Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:08, 2. 11. 2016.

| Društvo

Još se ne zna uzrok epidemije salmonele u Leskovcu

Autor:Dragan MarinkovićIzvor:Južne vesti
vrtići
Salmonela registrovana kod 24 dece; Foto: D. M.

Većina dece koja su boravila u leskovačkim vrtićima dobila su salmonelu kontaktom, dok u uzorcima hrane iz Centralne kuhinje nije pronađena ova bakterija. Zavod za javno zdravlje i dalje ispituje uzrok epidemije, a petoro mališana su "nosioci" bakterije. 

Salmonela je registrovana kod ukupno 24 dece, a najveći broj obolelih je, kažu u Zavodu, u vrtiću "Lane" gde salmonelu ima 10 dece i još 5 “nosioca” bakterije.

U obdaništu "1001 radost" je zaraženo 6 dece, po 3 je obolelo u "Cicibanu" i "Kolibriju", dok su u vrtiću "Cvrčak" obolela 2 mališana. Zavod Ispituje se veliki broj uzoraka; Foto: D. M.

Kontaktni put prenosa, kaže direktorka Zavoda Aleksandra Nikolić, pretpostavljen je na osnovu dosadašnjih epidemioloških ispitivanja i dobijenih laboratorijskih podataka.

U daljem ispitivanju videćemo da li se radi o direktnom kontaktu među decom ili o nekom drugom putu prenosa. Kontakti među decom su se ostvarivali i vikendom na rođendanskim proslavama gde je, na primer, jedno obolelo dete bilo na 3 rođendana za jedan vikend - ističe direktorka Zavoda.

U uzrocima hrane koji su uzeti 28. oktobra iz Centralne kuhinje nije izolovana salmonela, a još uvek se čeka na rezultate sirovina.

Salmonela nije izolovana ni u uzrocima 96 briseva uzetih sa radnih površina, oprema, pribora i ruku zaposlenih, a čeka se na rezultate još 3 brisa.

U igraonicama su, dodaju, uzeli 39, a u vrtićima 57 uzoraka. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: