, a naravno koristili smo i “Skajp” putem kojeg su učenici intervjuisali kustosa Istorijskog muzeja iz Beograda - objašnjava Ana.

Iako, kako kaže, škole u Srbiji nisu najsavremenije opremljene, ima nastavnika koji se zaista trude da što više modernizuju nastave.

Pre dve godine, kad se setim svog prvog “Skajp” časa, problem je bio naći učionicu sa internet konekcijom. Sada škola ima multimedijalnu učionicu i interaktivnu tablu pa je sve lakše, ali znam da puno škola u Srbiji ima samo digitalni kabinet pa je problem doći na red - kaže niška nastavnica.

Napominje da ima i onih nastavnika koji zaziru od upotrebe računara, ali da je sve više njenih kolega koji “shvataju da nastavnik 21. veka mora biti spreman na celoživotno učenje i usavršavanje kako bi učenicima kvalitetniju nastavu”.

Zato su njeni planovi da tokom predstojećeg zimskog raspusta organizuje obuku za kolege iz OŠ “Čegar”, a potom možda i neki onlajn seminar za nastavnike iz cele Srbije.

Čas kojim je nastavnica Ana Živković osvojila priznanje "Majkrosofta"

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • s.z.

    14:28 // 27. 11. 2014.

    Svaka cast, veoma pohvalno, kamo srece da se i ostali nastavnici Niskih skola ugledaju na nju pa da i mi u necemu budemo PRVI I NAJBOLJI.

  • ГоранЧе

    13:44 // 27. 11. 2014.

    Уз овакав њен труд и приступ деци сигурно неће требати приватни часови. Бар не већини. Поента учења страног језика је да се што више говори и да се деца ослободе страха од живе речи. Браво Ана!

  • Зоран Васиљевић

    13:04 // 27. 11. 2014.

    Свака част наставници, али треба да се окрене промоцији бесплатног слободног софтвера и бесплатним слободним оперативним системима (LibreOffice, Linux, BSD) који су у многоме бољи од скупог власничког

    • Зоран Васиљевић

      16:58 // 27. 11. 2014.

      Ови који лупају минусе очито појма немају о чему причам. Похвалио сам наставницу, али кажем да би још боље учинила када би учила децу слободи. Не промовишем пиратерију, већ слободан софтвер.

    • Saša

      00:22 // 28. 11. 2014.

      Zar ti pored ovoga nije dovoljno to što radi pa još i da promoviše tvoj omiljeni softver?
      Zašto ti ne uradiš nešto sa svojim softverom, ispromovišeš ga i pustiš nastavnicu da radi ono u čemu je dobra?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: