Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:30, 18. 10. 2017.

| Društvo

Gradski većnik: Problemi sa vodom u Šljaci mogli bi da se reše 2018.

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Sastanak Šljaka
Milošević ponudio rešenje za građane Šljake; foto: JV/J. A.

Višegodišnji problemi sa vodom u niškom naselju Šljaka, moći će da se reše najranije sledeće godine, kaže gradski većnik Miloš Milošević, jer pre toga Vodovod mora da napravi projekat i proceni koliko će para iz budžeta morati da se izdvoji za rekonstrukciju vodovodne mreže, da bi Grad odlučio da li ima para za to.

Na današnjem sastanku građani su većniku izneli velike probleme koje godinama imaju oni koji žive u naselju Šljaka u Opštini Crveni Krst. Pojasnili su mu da piju vodu punu peska, kamenca i bakterija, da cevi stalno pucaju pa se voda sliva u njihova dvorišta zbog čega im kuće propadaju.

Milošević je saslušao građane koji su burno reagovali, jer ih, kažu, godinama političari pred izbore "lažu da će im rešiti probleme". Većnik ipak nije mogao da precizira kada će problemi sa dotrajalom vodovodnom mrežom biti rešeni. Sastanak Opština Crveni Krst Sastanku prisustvovali i predstavnici Direkcije, Vodovoda, predsednik Opštine i većnik Milošević; foto: JV/J. A.

Ne mogu ništa da vam obećam da ćemo da uradimo dok ne dobijem projekat i to da vam bude jasno. Projekat će da uradi Vodovod. Ako radimo po postojećoj trasi prilično sam siguran da možemo da uradimo bez imovinskog rešavanja odnosa. Da bi menjali trasu mreže, onda bi nam trebalo da sve te ulice kroz koje će da prolazi, bude imovinski-pravno rešeno i to će da bude problem - pojasnio je većnik.

Ako projekat koji Vodovod uradi pokaže da postojeća vodovodna mreža u ovom naselju može samo da se obnovi, dodaje Milošević, postoji realna mogućnost da se to uradi sledeće godine. Međutim, projekat će morati da obuhvati celo naselje, jer neke ulice nemaju ni kanalizaciju, pa bi to, objašnjava Milošević, moglo da zakomplikuje stvar.

Kad se uradi projekat onda ćemo da znamo koliko to košta i da li ćemo moći da uradimo čitav projekat ili samo deo sledeće godine. Kada budemo planirali budžet za narednu godinu videćemo šta možemo da uradimo - kaže Milošević.


Više od pola para potrebnih za rekonstrukciju mreže potrošeno na popravke

Većnik pretpostavlja da višegodišnji problem sa vodom u ovom naselju još nije rešen jer ima malo para, a "oni koji žive u Šljaci nisu jedini građani Niša" i verovatno su prioritet bili oni koji uopšte nemaju vodu. Ove godine, pojašnjava Milošević, pare su bile usmerene “na investicije”.

Što se programa izgradnje tiče, on je ove godine bio 680 miliona i uglavnom je bio preusmeren na investicije vezane za otvaranje novih radnih mesta. Sledeće godine će program biti preorjentisan na sitnije investicije vezane za građane - naveo je Milošević.

Ipak, građani napominju da su pare koje se skoro svakodnevno, već godinama daju za intervencije Vodovoda, mogle da se iskoriste za rekonstrukciju. Građani Šljake Stanovnici Šljake izneli probleme većniku Miloševiću; foto: JV/J. A.

Tehnički direktor Vodovoda Dragan Stanković kaže da jedna intervencija u proseku košta oko 45.000 dinara, a da je u prethodnih 7 godina u ovom naselju 360 puta rađena neka popravka. To znači da su građani Niša u tom periodu dali 14 miliona i 400 hiljada dinara za intervencije Vodovoda u naselju Šljaka, dok nova mreža, prema procenama Stankovića, košta oko 23 miliona dinara.

Građani ipak tvrde da su ekipe JKP Naisus popravljale kvarove u njihovom naselju mnogo češće i da je za taj novac dosad mogla da se napravi nova mreža i trajno reše njihovi problemi.


Za dvadesetak dana Grad će "imati rešenje"

Gradski većnik je rekao da će se za dvadesetak dana ponovo sastati sa građanima u Opštini Crveni Krst da im kaže šta će se ubuduće raditi u ovom naselju i kada stanovnici mogu da očekuju normalno vodosnabdevanje.

Podsetimo, pre nekoliko dana su stanovnici Šljake protestovali ispred Opštine, zbog toga što, kako su istakli, u 21. veku svaki drugi dan nemaju vodu. Tada ih je dočekao predsednik Opštine Miroslav Milutinović koji je rekao da on ne može da im reši probleme i tada je obećao sastanak sa resornim većnikom.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Aperkat

    17:55 // 18. 10. 2017.

    Vecnice,zar Vi umete da analizirare projekat?Mrka kapa!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: