Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:38, 26. 11. 2012.

| Društvo

Ministarka u Nišu najavila reorganizaciju zdravstva

Autor:M.S.Izvor:Južne vesti
slavica

Ministarka zdravlja u Vladi Republike Srbije prof. dr Slavica Đukić-Dejanović najavila je danas u niškom Kliničkom centru, reorganizaciju rada u zdravstvenim ustanovama u državi.

Ona je prilikom prezentacije nacrta novog Zakona o zaštiti prava pacijenata i Zakona o zaštiti osoba sa mentalnim smetnjama rekla da će donošenje ovih normi imati svoj pravi uticaj „ako se zdravstveni sistem uredi na drugačiji način“. Ministarka je pre prezentacije razgovarala sa pacijentima.

- Nama predstoje reforme u zdravstvu, a to znači da nećemo samo menjati zakone već i svoje navike. U početku sam bila malo razočarana kada sam videla u kakvom je stanju naše zdravstvo u realnim parametrima. Neke institucije kao što je Institut za javno zdravlje „Batut“ koji je trebalo da se bavi kreiranjem zdravstvene politike, poremetilo je svoje sadržaje, ali mi ne možemo kriviti te ljude jer su se i oni borili sa finansijskim problemima. Do krsaja godine bi svi prvi ljudi da pošalju svoje planove „Batutu“ kako bi napravili neki realan plan za sledeću godinu. Novim zakonom će svi samohrani roditelji dece do sedam godina moći da se leče kao i oni koji su zdravstveno osigurani - rekla je minisistarka.

Ona je navela da će rane dijagnostike, laboratorijski nalazi i druge zdravstvene usluge morati ubuduće da se obavljaju u Domovima zdravlja, a ne u Kliničkim centrima.

- Potpuno spontano sam malopre razgovarala s pacijentima i videla da bi se klinički centri značajno rasteretili kada bi se te usluge obavljale u Domovima zdtravlja. Još jedna stvar koju donosi novi Zakon je centralizovana javna nabavka lekova i opreme u centrima jer za sada imamo dug od 13,5 milijardi dinara tako da će nabavkka iz jednog centra biti mnogo delotvornija. Oko zapošljavanja takođe će se uvesti ponovo konkursi, a direktori ustanova neće moći na osnovu svoje procene da zaopošljavaju radnike - rekla je Đukić-Dejanović.

Skup je pozdravio direktor KC Niš doc. dr Zoran Radovanović.

- Mi smo spremni na svu pomoć Ministarstvu zdravlja i obećavam da ćemo ovaj nacrt dobro sagledati kako bi imali naknadne sugestije. Spremnio smo da predložimo nova rešenja za dosadašnje probleme kako bi što bolje unapredili zdravstvo u Srbiji - rekao je dr Radovanović.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Nezaposljeni lekar

    10:08 // 28. 11. 2012.

    Zao mi je sto portal Juznih vesti uglavnom sluzi za prepucavanje clanova politickih partija, skoro na svaku temu. Da je normalna drzava rukovodioci bi morali da budu apoliticni, pa tako i Ministarka zdravlja i direktori zdrastvenih ustanova. Prosto ne mogu da verujem da je iz ovog teksta najbitniji odlazak/neodlazak na slavu! Razocarenje je opet krenulo... Ocekivano je bilo da se direktor nadoveze na izjavu Ministarke, javno obrazlozi kakva je situacija sa kadrom u KC, koliko lekara u Nisu ceka posao, kakav je plan za prijeme, kako ce biti rangirani konkursi.... Direktore Radovanovicu, to "BICE" i "OBECAO SAM" svi mi slusamo godinama. Izgleda da problemi nas mladih "zive" samo u predizbornim kampanjama.

  • sve znam

    23:30 // 26. 11. 2012.

    Ma briga nju za niski KC. Bila gospodja na krsnu slavu SPS-a. Vidjena je:))))

    • зоран радовановић

      17:10 // 27. 11. 2012.

      Ministarka Zdravlja Slavica Đukić Dejanović je neprekidno bila u Kliničkom centru u Nišu od 10h do 17h. Slava SPS-a bila je u 12h, gde se Ministarka nije pojavila. Veliki pozdrav za ''sve znam'' uz molbu za malo korektnosti.

  • VladoS

    18:24 // 26. 11. 2012.

    Niko ne rece od kada

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: