Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:37, 13. 3. 2024.

Niški Univerzitet traži od države veće osnovice za plate i više para za rad

univerzitet Kažu da sistem finansiranja visokoškolskog obrazovanja u različitim zakonima sadrži kontradiktorna pravila; foto: V. Keser

Nakon što je budžetska inspekcija utvrdila da su na niškom Univerzitetu nezakonito uvećavali osnovice i koeficijente za obračun plate i tražila da u bužet vrate više od 62 miliona, a Univerzitet potom pokrenuo upravni spor protiv tog rešenja, Senat ove visokoškolske ustanove doneo je zaključak kojim zahteva od osnivača, odnosno Republike, da promeni osnovicu i koeficijente za plate u visokom obrazovanju. Traže i da se povećaju ulaganja u nove objekte, osavremenjavanje nastave i transferi novca ka univerzitetima.

Povratak na vest
Pošalji komentar
Poslednji komentari:
  • Miroslav

    10:44 // 13. 3. 2024.

    He,he, zgrada koja je najveći zagađivač vazduha u gradu.....

  • Komsija

    11:08 // 13. 3. 2024.

    Jadan Dzoni, mora kupuje kineska odela i dalje.

  • Отров

    11:16 // 13. 3. 2024.

    Укинути и постојећа давања јер ректорат трује и споља и изнутра - споља кроз димњак а изнутра мртвилом и неоглашавањем на актуелна дешавања по свим питањима у нашем друштву.РАЗВАЉУЈ .

  • Komsija

    11:16 // 13. 3. 2024.

    Univerzitet u Nisu je sam sebi cilj. Kolko nista ne rade i to sto primaju je socijalna kategorija jer nemaju finalni proizvod, a to je kvalitetan diplomac.

  • Drda

    11:24 // 13. 3. 2024.

    Vi ste deveta rupa na svirali jer intelektualci nisu SNS glasacko telo. I za koga pa skolujete decu kad nista ne proizvodimo, privreda nula a zaposljavanje zabranjeno vec 12 godina. Nauka i znanje se u ovom sistemu ne cene i veliki su problem za zivot u Srbiji. Ovde je potreban univerzitet za usavrsavanje lopova i obicne skole za tupu radnu snagu.

  • Pera Detlic

    12:09 // 13. 3. 2024.

    Pa da, Djoniju neodstaje neki milion da kupi 9ti stan u Nišu a došao je iz sela pored Vranja sa jednom kesom.... Sramota je Univerzitet za sve Nišlije a posebno za ove koji sebe nazivaju profesorima....Stidite se što hoćete da otimate

  • Dzoni feel good

    12:40 // 13. 3. 2024.

    A sta vas verifikuje za pare koje trazite? Na kom mestu je niski Univerzitet na Sangajskoj listi? Sta ste uradili za nauku? Koji su rezultati? Koliki su h indeksi rektoru i prorektorima? Sta ih kvalifikuje na tu funkciju? Sadasnje rektor je na ovoj funkciji skoro 15 godina i koji su rezultati njegovog rada?

  • Qgo

    18:13 // 13. 3. 2024.

    @Dzoni feel good Kako to pitas koji su rezultati njegovog rada? Jedan od najvecih rezultata je bila odluka da pre desetak godina produzi radni odnos za 40 profesora penzionera. Medju njima je bio i lik koji je objavio samo jedan rad na SCI lisiti i tri puta reizabran za vanrednog profesora a odbili su produzenje akademiku Ninoslavu i profesoru Petkovicu koji ima preko 100 radova na SCI listi.

  • Auttrikter

    19:01 // 13. 3. 2024.

    Niski unverzitet, prvak u clanstvu sns kadrovika, medju predavacima i saradnicima kalemarskih " fakulteta"! Malo im sto pleve ns sve strane, pa im i plate male.

  • OSKAR

    19:03 // 13. 3. 2024.

    PA ŠTA?
    Aj'te molim vas, nije to od juče, već od kada sam ja na ovoj funkciji!

  • Student

    19:38 // 13. 3. 2024.

    Dragi sugrađani,
    Šta mislite da mi ipak miniramo i lepo dignemo u vazduh sve fakultete. Što je sigurno,sigurno je. Onda neće da nam se tu vrte neki profesori,studenti,da nešto misle i talasaju. Da lepo budemo kasaba kao nekad.

  • Smuk II

    21:27 // 13. 3. 2024.

    @Student : Nemoj molim te da rušimo ništa ! Mi smo kasaba i bez rušenja ! Sve zgrade da pretvorimo u "SNS akademije" i da se "naša deca" iškoluju - nepismeno!
    Narodu treba dati ono što voli ... ludo nepismene ljude !

  • Aki

    10:10 // 14. 3. 2024.

    Pa čekaj. Zar ih nije bar malo sramota. Nakon sto je inspekcija utvrdila da su nezakonito trošili novac gradjana oni traže jos. Umesto da vrate ono sto su ukrali! Ovo nije država ovo je cirkus.

  • Marko

    13:43 // 14. 3. 2024.

    Nekada ponos srpskog obrazovnog sistema, danas profesori bez znanja, familija doktoranti i napredni bizmismen. Pod hitno zatvoriti sve osim trafike za prodaju diploma da nas ne brukaju.

  • Bivši student

    18:15 // 14. 3. 2024.

    Sramota. Univerzitet služi isključivo za uzimanje para od države i studenata. Još se sećamo skandala sa običnim fasciklama umesto omota za diplome. Svi smo platili izradu diploma i tvrdokoričenih omota za iste oko 15000 a dobili smo najobičnije fascikle jer su pare verovatno završile u nečijem džepu.

  • Nemanja

    22:52 // 14. 3. 2024.

    Vidim da u komentarima ljudi slabo razumeju problem. Nisu fakulteti krali novac, nego su koristili svoja sredstva da bi kompenzovali neprihvatljivo niske plate najobrazovanijeg dela strucnjaka zaposlenog u javnom sektoru - jednake operterima u Telekomu.

    Znacajan deo akademske zajednice je jedini relevantan izbor kompetencija, i brana od autoritarizma i kriminala sa kojim se suocava nase drustvo.

  • DON

    12:29 // 15. 3. 2024.

    A i dalje zaposljava.

comments_report_caption
comments_report_notice
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: