Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:19, 10. 9. 2015.

| Društvo

Deca iz Draževca još uvek ne idu u školu, rešenja zasada nema

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
nusic
Deca ne dolaze u školu, rešenja i dalje nema; foto: JV arhiva

Osnovci iz aleksinačkog sela Draževac koji su u školu u Donjoj Trnavi otišli samo 1. septembra jer niko ne može da im plati mesečne kartice, na nastavu ne idu i dalje, a nadležni nemaju rešenje.

Problem je nastao jer ovi osnovci iz aleksinačke opštine idu u školu na teritoriji Niša, pa su iz Opštine Aleksinac prestali da im plaćaju autobusku karticu od 1. januara “da ne bi kršili Zakon o osnovnom obrazovanju”.

Zbog toga đaci ne idu u školu već drugu nedelju, a rešenje ovog problema nije nađeno ni na sastanku predstavnika Školske uprave, Grada Niša i Opštine Aleksinac.

Kako kaže rukovodilac Školske uprave Dragan Gejo, predloženo je da Opština i Grad pokriju troškove transporta po svojoj teritoriji, što je, kaže, Grad Niš hteo, ali iz Opštine Aleksinac su to odbili. Kako kaže Gejo, njihovo obrazloženje je da im budžetska inspekcija opštine tako nešto ne dozvoljava.

Jedino kratkoročno rešenje jeste da škola “Branislav Nušić” u Donjoj Trnavi trebuje kartice od "Niš-ekspresa" pa da ispostavi račun lokalima, kako bi se barem ovog meseca hitno rešio problem. Sledećeg meseca bismo opet bili u problemu, ali bi ovo bilo privremeno rešenje - kaže Gejo.

Međutim, direktor ove škole Marko Ristić navodi da škola ne sme da trebuje kartice od "Niš-ekspresa" jer će se naći u bezizlaznoj situaciji ukoliko ni Grad Niš ni Opština Aleksinac to ne budu hteli da plate.

Očekivao sam dosta od ovog sastanka, Grad je bio voljan, makar usmeno, da plati deo troškova, ali su iz Opštine to odbili. Potom su predložili da škola zaduži kartice, a da ispostavi račun posle, ali ja ne mogu da tražim kartice jer ne znam ko će to posle da plati - kaže Ristić.


Uprava za obrazovanje: Nema trajnog rešenja bez pravnog osnova

Jelica Velaja iz Uprave za obrazovanje tvrdi da ima nekoliko predloga da se situacija reši, ali da se svuda nailazi na problem pravnog osnova koji, kaže, u ovom slučaju, ne postoji da bi se kartice plaćale.

Treba da se inicira kod Ministarstva prosvete donošenje izmena zakona kako bi se napravio pravni osnov da se deci plaća prevoz, ili neki zaključak da se do izmene zakona premosti ovaj problem. Sledeća aktivnost je da se vidi da li postoji neki zainteresovani privrednik da donira delimično troškove prevoza u tom prelaznom periodu - kaže Velaja.

Zasada nismo uspeli da saznamo zašto Opština Aleksinac ne želi da finansira prevoz ovim učenicima kao ni da li postoje zainteresovani privrednici koji bi privremeno pokrili troškove prevoza.

Podsetimo, u ovoj opštini se pozivaju na Zakon o osnovnom obrazovanju po kome su u obavezi da plaćaju prevoz samo onim učenicima koji idu u školu na njenoj teritoriji, i predlažu da se deca prebace u školu u selu Katun kako bi imali pravni osnov da im finansiraju prevoz.

Međutim, roditelji su to odbili uz konstataciju da je katunska škola mnogo dalja od ove u Donjoj Trnavi i da bi deca morala do autobuske stanice da pešače kilometar po magistralnom putu. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: