Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:50, 11. 7. 2014.

| Istražujemo

I u TON-u statut prilagodili direktoru

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti
Uroš Parlić

Pošto Uroš Parlić, v.d. direktor Turističke organizacije Niša, nije imao završen fakultet, Gradsko veće je izmenilo statut tog preduzeća i snizilo kriterijume, tako da direktor može da ima i samo višu školu.

U obrazloženju koje je dala gradska Uprava za privredu, statut je menjan "zbog usklađivanja sa izmenama Odluke o osnivanju TON-a". Pored proširenja delatnosti te ustanove, promenjeni su i uslovi koje mora da ispunjava direktor. Tačnije, kriterijumi su sniženi.

- To su stručne službe tumačile i tako su rekle. Radi se o tome da po Zakonu o javnim preduzećima direktor mora da ima fakultet, ali TON nije preduzeće, nego "organizacija" - kaže Karličić.

Na pitanje novinara da li je bilo neophodno da se snize kriterijumi, Karličić je ponovio odgovor da su "tako tumačile stručne službe".

Podsetimo, Uroš Parlić je za vršioca dužnosti direktora TON-a postavljen na predlog SNS-a septembra 2012. godine, ubrzo nakon promene vlasti u Nišu.

Marta prošle godine je Gradsko veće Niša izmenilo Statut i snizilo kriterijume za izbor direktora i tako stvorilo uslove da Parlića već oktobra "prevedu" u direktora sa punim mandatom.

U biografiji Uroša Parlića piše da je završio Višu ekonomsku školu.


Nije prvi put

Aktuelna gradska vlast već je sličan recept primenila i kod imenovanja Dejana Andrejevića za direktora Vodovoda, koji nije ispunjavao dotadašnje uslove.

Izmenama statuta je tada omogućeno da direktor najvećeg javnog preduzeća na jugu Srbije može da bude i osoba bez ijednog dana radnog iskustva.

Takođe, statut je menjan i u gradskoj biblioteci.

I tamo je bilo sporno radno iskustvo. Tačnije, Nebojša Vasić ne bi mogao da bude izabran za direktora jer nije imao 5 godina radnog iskustva u kulturi, pa je Upravni odbor "lestvicu" spustio na 3 godine.

Kada je reč o Narodnom pozorištu, stvari su bile malo drugačije. Tamo je i pored jasnih odredbi Statuta Ivan Vuković izabran za upravnika iako nije ispunjavao uslove za tu funkciju, pa je stvar došla i do suda.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Pedro

    16:19 // 30. 7. 2014.

    Statut je promenjen i u zavod za transfuziju krvi Nis,da bi doticna bila direktor .
    To svi rade.
    Ovih dana je frka oko krvne grupe da li je A ili AB.Sramota.

  • Ljiljana Milanović

    14:28 // 23. 7. 2014.

    Mislim da niko od komentatora ne poznaje Urosa pa po inerciji grdi njega kao i sve politicare. On nije politicar, strucnjak je i profesionalac koji je doneo duh Amerike u nas grad i optimizam...

  • nis

    00:39 // 16. 7. 2014.

    Proveriti i Jonicev doktorat.Pa covek prost,nevaspitan,sirov,bahat....kakvi su to doktorati sa Pala?Joj jezim se kad vidim takve sa diplomama a jos trazi da mu ispred imena pisu,,DR"Nusicu ustaj!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: