Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:19, 6. 12. 2016.

| Kultura

Koncert Simfonisjkog sa poznatom violinistkinjom i dirigentom iz Beograda

Autor:V. M.Izvor:Južne vesti
Koncert Simfonijskog orkestra
Premijerni koncert Niškog simfonijskog orkestra; Foto: arhiva JV

Betovenovu “Sudbinsku” i Bartokove “Rumunske igre” za violinu i orkestar, Nišlije će imati prilku da čuju u Simfonijskom u četvrtak 8. decembra od 20 sati. Sa simfoničarima nastupa violinstkinja Katarina Pavlović, a dirigent je Ivan Marković.

Marković je doktorand pod mentorstvom prof. Bojana Suđića i radi kao asistent na Katedri za dirigovanje na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

Prva dirigentska iskustva stekao je u horu “Braća Baruh” i orkestru “Filharmonija mladih Borislav Pašćan”. Na osnovnim studijama osniva kamerni orkestar, koji danas nosi naziv “Beogradski kamerni orkestar Orfej”, u kome je umetnički rukovodilac i dirigent.

Usavršavao se na majstorskim kursevima horskog i orkestarskog dirigovanja sa profesorima Anders Ebi (Švedska), Mats Nilson (Švedska), Vladimir Kirađijev (Bugarska/Austrija), Andreas Herman (Nemačka), Ahim Holub (Austrija), Hora Andresku (Rumunija), Mark Stringer (SAD/Austrija).

Dirigovao je na značajnim festivalima kao što su Tribina kompozitora u Beogradu, festival KOMA, Međunarodni festival harfe u Beogradu, Međunarodni festival čembala u Beogradu, DUNA festival u Budimpešti.

Aktivno promoviše muziku srpskih kompozitora, kako eminentnih tako i mladih, a veliki broj dela domaćih autora koje je imao priliku da diriguje, izveo je premijerno – navode u Simfonijskom.

Nastupao je i u Slovačkoj, Mađarskoj, Rumuniji i Austriji. Plakat za koncert Simfonijskog Plakat za koncert; Foto: Simfonijski orkestar Niš

Violinistkinja Katarina Pavlović završila je školu za muzičke talnte u Ćupriji, potom Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu, a magistrirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Usavršavala se na majstorskim kursevima kod profesora Dejvida Takena, Darka Kodžasa, Vesne Stanković, Gordana Nikolića, Gorana Gribajčevića, Marije Špengler... - ističu u orkestru.

Stalna je članica Gudača Svetog Đorđa od 1996. godine, sa kojima je nastupila na više od 2.000 koncerata u zemlji i inostranstvu. 

Koncertmajstor je Simphony Orchestra of South Eastern Europe (Sarajevo) od 2007. godine. Nastupala sa Beogradskom filharmonijom, Kamerata Serbika, sa gudačkim orkestrom "Arte" kao gostujući koncertmajstor, Rubikon kvartetom i orkestrom "Alpe-Adria" u Goriciji u Italiji i Omladinskom filharmonijom u Beču.

Karte za premijerni koncert Simfonijskog koštaju 500 dinara, dok studenti i penzioneri imaju 50 % popusta na ulaznice. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: