Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:20, 22. 7. 2015.

| Društvo

Internet omogućava poslove daleke od struke i diplome

Autor:Nenad RanđelovićIzvor:Balkan Youth Newsroom
studenti
Diplomirani novinar Dijana Nikolić prodaje softverske alate; foto: BYN

Iako bi trebalo da kao studenti i diplomci novinarstva rade u redakciji i pišu vesti, dvoje mladih Nišlija odlučilo se za rad preko interneta koji nema nikakve veze sa njihovom profesijom – prodaju softverske alate i strance podučavaju engleskom jeziku.

Na to ih je, kažu, navelo što njihova sadašnja, odnosno buduća profesija nije dovoljno cenjena.

U zemlji u kojoj živimo novinarstvo predstavlja profesiju koja nije dovoljno cenjena niti plaćena, pa sam vođen time odlučio da sreću potražim baveći se nečim drugim. Mesecima držim časove engleskog jezika ljudima sa Tajvana i iz Japana - kaže 25-godišnji student novinarstva.

Za posao se prijavio preko internet sajta preko kog je radio intervju kojim se utvrđuje nivo znanja jezika. Ne smeta mu što uglavnom radi noću zbog razlike u vremenskoj zoni, i to u proseku po pet sati dnevno.

Zaposleni sami biraju kada će raditi i koliko. Svaki profesor ima svoj profil na sajtu kompanije na osnovu koga studenti vide da li profesor poseduje veštine koje su im potrebne i na osnovu toga prave svoj izbor - priča ovaj student.

Dopada mu se što su učenici uvek spremni za priču i upoznavanje sa novim stvarima i kulturama i što ga u poslu podržavaju porodica i prijatelji.

S obzirom na to da sam pre ovoga bio tipičan džabalebaroš, roditelji su mi oduševljeni - kaže ovaj student.

I njegova koleginica sa fakulteta, koja je već diplomirala, ne radi ono za šta se školovala.

Dijana Nikolić prodaje softverske alate i bavi se „servisiranjem klijenata preko interneta". Ka poslu za koji je saznala od drugarice najviše je privukla mogućnost da radi u internacionalnom okruženju i nauči nešto više o IT sektoru i softverima.

Jedan od motiva za prijavljivanje na ovaj posao bila je i zarada.

U ovoj firmi svako dobija koliko zaslužuje, ni manje ni više. Zvanično radno vreme je 8 sati, ali često ostanem i duže. Ukoliko se pokažeš kao kvalitetan kadar, vrlo je moguće da pređeš na drugi nivo, što donosi veću odgovornost, ali i veću zaradu. Moguće je preći i iz jednog u drugi tim - priča Dijana.

Kako kaže, ovaj posao doneo joj je bezbroj interesantnih situacija, a zbog razgovora na stranom jeziku ponekad dolazi i do nesporazuma ili grešaka.

Moja kompanija podržava stav da je ljudski grešiti. Ukoliko neko napravi grešku, treba da napiše jedan „post“ na G+ koji koristimo za neformalnu komunikaciju. U tom postu opisuje situaciju, kaže šta se desilo i šta će raditi ubuduće kako ne bi više pravio istu grešku - kaže ona.

Ovo pokazuje da se sve više mladih okreće internetu, jer im on pruža mogućnosti da dođu do relativno dobre zarade, i to bez diplome i bez odlaska u kancelariju. 

​Južne vesti će objavljivati tekstove novinara “Balkanske omladinske redakcije” koju čine mladi iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije. Sve njihove multimedijalne forme sa fokusom na teme koje se tiču mladih možete naći na zajedničkoj platformi “Omladinska redakcija”.

Sadržaj koji će biti rezultat prvog angažovanja 60 mladih novinara iz regiona mogu da objave i drugi mediji, uz prethodno kontaktiranje predstavnika organizacije IDEA SEE ([email protected]).

Sve ovo omogućava projekat “Balkanska omladinska redakcija” koji, u partnerstvu sa “Južnim vestima” u Srbiji, radijom UGD FM u Makedoniji i “ONAuBIH” u Bosni i Hercegovini, organizuje IDEA SEE, a podržava “Open Society Foundation”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nezaposlena

    18:54 // 23. 7. 2015.

    Da mene diplomiranu neko hoce da zaposli i placa redovno pisala bih svaki dan sve sta treba za koju god firmu samo da mi deca lepo zive. Sramota me je i da uramim diplomu jer mi ne sluzi nicemu.

  • Ex ApexSQL Employee

    15:51 // 22. 7. 2015.

    Da, poznati su svima Brajkovi self-flagellation G+ postovi i post-mortemi. Fora "ljudski je gresiti" je samo zvaka, nije slucajno firma u kojoj Dijana radi jedna od onih koje zaposlei brzo i u velikom broju ostavljaju.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: