Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:00, 30. 9. 2015.

| Društvo

Zaštitnik građana: Uprava za urbanizam oštetila Leskovčane

Autor:Dragan MarinkovićIzvor:Južne vesti
bagat.jpg
Gradilište pored zgrade iz 1929. godine koja je pod zaštitom države; foto: JV

Zaštitnik građana Saša Janković je zaključio da je gradska Upravu za urbanizam i komunalno-stambene poslove oštetila dve Leskovčanke koje žive u neposrednoj blizini gradilišta „Bagat“ jer nije sprečila dalje radove na ovom građevinskom kompleksu, iako ih je inspekcija zabranila.

2 Jasminka Milenkovic uprava za urbanizam leskovac Načelnica "ne zna" kako se, pored zabrane, radovi i dalje izvode; foto: arhiva JVNačelnica Jasminka Milenković, sa druge strane, tvrdi da je Ombudsman "pogrešio adresu" jer je, kako kaže, Uprava sve uradila sve što je u njihovoj moći da se ovaj problem reši.

"Bagat“ je krenuo da “niče” 2012. godine, a godinu dana kasnije je gradilište zatvoreno jer su dogradili deo temelja bez dozvole, od čega su nastale napukline na zgradama koje se za njega lepe. Reč je o dvosprtanom zdanju iz 1929. godine koje je pod zaštitom države i koje je u međuvremenu napuklo na desetinak mesta.

Građevinska inspekcija je investitorima, „Energosistemu Čogurić“ i bračnom paru Milji i Ratislavu Zdravkoviću dala još pre 2 godine rok za ispravljenje propusta. Inspektori su tada konstatovali da pre podizanja objekata nije urađena neophodna diletacija tla i da su izvršena znatna odstupanja od urbanističkog plana - objašnjava Milenkovićeva.

U obrazloženju, koje je objavljeno na zvaničnom sajtu zaštitnika građana, slično konstatuje i sam Janković, ali i zaključuje da građevinska inspekcija zapravo "nije preduzela zakonom propisane mere u cilju zabrane daljeg izvođenja radova, kao i da nije sprovela izvršno rešenje o rušenju izvedenih radova koji odstupaju od izdate građevinske dozvole na delu objekta“.

Načelnica Jasminka Milenković tvrdi da je Rešenje o zabrani daljih radova još uvek na snazi, ali na pitanje novinara "Južnih vesti“ kako je moguće da se oni uveliko izvode i podižu spratovi na „spornom“ objektu, kratko je odgovorila:

To mi ne znamo.

U svom zaključku Zaštitnik građana navodi da je ovde reč o neefikasnom, neažurnom i neprofesionalnom postupanju Uprave. 2 Ombudsman Preporuka Ombudsmana da Uprava ponudi obeštećenje Leskovčankama; foto: arhiva JV

To je imalo za posledicu odugovlačenje upravnog postupka i time nastupanje znatne štete na stanu pritužilja M. P. i D. P. Uprava za urbanizam izvršila je grubu povredu ne samo pravo pritužilja, već i povredu javnog interesa, imajući u vidu da oštećeni objekat predstavlja kulturno dobro - ističe se u obrazloženju Ombudsmana.


Zašto inspekcija nije radila svoj posao?

Načelnica Uprave za urbanizam Jasminka Milenković tvdi da su za kažnjavanje nadležni inspekcijski organi, a ne služba kojom ona rukovodi.

Ova Uprava, na osnovu odrebdi Zakona o planiranju i izgradnji, ne može da preduzme nikakve mere prema investitorima. To čine inspekcijski organi - naglašava Milenkovićeva.

Zaštitnik građana ovu tvrdnju ipak ne prihvata.

Rešenja nisu sprovedena, niti dobrovoljno od strane samog investitora, niti prinudnim putem od strane nadležnog organa koji je po slovu zakona bio dužan, da nakon isteka roka za dobrovoljno izvršenje i donošenja zaključka o dozvoli izvršenja, preduzme mere u cilju njihovog sprovođenja, a na teret izvršenika. Takvo postupanje Gradske uprave grada Leskovca je u konkretnom slučaju, a bez nekog opravdanog razloga, izostalo - ističe Janković.

Zbog toga je Zaštitnik građana Upravi za urbanizam dostavio preporuke da, između ostalog, oštećenim Leskovčankama ponudi obeštećenje na ime naknade štete nastale na njihovoj imovini, kako tvrdi, nastale nevršenjem poslova iz svoje nadležnosti.

Takođe, na zahtev Zaštitnika građana, "Gradska uprava grada Leskovca će u budućem radu dostavljati potpune, precizne i konkretne odgovore, potkrepljene odgovarajućem dokumentacijom kao potvrdom pruženih informacija, jer se drugačije postupanje tretira kao povreda zakonskih odredbi o obaveznoj saradnji sa Zaštitnikom građana“.

Uprava ima rok od 60 dana, počev od 25. avgusta, da zaštitnika građana obavesti o preduzetim merama i dostavi dokaze o tome.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • bravo

    09:24 // 1. 10. 2015.

    Jedva cekam da im natrlja nos.

  • Uprava

    17:18 // 30. 9. 2015.

    Zasrtitnik gradjana nije u pravu. Zastitnig gresi i promasio je oznacavanje nadleznosti. Uprava daje dozvole a gradjdvinska inspekcija kontrolise izvodjenje radova i odstupanje od dozvole. Na osnovu nalaza nalaze rusenje ili dozvoljava nastavak radova.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: