Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:03, 7. 9. 2015.

| Društvo

Grafit protiv imigranata u Nišu

Autor:J. C.Izvor:Južne vesti
grafit
Grafit potpisan sa "Borba 18"; foto: M. Mladenović

Na jednoj od zgrada na Bulevaru Nemanjića u Nišu, preko puta “Zone 3”, osvanuo je grafit “Stop imigrantima”.

Grafit kojim se popagira mržnja prema izbeglicama koje proteklih meseci prolaze kroz Srbiju ili u njoj traže azil, nastao je, kako kaže čitalac koji nam je poslao fotografiju, proteklog vikenda.

Da li ima još sličnih grafita u Nišu, zasada se ne zna, mada u niškom Odboru za ljudska prava veruju da je ovo usamljen slučaj.

Verujem i nadam se to nije generalno mišljenje već da je usamljen slučaj i potez pojedinca koji je iz miljea, odnosno grupe onih kojima smeta svaka različitost. Niš nije grad u kome su migranti u parkovima već su tu samo u prolazu, tako da ne vidim otkud ta reakcija - kaže Dragan Đorđević iz Odbora za ljudska prava.

On napominje da, sa druge strane, postoji bojazan da u političke svrhe neko “naoruža ljude mržnjom” prema migrantima, ali da se nada da to toga ipak neće doći.

Hiljade izbeglica, mahom iz Sirije, ali i Jordana i Iraka, proteklih meseci ušlo je u Srbiju. U Preševu i okolini ima oko 6.000 izbeglica, a u samom gradu ih je 4.000 koji čekaju ispred Prihvatnog centra, javlja N1. Većina njih sprema se za dalji put na sever - ka Nemačkoj i drugim zemljama Zapadne Evrope.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Haruki

    10:14 // 8. 9. 2015.

    A svi drugi grafiti i zvrljotine na svakoj, ama bas svakoj zgradi i zidu u gradu nikom ne smetaju? Kao u getu da zivimo. Svi se uznemire na politicke poruke, a to sto nam je grad izvzvrljan najstrsnije to nema veze.

    • Dušan

      16:59 // 8. 9. 2015.

      Pa, ovaj grafit je ipak drugačiji od ostalih, jer su ga našvrljali obožavaoci lika i dela Adolfa Hitlera (na to upućuje broj 18, odnosno brojevi 1 i 8, koji u alfabetu odgovaraju Hitlerovim inicijalima, pa ih zato ovi neonacisti koriste; šire o tome na https://en.wikipedia.org/wiki/Combat_18).

  • Ivan Ognjanović

    08:54 // 8. 9. 2015.

    Isti grafit i kada se iz pravca duvanista "novim" mostom udje u durlan. Sa desne strane.

  • Oblak

    07:58 // 8. 9. 2015.

    Kriza sa migrantima duboko potresa Evropsku uniju i države u njoj,a koje su mnogo stabilnije od Srbije. Neprosvećeni i prema sebi i svojoj deci neodgovorni Srbi teraju šegu (što se vidi iz komentara) sa problemima koje će možda ostaviti dubok trag u životu jadne Srbije. Šta ćeš takav smo narod.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: