Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:31, 1. 9. 2010.

| Društvo

Nišlije ukrale struju za šest miliona evra

Autor:S.S.Izvor:Južne vesti
ilustracija; foto: timokinfo.com

NIŠ - Preduzeće za distribuciju električne energije “Jugoistok” počelo je sa otkopavanjem ilegalno postavljenih instalacija u okviru kafana, manjih pogona, domaćinstava i drugih objekta koji su od početka godine do danas u Nišu i okolnim mestima, ukrali struju za neverovatnih šest miliona evra.

Do sada je na teritoriji Niša i šire okoline iskopano oko 500 dvorišta oko objekata koji nelegalno koriste struju, a još toliko to isto čini na razne druge načine.

Miroljub Nikolić, rukovodilac centra za smanjivanje gubitaka električne energije kaže da je do sada u ovoj godini okončano više stotina sudskih procesa protiv građana koji duplim instalacijama “ojade” državu za struju. On kaže da je od nedavno uočena i pojava da poljoprivrednici bez ustručavanja prikače kabl za električni stub kako bi napajanjem energije grejali povrće u plastenicima ili osvetljivali baštu da bi što duže radili na njivi. Nikolić to ocenjuje kao kriminal, a takvih slučajeva ima najviše u moravskom kraju.

-Vlasnici ugostiteljskih, industrijskih i većeg broja kuća su još pre gradnje objekata planirali duple instalacije. Tako da na legalnom brojilu oni potroše struju za oko 5.000 dinara. Sumnjajući da se energija odliva nelegalno, mi smo postavili na stubovima naše merne uređaje i uočili da oni potroše sedam do osam hiljada kilovata energije mesečno, a neki i više što znači da bi trebali da plate struju između 60.000 i 100.000 dinara-objašnjava Nikolić. On kaže da su počinioci mahom bogatiji ljudi, a kada se otkopaju instalacije “prave se kao da su pali s Marsa uz obaveznu rečenicu, “pa ne znam ja, to je električar kriv jer je on uvodio struju”.

-Pre svega to što rade je opasno po njihove objekte jer je to uvek nestručno priključeno na dalekovod tako da lako može doći do požara u objektima. U plastenicima se, pak, krade struja da bi se pokrenuli motori za grejanje i osvetljenje. Uz toplotu tokom hladnih meseci, svo povrće brže sazri -dodaje Nikolić. On kaže da se u domaćinstvima struja krade najviše postavljanjem magneta, ali tu je stavljanje rendgen filma na brojčanik.

Miloje Radovanović, jedan je od građana protiv koga je pokrenut postupak za krađu struje u njivi.
-Hteo sam ja da uvedem brojilo, da pošteno plaćam struju, ali tu ima mnogo peripetija oko izdavanje dozvole. Imam veliku njivu i isplatilo bi mi se da uvedem struju. Meni lično nisu dopustili da postavi brojač jer su mi tražili da imam čvrst objekat. Ubeđivali smo se i onda sam odustao. Uzeo sam kabl i prikačio se na stub. Nije prošlo ni deset dana, stigla je tužba. Odmah su otkrili jer mi je njiva pored puta i lako je vidljiv kabl-kaže ovaj građanin koga srećemo na klupi u sudu dok čeka početak ročišta.

Nišlije ukupno duguju šest milijardi dinara

U periodu od 2006. do 2009.godine «Jugoistok» je podneo 7.992 krivične prijave zbog krađe struje, a do sada je 2.161 osoba oglašena krivom. Izrečeno je 1.720 uslovnih kazni na tri do šest meseci zatvora, 323 novčanih i više od 120 zatvorskih kazni. Građani i privreda u Srbiji duguju 18 milijardi dinara od čega samo Nišlije duguju šest milijarde dinara.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: