Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:35, 23. 8. 2023.

| Društvo

Aleksinačka Bolnica dobila i već koristi donaciju Japanaca, ali joj fali druga oprema i specijalisti

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
Donacija Aleksinac 4; foto: JV-Jovana Stojanović
Oprema koju su Japanci donirali Aleksinčanima koristi se već 6 meseci; foto: JV/Jovana Stojanović

Prva zvanična poseta novog ambasadora Japana Akire Imamure Srbiji bila je danas u Aleksincu, gde je obišao Opštu bolnicu i doniranu opremu vrednu 78.000 evra, koja se već skoro 6 meseci koristi na hirurškom odeljenju. Direktor Goran Vidić kaže da su im ta dva parna sterilizatora bila neophodna, jer su koristili stare, nisu imali rezervu, a broj operacije je rastao. Dok čekaju odobrenje za početak rekonstrukcije Bolnice, od opreme im nedostaje kolonoskop koji nikada nisu imali, kaže da bi trebalo i da se neka stara oprema zameni novom, a od specijalista su trenutno bez transfuziologa i neurologa i direktor očekuje da taj problem reše što pre.

Donacija Aleksinac 2; foto: JV-Jovana Stojanović Oprema koju su Japanci donirali Aleksinčanima koristi se već 6 meseci; foto: JV/Jovana Stojanović Od marta ove godine na hirurškom odeljenju Opšte bolnice u Aleksincu koriste dva nova parna sterilizatora najnovije generacije vredna 78.100 evra, koja su kao donaciju dobili od Vlade Japana, a direktor Goran Vidić kaže da su za 6 meseci rada dostigli oko 1.000 ciklusa sterilizacije, što znači da rade "punom parom", da su veoma su kvalitetni i rad im je zato olakšan i bez prekida.

Ovi aparati bili su im neophodni zbog zastarelosti prethodnih sterilizatora koje su koristili, pojašnjava Vidić, ali i zato što se povećao obim rada, broj operacije se duplirao, a stara oprema taj tempo nije mogla da izdrži, često se kvarila i bilo je i zastoja u radu, jer nisu imali rezervu. Donacija Aleksinac 3; foto: JV-Jovana Stojanović Oprema koju su Japanci donirali Aleksinčanima koristi se već 6 meseci; foto: JV/Jovana Stojanović

Ono što je dominantno u hirurškom radu, gde se pokazalo možda najveća potreba u ovom trenutku za ovakvom opremom jeste ugradnja veštačkih zglobova, kukova i kolena i liste čekanja koje su veoma aktuelne u Srbiji, a i svuda u svetu nije malo čekanje, kod nas je do 6 meseci za ugranju kuka i do godinu dana za ugradnju kolena. Veoma smo srećni jer nam je ova donacija zaokružila sve ono što nam je potrebno na hirurgiji. Taj deo je za pacijente nevidljiv, jer se radi o sterilizaciji, pacijent nema neposrednu korist od toga, da oseti, da vidi, kao kada je u pitanju lekar, ultrazvuk, skener, ovo je oprema koja se ne vidi, ali je nama strašno važna - istakao je Vidić.

Iako je događaj najavljen kao "ceremonija primopredaje donacije Vlade Japana", zapravo je novi ambasador Akira Imamura obišao bolnicu i video već instalirane aparate koji se skoro 6 meseci koriste, a direktor mu je objasnio zbog čega su im značajni. Donacija Aleksinac 5; foto: JV-Jovana Stojanović Oprema koju su Japanci donirali Aleksinčanima koristi se već 6 meseci; foto: JV/Jovana Stojanović

Ambasador je istakao da je to njegova prva zvanična poseta Srbiji od kada je preuzeo mandat, a nada se da će donacije biti simbol prijateljstva i jačanja saradnje ove dve prijateljske zemlje u budućnosti.

Uveren sam da će ova donacija obezbediti nesmetan rad hirurškog odeljenja i poboljšati zdravstvene uslove u Opštini Aleksinac, ali i bolje uslove za rad medicinskog osoblja u bolnici. Ovo je druga japanska donacija opštini Aleksinac, ranije smo obezbedili vozilo i opremu Domu za smeštaj odraslih lica u selu Kulina, sa ciljem da unapredimo socijalne usluge korisnicima - istakao je ambasador.

Donacija Aleksinac 6; foto: JV-Jovana Stojanović Oprema koju su Japanci donirali Aleksinčanima koristi se već 6 meseci; foto: JV/Jovana Stojanović U obilasku aleksinačke Bolnice bila je i ministarka zdravlja Danica Grujičić koja je razgovarala i sa zaposlenima, a o donaciji Japanaca istakla da će biti korisna i zaposlenima i pacijentima, jer će doprineti boljim uslovima rada.

Najavila je, ali nije dala rokove jer se oni još očekuju, za rekonstrukciji i izgradnju Bolnice, koja bi trebalo da dobije i Centar za dijalizu koji zaslužuje, a "obradovala" je direktora i odobrenjem za zapošljavanje 18 novih kolega - 2 lekara opšte prakse, 14 medicinskih sestara i tehničara i 2 pomoćna radnika.

Predsednik Opštine Aleksinac Dalibor Radičević je zahvalio ministarki na prvoj poseti ovoj maloj opštini na jugu u njenom mandatu, a rekao je da očekuju da projekat rekonstrukcije i dogradnje bude odobren, a građevinsku dozvolu će izdati u rekordnom roku za početak radova, jer kaže da je dokumentacija za to već spremna, samo čekaju "zeleno svetlo" iz Beograda.


Koji specijalisti i oprema nedostaju Aleksincu?

Direktor aleksinačke Bolnice je rekao da im prvenstveno treba obnova opreme koju već imaju, odnosno da se "zanovi" jedan do dva ultrazvučna aparata, operacioni stolovi, endoskopski aparati, pa je to danas i rekao ministarki dok su obilazili odeljenja, posebno hirurško, a dobili i obećanje da će to u kratkom roku biti rešeno. Donacija Aleksinac 1; foto: JV-Jovana Stojanović Oprema koju su Japanci donirali Aleksinčanima koristi se već 6 meseci; foto: JV/Jovana Stojanović

Negde je potrebno da se obezbedi još neki aparat da bismo mogli da radimo i više i kvalitetnije, bez straha da će se možda jedini aparat koji imamo pokvariti. Nemamo aparat za kolonoskopiju, mi smo sada razgovarali i nadam se da ćemo to uskoro dobiti, ali ne mogu da vam kažem koji je to vremenski rok. Dobićemo najverovatnije i novi gastroskop, koji imamo i radimo godišnje od 300 do 350 gastroskopija u bolnici, a u tom paketu će biti i kolonoskop koji je nama jako važan i koji Bolnica nema i nikada nije imala. Ne znam kada će to biti, ali iz iskustva sa Ministarstvom to uvek bude prilično brzo - naveo je Vidić.

Odgovorio je i na žalbe pacijenata da Bolnica već duže vreme nema neurologa i transfuziologa, koji su objasnili da to znači da svi koji prežive šlog ili infarkt iz Aleksinca, Ražnja i Sokobanje, moraju da idu u Niš, što je za neke i 60 km u jednom pravcu, a reč je o pacijentima koji se teško kreću i kojima to što ovih specijalista nema predstavlja veliki problem.

Vidić je potvrdio da ih nema, jer je neurološkinja prošle godina prešla u Vojnu bolnicu i od tada ne mogu da nađu novog lekara ove specijalnosti koga bi zaposlili, iako su konkursi, kaže, mesecima non-stop otvoreni.

Transfuziološkinja je na porodiljskom odsustvu, naveo je Vidić, a njen povratak očekuju. Donacija Aleksinac 7; foto: JV-Jovana Stojanović Oprema koju su Japanci donirali Aleksinčanima koristi se već 6 meseci; foto: JV/Jovana Stojanović

Bolnica po normativu ima prava na jednog neurologa i jednog transfuziologa, jedan transfuziolog je otišao u penziju i mi smo pre toga dali specijalizaciju doktorici koja je ostala trudna, rodila je dete, nema transfuziologa na tržištu slobodnih, da tako kažem, nema neurologa, mi smo na putu da angažujemo neurologa nadam se u naredna dva, tri meseca, to ne zavisi samo od nas, a čekamo da se doktorica transfuziolog vrati sa specijalizacije. Što se tiče pacijenata za transfuziologiju, jedan manji broj ide samo za Niš, jer internisti mogu i to rade da očitavaju nalaze, tumače i daju pacijentima terapiju, za onaj deo gde je to nemoguće upućuju se u Niš - pojasnio je Vidić.

Ministarka je upitana o tome rekla da je veliki problem kada nema zdravstvena ustanova ima samo jednog specijalistu iz neke oblasti, jer to znači da kada se on razboli ili je na odmoru nema nijednog.

Ako se dodeljuju specijalizacije, uvek treba tražiti dvoje. Šta se dešava sa neurološkim pacijentima kada je jedan jedini neurolog na godišnjem odmoru, oni ne mogu da budu lečeni, znači mora ih biti dvoje i moramo naći način da ti ljudi koji su završili specijalizacije zahvaljujući ustanovama koje su im specijalizacije dali ostanu tu duže vreme, a to zahteva i određene promene u Zakonu o radu i u još nekim zakonskim aktima i mi ćemo raditi na tome aktivno - pojasnila je.

Istakla je i da država nema mehanizam kako da one koji su završili specijalizaciju ostave da rade 15 godina u ustanovi koja im je specijalizaciju i dala, ali da bi promenom zakona i to moglo da se reši.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Miksa

    00:09 // 24. 8. 2023.

    Sve su bolnice ko Aleksinačka, za zemlje u razvoju. Mene bi bilo sramota da kao Ministar zemlje u kojoj sve cveta svaka druga stvar u zdravstvu je donacija od nekog. I to najvažnije stvari. 78000 evra je bolji auto u nekom ministarstvu. A Direktori kao Vidić koji su članovi partije moraju da malo hvale, pa malo traže da ih ne smene i ne naljute vlasetlu iz Bg.I

  • steva

    22:24 // 23. 8. 2023.

    Zašto donacije (i krediti) ako smo tigar, ako smo u zlatnom dobu, ako nam je bolje nego ikad?

  • Гага

    18:56 // 23. 8. 2023.

    Одрастали смо уз јапанске играчке,вокмеме...носили јапанске сатове...подигли им економију,разорену ратом...памте,па враћају...с'каматом...хвала!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: